„Lazzaro felice” – magie, mister și mituri, din 26 iulie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/lazzaro-felice-magie-mister-si-mituri-din-26-iulie-in-cinema/

Inspirat dintr-un caz real petrecut într-un sat izolat din Italia anilor ‘80, în urma căruia au fost descoperiţi 50 de muncitori exploataţi de o familie de aristocraţi, cel de-al treilea lungmetraj al lui Alice Rohrwacher, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice”, ajunge pe marile ecrane din România din 26 iulie, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Liliana Matei|17 iulie 2019

Câștigător a 14 premii la cele mai importante festivaluri de film, printre care se regăsesc cele de la Cannes, Sitges și Rotterdam, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” spune într-o manieră postmodernistă o emoționantă poveste despre despre servitute, al cărei erou are un singur țel – acela de a-i ajuta pe ceilalți, în detrimentul propriei persoane.

Lansat la Cannes 2018, unde a și câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” a avut parte de o primire călduroasă, atât din partea publicului, cât și a presei de specialitate:

„O fabulă seducătoare a Italiei rurale cotropită de modernitate” – The Guardian

„Acest basm modern devine instant un film de referință” – The New York Times

„O călătorie spirituală ce transformă filmul lui Alice Rohrwacher într-un mister alegoric unic” – IndieWire

Traiul idilic din Inviolata (Italia) este dominat de “Regina Țigaretelor”, marchiza Alfonsina de Luna. Ea este proprietara unei plantații de tutun, unde trudește Lazzaro, un tânăr din cale-afară de naiv. Considerat adesea redus mintal de către consăteni, Lazzaro se împrietenește cu Tancredi, fiul marchizei, un june nobil înzestrat cu o imaginație debordantă. Acesta are nevoie de ajutorul lui Lazzaro pentru a-și înscena răpirea. Lucrurile se complică atunci când apare poliția, descoperind comunitatea de sclavi din Inviolata. Dar prietenia dintre cei doi este atât de importantă încât Lazzaro călătorește prin timp și spațiu pentru a-și regăsi amicul din adolescență.

„Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” împletește elemente de basm cu comentariul social, în care se regăsesc din plin referințe biblice și din mitologia universală, făcând apel la elementele recognoscibile ale cinematografiei clasice italiene.

„Lazzaro cel fericit este despre o altfel sanctitate, mai neînsemnată, fără miracole, fără puteri sau superputeri, fără efecte speciale. Ea vine dintr-un anume fel de a trăi în această lume, crezând pur și simplu în oameni și fără a nutri gânduri rele față de nimeni.”, spune autorea filmului Alice Rohrwacher.

Alice Rohrwacher

Născut în 1998, în Orvieto (Italia), Adriano Tardiolo, actorul ce îl interpretează pe Lazzaro, a fost ales în urma unui casting realizat prin licee, din peste cei 100 de tineri care au dat probe. El este un actor neprofesionist și a acceptat rolul în urma întâlnirii cu autoarea filmului, Alice Rohrwacher.

Luca Chikovani, interpretul tânărului Tancredi, se află, de asemenea, la primul său rol. Născut în 1994, în Georgia, Chikovani este unul dintre starurile din mediul online. Acesta a devenit cunoscut după ce a publicat pe YouTube o serie de coveruri după piesele artiștilor relevanți pentru generația sa, Justin Bieber și One Direction. În 2016, Luca Chikovani a semnat primul său contract cu Universal Music, lansând ulterior două albume.

În distribuția filmului se mai regăsește și Alba Rohrwacher, pe care spectatorii români au mai avut ocazia de a o vedea în filme precum Le Meraviglie (r. Alice Rohrwacher), Perfetti sconosciuti (r. Paolo Genovese) sau Io sono l’amore (r. Luca Guadagnino).

Alice Rohrwacher este născută în 1981, la Fiesole, Italia. A studiat la Torino și Lisabona, iar de-a lungul carierei sale a fost implicată în proiecte muzicale și documentare. Primul său film, Corpo Celeste, a avut premiera la Cannes, unde a revenit în 2014 cu cel de-al doilea film, Le Meraviglie, distins cu Grand Prix.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Blogu’ lu’ Otravă, Cinemagia, Din Filme, Film Si, Movienews, Scena 9, Ziarul Metropolis, Ziare.com

***

Detalii pe: Facebook | Youtube

05
/03
/15

Zilele Femeii Cineast, un eveniment realizat anul acesta în colaborare cu Ambasada Belgiei și Uniunea Cineaștilor din România, va avea loc în perioada 6-8 martie, la Cinema Studio, în București,.

04
/03
/15

Întotdeauna am crezut că numai bărbaţii pot scrie scenarii pentru filmele de ficţiune cu secvenţe erotice, dar m-am convins că femeile au mai multă imaginaţie. Curiozitatea mea impulsivă m-a împins spre sala de cinematograf, ca să înţeleg de ce isteria succesului unei banale cărţi cu subiect erotic, scrisă de o femeie, a acaparat mintea omului de rând, şi între timp a devenit film de mare succes.

04
/03
/15

CRONICĂ DE FILM A venit fără avertisment și riscă să ia pe nepregătite o bună parte a publicului. Și asta pentru că „Aferim!”, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude, nu este deloc reconstituirea istorică la care se vor fi așteptat unii.

03
/03
/15

Producţia Warner Bros. Pictures „Focus” redă pe marile ecrane povestea lui Nicky (Will Smith), un maestru al escrocheriilor, pentru care viaţa devine şi mai complicată atunci când o întâlneşte pe superba Jess (Margot Robbie), o novice ambiţioasă în ale înşelăciunii.

01
/03
/15

Gina Patrichi, Silvia Popovici, George Motoi, Amza Pellea, Costel Constantin, Dan Nuţu, Tora Vasilescu, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu şi mulţi alţi actori îndrăgiţi vor putea fi revăzuţi, astăzi, în trei filme importante ale cinematografiei româneşti, la duminica "Duminica filmului românesc".

28
/02
/15

Regizorul Ken Loach se întoarce pe marile ecrane cu un nou film istoric despre războiul civil din Irlanda. Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy este povestea lui Jimmy Gralton, un activist irlandez care a trăit în comitatul Leitrim, Irlanda începutului de secol. Filmul, care a participat anul trecut în Competiţia Oficială Cannes 2014, va avea premiera în România în 6 martie.