Laureat al competiţiei internaţionale “Tibor Varga” (Elveţia), JÓZSEF LENDVAY va cânta Paganini la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureat-al-competitiei-internationale-tibor-varga-elvetia-jozsef-lendvay-va-canta-paganini-la-sala-radio/

Vineri, 13 mai (19.00), violonistul maghiar JÓZSEF LENDVAY este invitat al Orchestrei Naţionale Radio, pentru a interpreta la Sala Radio una dintre partiturile compozitorului italian Niccolo Paganini, care cere solistului o deosebită virtuozitate tehnică: Concertul în re major pentru vioară şi orchestră.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2016

József Lendvay a fost distins cu premiul I la Concursul Internaţional de Vioară de la Koln, a fost laureat al competiţiei internaţionale “Tibor Varga”, organizate în Sion Valais (Elveţia) şi a primit premiul “Franz Liszt” acordat de Ministerul Culturii din Ungaria. Artistul se bucură de privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius din 1693, denumită Ex-Ries.

JÓZSEF LENDVAYPartea a doua serii va prilejui reîntâlnirea publicului bucureștean cu două partituri ce poartă semnătura lui Ceaikovski: cunoscuta uvertură fantezie pentru Romeo și Julieta, balet pe care artistul a ales să nu îl mai compună în întregime și Capriciul italian, creat după o călătorie pe care muzicianul a întreprins-o, alături de fratele său, la Roma.

Evenimentul se va desfăşura sub bagheta lui József Horváth, dirijor al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.
József Lendvay a început studiul viorii la vârsta de doar 5 ani, sub îndrumarea tatălui său, de asemenea violonist. A studiat la Conservatorul “Béla Bartók” din Budapesta și apoi la Academia de Muzică „Franz Liszt” din același oraș. În anul 2002 a primit distincția Crucea de Aur pentru contribuția sa în domeniul muzical, acordată de președintele Ungariei.

La doar 16 ani, artistul reușea deja să cânte întreaga suită de Capricii semnate de Paganini. A colaborat cu mari soliști și dirijori, ca Yuri Bashmet, Giora Feidman, Andrea Bocelli, Sir Simone Rattle, Sir Yehudi Menuhin, Prof. Krzysztof Penderecki. A susținut numeroase concerte în săli prestigioase, pe cinci continente: New York (Carnegie Hall, 2009), Los Angeles (Walt Disney Concert Hall), Shanghai (Shanghai Concert Hall), Londra (Royal Albert Hall), Sankt Petersburg (Teatrul Mariinski), Johannesburg (Linder Auditorium), Buenos Aires (Teatro Colone), Rio de Janeiro (Teatro Municipal).

Printre colaborările sale s-a numărat și cea cu Budapest Festival Orchestra (BFO), al cărei rezultat a fost și înregistrarea Dansurilor Ungare de Brahms, orchestrate de Iván Fischer și apărute sub egida Philips. Printre ansamblurile alături de care a cântat se numără Royal Philharmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Philharmonic of the Nations, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra și Orchestre de la Suisse Romande. Joszef Lendvay a fost invitat să cânte și la Castel Gandolfo, fiind apoi decorat de Papa Ioan Paul al II-lea.
Dirijorul József Horváth este, începând din 1999, dirijor al Operei Maghiare din Cluj, iar din noiembrie 2006 este și dirijor al Operei Naţionale Române din același oraș, repertoriul său cuprinzând peste 40 de titluri. Ca dirijor invitat a condus majoritatea orchestrelor din România, a fost invitat la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Timişoara, Opera Naţională Iaşi, Opera Română Craiova, a dirijat Corul Radio din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid. A fost iniţiatorul si Directorul Artistic al Festivalului International Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în octombrie 2011, printre invitaţii căruia s-au numărat Corul Radio din Budapesta, Corul Academic Radio din Bucureşti şi Orchestra de Cameră „Liszt Ferenc” din Budapesta.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.