Lansări de carte în FNT 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansari-de-carte-in-fnt-2016/

Lansările de carte reprezintă şi în această ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – care debutează astăzi! – un centru de greutate important al întregului complex de manifestări. Nu mai puţin de 16 volume de carte dedicată artelor scenei vor fi lansate la FNT 2016.

Un articol de Petre Ivan|21 octombrie 2016

George Banu, Gigi Căciuleanu, Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Emilia David, Maria Delgado, David Esrig, Florica Ichim, Alina Gabriela Mihalache, Anca Mocanu, Mircea Morariu, Ştefan Oprea, Dan Rebellato, Elena Saulea şi Maria Zărnescu (în ordine alfabetică) semnează aceste 16 cărți – eseuri, monografii, albume, studii sau antologii – ce vor ajunge la publicul FNT 2016  cu ocazia celor zece zile de festival.

Iată enumerarea cronologică a manifestărilor dedicate lansărilor de carte, programate în FNT 2016:

22 octombrie ora 16.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative / Romanian Theatre Directing, from Authorship to Collaborative Practices, coordonator Oltiţa Cîntec; Editura Timpul

Happening livresc

22 octombrie ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Sunetul muzicii de teatru de Maria Zărnescu; Editura UNATC Press

Prezintă: Ludmila Patlanjoglu, Răzvan Mazilu, Maria Zărnescu

23 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Parisul personal. Familia din Rivoli 18 de George Banu; Editura Nemira – colecţia Yorick

Prezintă: Marina Constantinescu, George Banu, Mihaela Marin, Monica Andronescu

23 octombrie ora 17.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Consecinţele bilingvismului în teatrul lui Matei Vişniec de Emilia David; Editura Tracus Arte

Prezintă: Florica Ichim, Ioan Cristescu, Emilia David

24 octombrie ora 17.00 – Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Media

Viaţă secundă – comentarii şi mărturii despre teatru de George Banu şi Mircea Morariu; Editura Teatrul Azi – Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”

Prezintă: George Banu, Mircea Morariu, Florica Ichim

Cu participarea pianistei: Ioana Maria Lupaşcu

25 octombrie ora 16.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Marginalii lui Cehov de Călin Ciobotari; Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”

Prezintă: Mircea Morariu, Călin Ciobotari

25 octombrie ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Eugen Ionescu/Eugène Ionesco. De la teatrul suprarealist la teatrul postdramatic de Alina Gabriela Mihalache; Editura Muzeului Literaturii Române

Prezintă: Ioan Bogdan Lefter, Andreea Bibiri, Ioan Cristescu, Alina G. Mihalache

26 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Portret de artist – Alexa Visarion

Alexa Visarion sau destinul vocaţiei ediţie coordonată de Elena Saulea; Editura Junimea

&

Univers filmic – Alexa Visarion. Jurnal de spectator de Vasilica Bălăiţă; Editura Artesfnt 2016

Prezintă: Ştefan Oprea, Ioan Bogdan Lefter, Călin Ciobotari, Alexa Visarion

27 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Commedia dell’arte – o istorie a spectacolului în imagini de David Esrig; Editura Nemira – colecţia Yorick

Prezintă: David Esrig, Victor Scoradeţ, Dana Ionescu

28 octombrie ora 16.00 – Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Media

Liviu Ciulei, acasă şi în lume antologie teatrologică de Florica Ichim şi Anca Mocanu; Editura Teatrul Azi – Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”

Prezintă: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Alexa Visarion şi alţi invitaţi

29 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Regizori contemporani ai teatrului european de Maria Delgado şi Dan Rebellato; Editura Tracus Arte

Prezintă: George Neagoe, Edith Negulici

29 octombrie ora 17.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Gábor Tompa: din opera unui regizor. De la Trei surori la Livada de vişini album de fotografie; Editura Institutului Cultural Român

Prezintă: Marina Constantinescu, Gábor Tompa

30 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Vârstele scenei de Ştefan Oprea; Editura Junimea

&

Dramaturgi francezi pe scenele româneşti în secolele XIX şi XX de Anca-Maria Rusu şi Ştefan Oprea; Editura Artes

Prezintă: Crenguţa Manea, Ludmila Patlanjoglu, Ştefan Oprea

30 octombrie ora 18.30 – Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Atelier – foaier

Miroirs de Gigi Căciuleanu; Editura Vellant

Prezintă: Ludmila Patlanjoglu, Gigi Căciuleanu

Foto: Lansări de carte în FNT 2016 – fnt.ro

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.