Laureații concursului “DRUMUL SPRE CELEBRITATE”, pe scena Sălii Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureatii-concursului-drumul-spre-celebritate-pe-scena-salii-radio/

Aşa cum şi-a obişnuit publicul şi în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în faţa publicului pe câţiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din ţară şi din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2016

Miercuri, 3 februarie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN BRÂNCUŞI, îi veți aplauda pe câștigătorii celei de-a VI-a ediţii a evenimentului – derulate în aprilie 2015, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia.

Cei trei soliști sunt: flautistul ȘTEFAN DIACONU (premiul I), din toamna anului 2015 masterand la Royal Danish Academy of Music, Copenhaga – Danemarca, specializarea flaut, violoncelistul ALEXANDRU TOTAN (premiul al II-lea), student în anul IV la Universitatea Națională de Muzică București și pianistul IONUȚ GABRIEL DIACONU (premiul al III-lea), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Muzică George Enescu București.

Laureații au fost aleși de un juriu alcătuit din muzicologul Oltea Șerban Pârâu, dirijorul Tiberiu Soare şi Sebastian Gheorghiu – director Excesmusic, după ce finaliștii parcurseseră cinci etape de concurs.

Repertoriul serii de la Sala Radio va reuni trei partiuri:Beethoven – Concertul în do major pentru pian și orchestră nr. 1, Saint Saens – Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel şi orchestră și Sebastian Androne: „certo, con flauto” pentru flaut, orchestră de coarde și percuție – lucrare interpretată în primă audiție absolută. Sebastian Androne este laureatul ediției a XIV-a a Concursului Internațional “George Enescu”, secțiunea Compoziție, pentru partitura sa simfonică intitulată “Tektonum / motto: Every act of creation is first of all an act of destruction”. Parteneri ai evenimentului de la Sala Radio sunt Asociația Pro Valores și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

„DRUMUL SPRE CELEBRITATE” este un eveniment educațional organizat de Radio România Cultural, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia “Pro Valores”, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic. Iniţiator şi coordonator al proiectului: Sebastian Crăciun, realizator Radio România Cultural.

Flautistul Ștefan Diaconu a studiat pianul și apoi flautul la Colegiul Naţional de Arte “OCTAV BĂNCILĂ” din IAŞI, a fost apoi student la Universitatea Națională de Muzică București, iar în prezent este masterand la Royal Danish Academy of Music, Copenhaga – Danemarca, specializarea flaut. A beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia, a participat la mai multe cursuri de măiestrie susținute de:  Jean Claude Gerard, Michael Cox și Gergely Bodoky, colaborează cu Filarmonica ”George Enescu”, Filarmonica din Pitești și Camerata Regală.

Violoncelistul Alexandru Totan s-a născut într-o familie de muzicieni și a început studiul violoncelului la 7 ani cu unchiul sau, Dan Totan. De asemenea, și-a perfecționat tehnica violoncelistică și cu maestrul  Aurel Niculescu. A absolvit Liceul de Muzică “George Enescu” din București, în prezent fiind student în anul IV la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu. A câștigat mai multe premii naționale și a avut diverse recitaluri și înregistrări în București, solo și în formație de trio.

Pianistul Ionuț Gabriel Diaconu a obținut mai multe premii la concursuri precum Concursul Național de Pian “Tinere Talente” București, Concursul Internațional de Interpretare “George Georgescu” – Tulcea, Concursul Național de Pian “Carl Czerny” – Piatra Neamț. Tânărul muzician a fost deja invitat să cânte în recitaluri organizate la Muzeul Național “George Enescu”, la Muzeul Cotroceni (în cadrul manifestărilor dedicate zilei liceului), la Institutul Maghiar Balassi – București etc. În 2014 a participat la un curs de măiestrie susținut de pianistul rus Eduard Kunz.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet .

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.