Laureați ai competițiilor muzicale internaționale invitați la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureati-ai-competitiilor-muzicale-internationale-invitati-la-sala-radio/

Orchestra Naţională Radio prezintă vineri,  25 martie (19.00) EURORADIO YOUTH CONCERT (Concertul de Tineret Euroradio), eveniment ce oferă publicului român şansa de a-i aplauda la Bucureşti pe doi foarte tineri muzicieni multipremiaţi internaţional.

Un articol de Liliana Matei|22 martie 2016

Îi veți asculta la Sala Radio pe tânărul violonist japonez RENNOSUKE FUKUDA (17 de ani), care a câștigat premiul I la Concursul Internațional “Yehudi Menuhin” – SUA (2014) și pe violoncelistul spaniol FERMÍN VILLANUEVA (23 de ani), distins cu premiul I la Concurso Permanente de Jóvenes Intérpretes – Spania (2014) și la competiția internațională de la Sofia – International Competition ‘Young Virtuosos’ (2015). La pupitrul dirijoral se va afla GABRIEL BEBEŞELEA, dirijor principal al Operei Naţionale Române Iaşi şi dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu.
Evenimentul se va derula sub egida Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union – EBU), care asigură transmisiunea ulterioară către un potenţial de milioane de ascultători. Scopul acestui proiect este susţinerea şi promovarea tinerilor muzicieni laureaţi ai competiţiilor înscrise sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret, prin evoluţia, în calitate de solişti, alături de orchestre ale posturilor publice de radio şi difuzarea prestaţiilor artistice în reţeaua EBU.
Repertoriul serii este și el unul atractiv: Concertul nr. 2 în re minor pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul polonez Henryk Wieniawski, Concertul în re minor pentru violoncel şi orchestră – creație a artistului francez Édouard Lalo și Simfonia nr. 8 – Neterminata, semnată de Schubert.

Violonistul japonez RENNOSUKE FUKUDA  a câștigat în 2014 premiul I la Concursul Internațional “Yehudi Menuhin” (SUA), ceea ce i-a oferit posibilitatea de a fi invitat să interpreteze alături de Orchestra din Cleveland. De asemenea, tânărul artist a cântat alături de ansambluri ca Orchestra Filarmonică din Osaka, Orchestra Simfonică din Hiroshima, Orchestra Filarmonică din Kansai ș.a. A fost distins recent cu premiul Reinhold Wurth, iar în 2013 a primit premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese de virtuozitate la a XV-a ediție a competiției internaționale de vioară Kloster Schöntal (Germania). În prezent, Rennosuke Fukuda  studiază în Elveția, sub îndrumarea profesorilor Svetlana Makarova și Pavel Vernikov.

Violoncelistul spaniol FERMÍN VILLANUEVA a început să studieze violoncelul la Conservatorul Pablo Sarasate din Navarra (Spania), la vârsta de 7 ani. Și-a continuat apoi studiile la Școala de Muzică din Țara Bascilor – ‘Musikene’ și la Universitatea de Muzică “Felix Mendelssohn Bartholdy”. A obținut premii la: Competiția Națională pentru Tineri Muzicieni Joaquin Maya (Pamplona, 2005), Concursul Internațional Dotzauer (Dresda, 2009), Competiția de duo Clara Schumann (Leipzig, 2014) ș.a. A fost invitat să cânte ca solist cu orchestre ca Basque National Symphony Orchestra, International Camerata of Madrid, Robert-Schumann-Sinfonieorchester, Leipziger Sinfonieorchester etc. Fermín Villanueva a evoluat în cadrul unor festivaluri precum Musika-Música – Bilbao (2011), International Pablo Casals Festival – Prades (2011), ‘Quincena Musical’ – San Sebastián (2012), Leipziger Notenspur (2013, 2014), BachFest – Leipzig (2013), Festivalul din Lucerna – Elveția (2013).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.