Laureatii Vetrelor folclorice de peste an, reuniti in prima editie a Galei lor, la Baile Felix
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureatii-vetrelor-folclorice-de-peste-an-reuniti-in-prima-editie-a-galei-lor-la-baile-felix/

Cele mai bune tarafuri, formaţii populare şi solişti vocali sau instrumentişti afirmaţi în anul 2012 în cele 22 de concursuri numite ,,Vatra folclorică’ vor participa, sâmbătă, la prima ediţie a Festivalului de muzică, dans, obiceiuri şi tradiţii populare Gala ,,Vetre folclorice’. Potrivit consultantului artistic Miron Blaga, la spectacolul extraordinar, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

Cele mai bune tarafuri, formaţii populare şi solişti vocali sau instrumentişti afirmaţi în anul 2012 în cele 22 de concursuri numite ,,Vatra folclorică’ vor participa, sâmbătă, la prima ediţie a Festivalului de muzică, dans, obiceiuri şi tradiţii populare Gala ,,Vetre folclorice’.

Potrivit consultantului artistic Miron Blaga, la spectacolul extraordinar, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor la Hotelul ,,Padiş’ din Băile Felix, vor participa interpreţi şi ansambluri care au contribuit la afirmarea, pe scenele judeţului, a festivalului-concurs ,,Vetre folclorice’, precum şi câţiva invitaţi speciali, care vor susţine microrecitaluri.

„Scopul acestor ‘Vetre folclorice’ este de a aduce în prim plan specificul subzonelor folclorice şi de a promova tinerele talente, copiii până la 15 ani şi tinerii cu vârsta între 15-30 de ani. Într-o ‘Vatră folclorică’ se prezintă tradiţii, obiceiuri de muncă, pe anotimpuri, de sărbători, solişti, tarafuri, ansambluri, încercând să promoveze autenticul local”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Miron Blaga.

Specialiştii centrului afirmă că acum este cazul să culegem din teritoriu ultimele relicve, ultimele rămăşiţe ale folclorului etnomuzical şi literar şi coregrafic, mai ales în localităţile, satele de munte, îndepărtate de centrele urbane, deoarece acolo se mai găsesc adevărate oaze de folclor veritabil.

Publicul iubitor de folclor va avea, astfel, posibilitatea de a cunoaşte sau a se reîntâlni cu ansamblurile folclorice ,,Dumbrava’ din Bălnaca, al Căminului Cultural din Şuncuiuş, ,,Nyilo Akac’ (Salcâmi în floare, trad.) din Valea lui Mihai, ,,Muguri şi mlădiţe de tezaur’ din Beiuş, ,,Zestrea Buduresei’ din Budureasa, ,,Ardeleana’ din Tulca, al Căminului Cultural din Borumblaca, ,,Vatra’ din Derna, precum şi cu o serie de tineri solişti vocali şi instrumentişti.

Spectacolul va fi prezentat de maestrul coregraf Florea Crişu, intrarea la spectacol fiind liberă.

Sursa: Agerpres

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.