LAUREAŢII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/laurea%c5%a3ii-galei-t%c3%a2n%c4%83rului-actor-hop-2019/

Ediţia a XXII-a a Galei Tânărului Actor HOP, desfăşurată la Teatrul de Stat Constanţa, s-a încheiat în seara zilei de 5 septembrie. Premiul „ŞTEFAN IORDACHE” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost acordat actriţei ROXANA FÂNAŢĂ pentru „In Between” de Roxana Fânaţă.

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2019

Juriul final a fost format din ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV; IOANA BOGĂŢAN – actriţă; ADA LUPU HAUSVATER – regizor; LUDMILA PATLANJOGLU – critic de teatru; LIANA TUGEARU – critic de dans.

 PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019

Gigi Caciuleanu. Gala HOP 2019. Credit foto Maria Stefanescu

 Premiul „ŞTEFAN IORDACHE” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP  a fost acordat actriţei ROXANA FÂNAŢĂ pentru „In Between” de Roxana Fânaţă.

Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, premiul a fost acordat celui mai bun actor la secţiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină MARELE PREMIU AL GALEI.

Premiul a fost înmânat de GIGI CĂCIULEANU, directorul artistic al Galei şi de primarul sectorului 5 Bucureşti, domnul DANIEL FLOREA – în cadrul parteneriatului cu Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al Primăriei sector 5, București.

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual a fost acordat actriţei ADELA MIHAI pentru „Ziţa”, după O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale.

Premiul a fost înmânat de ADRIAN BATISTA.

 Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual a fost acordat actorului NORBERT BODA pentru „Caligula” de Norbert Boda.

Premiul a fost înmânat de ADA LUPU HAUSVATER.

Norbert Boda. Gala HOP 2019. Credit foto Maria Stefanescu

Premiul „CORNEL TODEA”  – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat trupei spectacolului Wor(l)ds in progress, după texte de Matei Vişniec, cu actorii: ANDREI ATABAY, IULIANA DANCIU, ANDREEA JURJ, LIA MARIN, SÎNZIANA PINTEAN şi OCTAVIAN VOINA.

Premiul este susţinut, începând cu ediţia a 16-a, de familia Todea.

Premiul a fost înmânat de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, MARIUS HORIA ŢUŢUIANU şi de ERWIN ŞIMŞENSOHN, directorul Teatrului de Stat din Constanţa.

 Premiul „SICĂ ALEXANDRESCU” – Premiul special al juriului a fost acordat actorului ALIN POTOP pentru „Propun să nu ajungem niște triști”, după Însemnările unui nebun de Nikolai Gogol.

Alin Potop. Gala HOP 2019. Credit foto Maria Stefanescu

Premiul a fost înmânat de LUDMILA PATLANJOGLU.

 PREMIUL PUBLICULUI

Cea mai bună actriţă: THEODORA SANDU

Cel mai bun actor: RAUL LĂZĂRESCU

Cea mai bună trupă de actori: In-cerc-uit, după texte de Matei Vişniec, cu ALINA DUMITRACHE, ANDREI IANUŞ, ALEXANDRA OIŞTE, CRISTINA SIMION, IOANA BEATRICE TĂNASĂ şi MIHAI VASILESCU.

PREMII GĂZDUITE ÎN CADRUL GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP

Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF”  a fost acordat actriţei THEODORA SANDU pentru „Ophelia”, după Hamlet de William Shakespeare.

Premiul a fost înmânat de actorul LARI GIORGESCU.

Începând cu ediţia a 17-a, regizorul şi producătorul de film TUDOR GIURGIU acordă unuia dintre concurenţii Galei HOP şansa de a face parte din programul „10 pentru FILM la TIFF”

Big selfie. Gala HOP 2019. Credit foto Andrei Gindac

PREMIUL pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală  nu s-a acordat unui tânăr concurent.

În semn de preţuire, doamna DORINA LAZĂR a dedicat acest premiu marei artiste MIRIAM RĂDUCANU „fără de care profilul acestei ediții a Galei nu ar fi fost posibil”.

*

A prezentat actorul LARI GIORGESCU.

Directorul artistic al Galei HOP 2019: coregraful şi dansatorul GIGI CĂCIULEANU.

GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP, ediţia a 22-a

Organizatori: UNITER – Uniunea Teatrală din România, Teatrul de Stat Constanța

 

Foto: LAUREAŢII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019 – Andrei Gîndac , Maria Ştefănescu  

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]