Laureați ai competițiilor muzicale internaționale invitați la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureati-ai-competitiilor-muzicale-internationale-invitati-la-sala-radio/

Orchestra Naţională Radio prezintă vineri,  25 martie (19.00) EURORADIO YOUTH CONCERT (Concertul de Tineret Euroradio), eveniment ce oferă publicului român şansa de a-i aplauda la Bucureşti pe doi foarte tineri muzicieni multipremiaţi internaţional.

Un articol de Liliana Matei|22 martie 2016

Îi veți asculta la Sala Radio pe tânărul violonist japonez RENNOSUKE FUKUDA (17 de ani), care a câștigat premiul I la Concursul Internațional “Yehudi Menuhin” – SUA (2014) și pe violoncelistul spaniol FERMÍN VILLANUEVA (23 de ani), distins cu premiul I la Concurso Permanente de Jóvenes Intérpretes – Spania (2014) și la competiția internațională de la Sofia – International Competition ‘Young Virtuosos’ (2015). La pupitrul dirijoral se va afla GABRIEL BEBEŞELEA, dirijor principal al Operei Naţionale Române Iaşi şi dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu.
Evenimentul se va derula sub egida Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union – EBU), care asigură transmisiunea ulterioară către un potenţial de milioane de ascultători. Scopul acestui proiect este susţinerea şi promovarea tinerilor muzicieni laureaţi ai competiţiilor înscrise sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret, prin evoluţia, în calitate de solişti, alături de orchestre ale posturilor publice de radio şi difuzarea prestaţiilor artistice în reţeaua EBU.
Repertoriul serii este și el unul atractiv: Concertul nr. 2 în re minor pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul polonez Henryk Wieniawski, Concertul în re minor pentru violoncel şi orchestră – creație a artistului francez Édouard Lalo și Simfonia nr. 8 – Neterminata, semnată de Schubert.

Violonistul japonez RENNOSUKE FUKUDA  a câștigat în 2014 premiul I la Concursul Internațional “Yehudi Menuhin” (SUA), ceea ce i-a oferit posibilitatea de a fi invitat să interpreteze alături de Orchestra din Cleveland. De asemenea, tânărul artist a cântat alături de ansambluri ca Orchestra Filarmonică din Osaka, Orchestra Simfonică din Hiroshima, Orchestra Filarmonică din Kansai ș.a. A fost distins recent cu premiul Reinhold Wurth, iar în 2013 a primit premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese de virtuozitate la a XV-a ediție a competiției internaționale de vioară Kloster Schöntal (Germania). În prezent, Rennosuke Fukuda  studiază în Elveția, sub îndrumarea profesorilor Svetlana Makarova și Pavel Vernikov.

Violoncelistul spaniol FERMÍN VILLANUEVA a început să studieze violoncelul la Conservatorul Pablo Sarasate din Navarra (Spania), la vârsta de 7 ani. Și-a continuat apoi studiile la Școala de Muzică din Țara Bascilor – ‘Musikene’ și la Universitatea de Muzică “Felix Mendelssohn Bartholdy”. A obținut premii la: Competiția Națională pentru Tineri Muzicieni Joaquin Maya (Pamplona, 2005), Concursul Internațional Dotzauer (Dresda, 2009), Competiția de duo Clara Schumann (Leipzig, 2014) ș.a. A fost invitat să cânte ca solist cu orchestre ca Basque National Symphony Orchestra, International Camerata of Madrid, Robert-Schumann-Sinfonieorchester, Leipziger Sinfonieorchester etc. Fermín Villanueva a evoluat în cadrul unor festivaluri precum Musika-Música – Bilbao (2011), International Pablo Casals Festival – Prades (2011), ‘Quincena Musical’ – San Sebastián (2012), Leipziger Notenspur (2013, 2014), BachFest – Leipzig (2013), Festivalul din Lucerna – Elveția (2013).

24
/04
/15

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă.

24
/04
/15

În 27 aprilie se împlinesc 100 ani de la dispariția compozitorului Aleksandr Skriabin: nu mă iluzionez crezând că sunt prea mulți cei care au auzit vreodată de Aleksandr Skriabin, deși el este unul dintre cei mai importanți și interesanți compozitori care au trăit la granița secolelor al XIX-lea și XX.

24
/04
/15

Folkul alternativ și gospelul se instalează în premieră pe 26 aprilie la Silver Church, prin trupa americană Wovenhand, care-și lansează al șaptelea album, „Refractory Obdurate”.

22
/04
/15

Cântărețul britanic de origine nigeriană, Ola Onabule, unul dintre artiștii marcanți ai soul-jazzului britanic va concerta la București, în 27 aprilie la Sala ArCub. Concertul face parte din turneul de promovare al Zilei Internaționale a Jazzului în Romania (www.jazzday.ro) și este de asemenea prilej de aniversare a celor 70 de ani UNESCO.

21
/04
/15

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

20
/04
/15

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche “Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău”, în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).

20
/04
/15

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezența la Woodstock în ’69 a doi dintre membri și peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveștile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.

20
/04
/15

Vineri, 24 aprilie (19.00), Bogdan Zvorișteanu revine pe scena Sălii Radio împreună cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizată în 1761) pentru a interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns.

16
/04
/15

Mickey Mouse şi gaşca sa de prieteni au sosit la Bucureşti pentru a pregăti Disney Live! Mickey's Music Festival, un spectacol muzical pentru întreaga familie, care se va desfăşura între 22 şi 26 aprilie, la Sala Palatului.

15
/04
/15

Doi dintre cei mai mari muzicieni români – pianistul VALENTIN GHEORGHIU şi violonistul GABRIEL CROITORU – îşi dau, pentru a treia oară, întâlnire cu... BEETHOVEN la Sala Radio! După primele două recitaluri ca parte a Integralei sonatelor pentru pian şi vioară semnate de Beethoven, sunteţi invitaţi luni, 20 aprilie (19.00) să „savuraţi” următoarea serie de trei lucrări, în interpretarea celor doi artişti.

15
/04
/15

Cea de-a cincea ediţie a Turneului Pianul călător este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritaţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.

15
/04
/15

Joi, 30 aprilie, de la ora 19.00, regina Traviatei Felicia Filip alege să fie alături de publicul bucureștean, într-o discuție intimă și relaxată, moderată de Emil Pantelimon și completată de acordurile muzicale ale violonistei Mihaela Mitrofan. Ediția primăvăratică a Trialogurilor vă așteaptă în Ceainăria ARCUB din str. Batiște nr. 14.