Le Cafe de nuit, tabloul lui Van Gogh confiscat de bolșevici, rămâne în SUA
https://www.ziarulmetropolis.ro/le-cafe-de-nuit-tabloul-lui-van-gogh-confiscat-de-bolsevici-ramane-in-sua/

Un faimos tablou semnat de Vincent Van Gogh va putea rămâne expus în Statele Unite, a decis Curtea Supremă, respingând recursul făcut de un descendent al unui colecţionar rus care a cerut restituirea acestuia, pe motiv că pictura fusese confiscată de către bolşevici. Astăzi, 30 martie, se împlinesc 163 de ani de la naşterea lui Van Gogh.

Un articol de Petre Ivan|30 martie 2016

Francezul Pierre Konowaloff, strănepotul unui colecţionar de artă rus, și-a văzut astfel năruite speranțele de a recupera pictura impresionistă „Le Cafe de nuit”, realizată de Vincent Van Gogh în septembrie 1888 la Arles.

Pânza, estimată la circa 200 de milioane de dolari, se află în prezent la galeria de artă a Universității americane Yale. Lucrarea i-a aparținut lui Ivan Morozov, un iubitor de artă rus, care a strâns o colecție impresionantă de opere ale marilor pictori ai secolului al XIX-lea și ai începutului de secol XX, în timpul călătoriilor sale frecvente la Paris.

Ivan Morozov a fost deposedat de proprietăți în urma revoluției bolșevice, iar colecțiile sale au fost naționalizate, intrând în posesia a ceea ce urma să devină URSS.

Pictura a fost apoi vândută în 1933 de către autoritățile sovietice unei galerii din Berlin și a ajuns ulterior într-o galerie din New York, înainte de a intra în colecția magnatului american Stephen Clark, nepotul unuia dintre fondatorii imperiului Singer.

Universitatea Yale a devenit proprietara operei în 1961 la moartea lui Clark, el însuși fost elev al prestigioasei instituții.

Konowaloff, strănepotul lui Morozov, a dus încă de la începutul anilor 2000 o luptă legală pentru a recupera pictura artistului olandez, argumentând că el este moștenitorul de drept, însă justiția americană a respins apelul și recursul acestuia.

Foto: Le Cafe de nuit – wikipedia

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.