László Nemes, laureat cu Oscar în 2016, în închiderea ediției a 9-a a Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/laszlo-nemes-laureat-cu-oscar-in-2016-in-inchiderea-editiei-a-9-a-a-les-films-de-cannes-a-bucarest/

În 2015, László Nemes lua pe sus lumea cinematografului cu primul său film, Son of Saul – Grand Prix la Cannes iar apoi premiul Oscar pentru cel mai bun film străin al anului. Laudele au început să curgă, presa considerându-l noul copil minune al cinematografiei europene şi în special al celei maghiare. László Nemes este un regizor care nu a absolvit vreo şcoală de cinema, ci a câştigat experienţă filmând scurtmetraje şi fiind asistentul regizorului Béla Tarr.

Un articol de Petre Ivan|23 octombrie 2018

După cele peste 100 de premii și nominalizări adunate pentru Son of Saul, o dramă despre Holocaust, curiozitatea și așteptările în privința următorului său film au devenit enorme. În urma premiului Oscar, Nemes a primit mână liberă și un buget de aproape nouă milioane de euro pentru cel de-al doilea film al său.

Și-a petrecut mai bine de 6 luni căutându-și actorii, bugetul permițându-i să invite la Budapesta pentru audiții pe unii dintre cei mai mari actori din întreaga lume. În final a optat pentru debutanta Juli Jakab și pentru românul Vlad Ivanov – aflat la cel de-al doilea rol în limba maghiară în mai puțin de un an (după Hier, de Balint Kenyeres).

Vlad Ivanov, in Sunset

Juli Jakab a fost aleasă din peste 1000 de actrițe din Ungaria, criticii de la Indiewire scriind despre ea că „are figura unui star de film mut” și că „ar fi o crimă dacă nu o vom vedea din ce în ce mai des în filme în anii următori pentru că ceea ce ea reușește cu acest rol reprezintă o adevărată lovitură.”

Acțiunea din Sunset are loc în Budapesta, înaintea începutului Primului Război Mondial iar anxietățile și premonițiile despre schimbarea violentă ce se pregătește sunt simțite din interiorul unui magazin șic de pălării și văzute prin ochii tinerei Irisz, o orfană care vine în oraș să lucreze la magazinul care odată fusese deținut de familia ei.

Imaginea filmului este realizată tot de Mátyás Erdély, cel care a devenit instantaneu un operator apreciat și la modă după imaginea colosală din Son of Saul. În Sunset, Erdély și Nemes continuă în același stil, înscenând pe durata unor cadre extrem de lungi scene complexe în care planul doi joacă un rol esențial.

Juli Jakab, in Sunset

Sunset a avut premiera toamna aceasta în competiția principală a Festivalului de la Veneția, unde a câștigat premiul FIPRESCI. Filmul va fi proiectat în închiderea festivalului, duminică 28 octombrie, după gala de închidere care va începe la ora 18:00, la Cinema PRO.

Les Films de Cannes à Bucarest a debutat în forță în acest weekend, cu peste 5000 de spectatori în săli, cu masterclass-uri ale unor maeștri ai cinematografului mondial contemporan precum Asghar Farhadi, Carlos Reygadas, Manuel Claro ori Gaspar Noé, cu proiecții sold-out și cu o emotionantă gală dedicată lui Lucian Pintilie.

După primul weekend începe suita de evenimente profesionale pe teme cinematografice, marți la ora 10.30 fiind programată la cinemateca Union dezbaterea despre legislația de film, despre legea rebate-ului – nou votată în România – și despre noul proiect de lege a cinematografiei propus de către CNC.

Deschidere Les Films de Cannes 2018-foto Ionut Rusu

Radu Mihăileanu, președintele ARP Franța, va vorbi despre modificările din legislația europeană privind drepturile de autor, despre noile proiecte de măsuri anti-piraterie și despre proiectul privind taxarea marilor platforme de streaming, Dna Livia Stan, expertă la PricewaterhouseCoopers (PwC) va explica cine se califică și în ce condiții pentru legea rebate-ului iar reprezentanți ai Centrului National al Cinematografiei, Dna. Anca Mitran și Dl. Alex Trăilă vor explica principalele modificări propuse în noul proiect de lege.

Intrarea la eveniment este liberă atât pentru cineaști – care sunt așteptați să-și expună punctul de vedere – cât și pentru presă sau public. Reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale și ai Comisiilor de Cultură din Parlamentul României sunt așteptați la dezbateri.

Festivalul continuă până duminică, 28 octombrie.

Biletele și rezervările, inclusiv cele pentru proiecțiile cu intrare liberă, sunt disponibile online prin Eventbook.ro și la casele de bilete ale cinematografelor.

Foto: László Nemes, Les Films de Cannes – facebook

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.