LAZZARO CEL FERICIT – o poveste captivantă despre bunătate, acum în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/lazzaro-cel-fericit-o-poveste-captivanta-despre-bunatate-acum-in-cinema/

Lazzaro cel fericit / Lazzaro felice, cel de-al treilea titlu din filmografia regizoarei italiene Alice Rohrwacher, o fabulă seducătoare şi captivantă, care îndeamnă la visare şi bunătate, rulează de astăzi în cinema.

Un articol de Petre Ivan|29 iulie 2019

După Corpo Celeste și Le Meraviglie, Alice Rohrwacher revine pe marile ecrane cu Lazzaro cel fericit, filmul care i-a adus cel de-al doilea premiu din carieră la Cannes 2018, pentru cel mai bun scenariu.

Plecând de la o poveste reală, descoperită de autoarea filmului, cu mulți ani în urmă, într-un ziar, despre o aristocrată din Italia Centrală care a profitat de izolarea terenurilor sale pentru a exploata țăranii ce nu aflaseră încă despre schimbarea legilor privitoare la munca în arendă, Alice Rohrwacher creează „o fabulă seducătoare a Italiei rurale cotropită de modernitate” (The Guardian), în centrul căreia se află Lazzaro, un inocent abuzat de semenii săi. Cu toate acestea, el are un singur țel – acela de a-i ajuta pe ceilalți, uitând de sine.

Lazzaro este un tânăr muncitor pe plantația de tutun a marchizei Alfonsina de Luna, supranumită Regina Țigaretelor. El este atât de bun încât întreaga comunitate din satul Inviolata profită de el. Inclusiv Tancredi, fiul marchizei și totodată prietenul său, care are nevoie de ajutorul lui Lazzaro pentru a-și înscena răpirea. Dar intervenția poliției duce la șocanta descoperire a exploatării sătenilor din Inviolata de către Alfonsina de Luna. Lumea idilică în care aceștia trăiseră este părăsită în favoarea mahalalelor urbane, unde, în ciuda libertății aparente, îndură noi forme de exploatare.

„Am fost profund emoționată de povestea acestor țărani, care au întârziat la întâlnirea cu istoria și care nu au trecut prin întregul proces de transformare al societății moderne, pentru ei rămânând doar resturile unei tranziții” – Alice Rohrwacher.

Impresionant vizual și filmat pe peliculă de 16 mm de către Hélène Louvart, directorul de imagine cu care Alice Rohrwacher a colaborat și la filmul său anterior, Lazzaro cel fericit ne poartă printr-o Italie aridă, dar splendidă și atemporală, filmările având loc lângă Viterbo (regiunea Lazio), la Castel Giorgio, în Terni, Milano, Torino și Civitavecchia.

Distribuit în România de Independența Film, Lazzaro cel fericit / Lazzaro felice rulează din 26 iulie în București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa, Cineplexx Băneasa și Hollywood Multiplex), Botoșani (Cinema Unirea), Cluj (Cinema Victoria), Craiova (Cinema Modern), Iași (Ateneu), Pitești (Cinema Trivale și Cinema Sebastian Papaiani), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Tîrgu Mureș (Cinema Arta).

Independența Film promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Titlurile pe care Independența Film le va lansa în perioada următoare sunt: Secretul lui Raoul Taburin / Raoul Taburin (r. Pierre Godeau) – 23 august, Un bărbat fidel / L’homme fidèle (r. Louis Garrel) – 20 septembrie, Durere și Glorie / Dolor y gloria (r. Pedro Almodovar) – 18 octombrie, Parasite / Paraziții (r. Joon Ho Bong) – 8 noiembrie.

Foto: LAZZARO CEL FERICIT – facebook

02
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Prezentat, în premieră în România, în cadrul TIFF, „Sub nori electrici”, noul film al rusului Aleksey German Jr., recent premiat la Berlinale, se înscrie în marea tradiție a unui cinema de stări și de idei, un cinema cum nu prea se mai practică.

02
/06
/15

Sub titlul „The Morometes 60: The Jubilee of a Masterpiece”/ „Moromeții 60. Jubileul unei capodopere”, Institutul Cultural Român din Londra va derula, între 10 iunie și 9 iulie, o serie de evenimente dedicate uneia dintre cărțile esențiale ale literaturii române, Moromeții, la 60 de ani de la publicarea acesteia.

01
/06
/15

S-a născut în Gorj (Peştişani), unde a copilărit şi şi-a cunoscut soţia, artista Cuzina. A fost miner, dansator, agent imobiliar şi bucătar. Ca actor a a captat atenţia, anul acesta, în două dintre cele mai apreciate şi mediatizate film româneşti, Aferim (Ursul de Argint, la Berlin) şi Comoara (Un Certain Talent, la Cannes). Actorul Cuzin Toma împlineşte, astăzi, 38 de ani.

01
/06
/15

Documentarul “Rețeaua” în regia lui Claudiu Mitcu va fi proiectat pe 4 iunie, de “Ziua HBO”, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Evenimentul va avea loc în prezența regizorului dar și a echipei de producție a filmului.

31
/05
/15

Privirea lui Silviu Gheție este o altfel de privire asupra Noului Cinema Românesc. Una din culisele sale. Prin picturalitatea lor și prin expresivitatea personajelor din fața obiectivului, fotografiile sale concurează cu imaginile din filmele a căror realizare artistul a fost chemat să o înregistreze pentru totdeauna.

30
/05
/15

Starul american Dustin Hoffman, recompensat cu două premii Oscar, va oferi lecţii de actorie pe o platformă de cursuri online, fiecare masterclass costând 90 de dolari, informează lefigaro.fr, citat de Mediafax.

29
/05
/15

Astăzi este ziua zero la Cluj, oraşul în care până pe 7 iunie se desfăşoară TIFF 2015, cel mai important festival de film din România. Festivalului Internaţional de Film Transilvania va lua startul oficial de la 20.45, în Piața Unirii Open Air, cu gala de deschidere, urmată de premiera națională a filmului Povești trăsnite / Relatos salvajes / Wild Tales (r. Damián Szifron), nominalizat anul acesta la Oscar.

29
/05
/15

Actor, scenarist, producător și regizor. Și cu un farmec foarte special, George Clooney vine pe micile ecrane din România mâine, 29 mai, de la ora 21:00. Paramount Channel va difuza două titluri din cariera celebrului actor: Up in the Air și From Dusk Till Dawn.

28
/05
/15

Asociația Docuart inițiază luni, 1 iunie, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, un nou proiect - "Proiecțiile Docuart". Filmele documentare, exclusiv românești, vor fi difuzate la Cinema Muzeul Țăranului, accesul la proiecții fiind liber. În cadrul evenimentelor vor fi susținute sesiuni de întrebări și răspunsuri între public și realizatorii documentarelor.