Lari Giorgescu: Cum l-am redescoperit pe Caragiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/lari-giorgescu-cum-l-am-redescoperit-pe-caragiale/

OPINIE La Gala Tânărului Actor din 2008, unde am mers cu un fragment din spectacolul „Poezia Visului“ de Miriam Răducanu, pe texte de Emil Botta, a trebuit să lucram, pentru proba impusă, un text mai puţin cunoscut de-al lui I. L. Caragiale, „Statistica“.

Un articol de Lari Giorgescu|5 iunie 2013

OPINIE La Gala Tânărului Actor din 2008, unde am mers cu un fragment din spectacolul „Poezia Visului“ de Miriam Răducanu, pe texte de Emil Botta, a trebuit să lucram, pentru proba impusă, un text mai puţin cunoscut de-al lui I. L. Caragiale, „Statistica“.

Mi-a făcut o plăcere deosebită să-l descopăr. În anul 2012, tot doamna Miriam Răducanu mi-a propus un exerciţiu care presupunea efortul de a lucra singur. Textul pe care urma să-l lucrez era „Mitică“, de I. L. Caragiale.

După o perioadă în care am lucrat singur au urmat vizionări în timpul cărora discutam despre perioada în care a fost scris textul, despre oamenii care îi seamănă personajului, şi pe care îi cunosc, despre etapa la care mă aflam în acel moment. În felul acesta se năştea în mine nevoia de a afla lucruri noi despre autor.

Am redescoperit un autor îndrăgostit de oamenii despre care scria şi de minunatul „tânăr regat agrar“, care era România. Am făcut cunoştinţă cu o lume plină de spirit, populată de oameni care, în esenţă, sunt aidoma contemporanilor noştri. Asta l-a făcut pe Caragiale extrem de actual pentru mine.

Aşa că am continuat şi am dezvoltat exerciţiul propus de doamna Miriam Răducanu. Am ales texte inedite, m-am îmbogăţit prin ele şi astfel s-a născut spectacolul „Moftul Român“, din „Momente“, de I. L. Caragiale.

Repetam în una din sălile golite de cărţi ale fostului sediu al Bibliotecii Naţionale a României, urmând ca la deschiderea noului sediu să prezint etapa de lucru în care mă aflam. Contactul cu publicul mi-a dat curaj şi m-a făcut să simt puterea textelor pe care le-am ales. Premiera spectacolului va fi la Teatrul Mignon din Bucureşti.

Lari Giorgescu a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolurile din spectacolul „D`ale noastre“, de la Teatrul Naţional din Bucureşti.

INFO

Teatrul Mignon, Bucureşti
Bulevardul Hristo Botev 1
Moftul român
Premiera: 7 şi 8 iunie, ora 20.30
Rezervări: 0726.243.907 / 0747.047.399

28
/04
/17

Lavinia Pele (25 de ani), nominalizată la Premiile UNITER pentru debut (cu rolul Doruleț din spectacolul „Visul unei nopți de iarnă”, de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște). A studiat Teatrul la Cluj-Napoca (la clasa lui Miklos Bacs) și a făcut masterul la UNATC. Joacă și în „Zece pentru New York”, spectacolul aniversar de la Teatrul Metropolis. Ea este Fefe.

28
/03
/17

Inițial: politehnist, masterand în științe umaniste, inginer de telecomunicații, IT-stul din cei ”10 pentru România”. Apoi – ruptură de destin și devine dans-actor în trupa lui Dan Puric, colaborator al lui Gigi Căciuleanu, elev al lui Andrei Șerban, participant și premiant în festivaluri din țară și străinătate, bursier al celebrului Actors Studio din New York și mereu un work in progress.