LAZZARO CEL FERICIT – o poveste captivantă despre bunătate, acum în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/lazzaro-cel-fericit-o-poveste-captivanta-despre-bunatate-acum-in-cinema/

Lazzaro cel fericit / Lazzaro felice, cel de-al treilea titlu din filmografia regizoarei italiene Alice Rohrwacher, o fabulă seducătoare şi captivantă, care îndeamnă la visare şi bunătate, rulează de astăzi în cinema.

Un articol de Petre Ivan|29 iulie 2019

După Corpo Celeste și Le Meraviglie, Alice Rohrwacher revine pe marile ecrane cu Lazzaro cel fericit, filmul care i-a adus cel de-al doilea premiu din carieră la Cannes 2018, pentru cel mai bun scenariu.

Plecând de la o poveste reală, descoperită de autoarea filmului, cu mulți ani în urmă, într-un ziar, despre o aristocrată din Italia Centrală care a profitat de izolarea terenurilor sale pentru a exploata țăranii ce nu aflaseră încă despre schimbarea legilor privitoare la munca în arendă, Alice Rohrwacher creează „o fabulă seducătoare a Italiei rurale cotropită de modernitate” (The Guardian), în centrul căreia se află Lazzaro, un inocent abuzat de semenii săi. Cu toate acestea, el are un singur țel – acela de a-i ajuta pe ceilalți, uitând de sine.

Lazzaro este un tânăr muncitor pe plantația de tutun a marchizei Alfonsina de Luna, supranumită Regina Țigaretelor. El este atât de bun încât întreaga comunitate din satul Inviolata profită de el. Inclusiv Tancredi, fiul marchizei și totodată prietenul său, care are nevoie de ajutorul lui Lazzaro pentru a-și înscena răpirea. Dar intervenția poliției duce la șocanta descoperire a exploatării sătenilor din Inviolata de către Alfonsina de Luna. Lumea idilică în care aceștia trăiseră este părăsită în favoarea mahalalelor urbane, unde, în ciuda libertății aparente, îndură noi forme de exploatare.

„Am fost profund emoționată de povestea acestor țărani, care au întârziat la întâlnirea cu istoria și care nu au trecut prin întregul proces de transformare al societății moderne, pentru ei rămânând doar resturile unei tranziții” – Alice Rohrwacher.

Impresionant vizual și filmat pe peliculă de 16 mm de către Hélène Louvart, directorul de imagine cu care Alice Rohrwacher a colaborat și la filmul său anterior, Lazzaro cel fericit ne poartă printr-o Italie aridă, dar splendidă și atemporală, filmările având loc lângă Viterbo (regiunea Lazio), la Castel Giorgio, în Terni, Milano, Torino și Civitavecchia.

Distribuit în România de Independența Film, Lazzaro cel fericit / Lazzaro felice rulează din 26 iulie în București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa, Cineplexx Băneasa și Hollywood Multiplex), Botoșani (Cinema Unirea), Cluj (Cinema Victoria), Craiova (Cinema Modern), Iași (Ateneu), Pitești (Cinema Trivale și Cinema Sebastian Papaiani), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Tîrgu Mureș (Cinema Arta).

Independența Film promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Titlurile pe care Independența Film le va lansa în perioada următoare sunt: Secretul lui Raoul Taburin / Raoul Taburin (r. Pierre Godeau) – 23 august, Un bărbat fidel / L’homme fidèle (r. Louis Garrel) – 20 septembrie, Durere și Glorie / Dolor y gloria (r. Pedro Almodovar) – 18 octombrie, Parasite / Paraziții (r. Joon Ho Bong) – 8 noiembrie.

Foto: LAZZARO CEL FERICIT – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.