LEAC DE CRIZĂ – cel de-al treilea proiect online al Teatrului Național Iași, pe Scena 5
https://www.ziarulmetropolis.ro/leac-de-criza-cel-de-al-treilea-proiect-online-al-teatrului-national-iasi-pe-scena-5/

Începând de luni, 4 mai, Teatrul Naţional Iaşi continuă pe SCENA 5 seria evenimentelor online cu cel de-al treilea proiect de anvergură pentru publicul de acasă: LEAC DE CRIZĂ. Lumea lui Caragiale recreată de actorii Teatrului Naţional Iaşi.

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2020

Pe parcursul primei săptămâni a lunii mai, actorii vor oferi spectatorilor din mediul virtual cele mai cunoscute și mai apreciate scene din piesele, schițele, momentele, articolele și pamfletele lui Caragiale, cu intenția de a aduce zâmbet celor de acasă, de a parcurge mai ușor, împreună, această perioadă și de a crea interactivitate. Din dorința de a păstra vie legătura cu spectatorii, trupa ieșeană s-a adaptat noilor tehnologii. În funcție de textul ales, de numărul personajelor, unele montajele au implicat participarea mai multor actori, cu filmări realizate de acasă, pe platforme specifice. Montajele vor putea fi vizionate zilnic, de săptămâna viitoare, pe pagina de Facebook a Teatrului ieșean.

Două dintre cele mai cerute piese ale lui Caragiale au făcut parte din repertoriul Naționalului din Iași din ultimele stagiuni. Pe scena Teatrului³, în 2010,  a avut loc premiera spectacolului O noapte furtunoasă în regia lui Alexandru Dabija și scenografia lui Dragoș Buhagiar, iar în 2015, la Sala Mare, premiera O scrisoare pierdută, montată de Mircea Cornișteanu. În cadrul Scenei 5, proiectul virtual care reunește toate evenimentele realizate în această perioadă de întrerupere a spectacolelor cu public, O noapte furtunoasă a putut fi accesat online, înregistrând un val impresionant de aprecieri și vizionări.

Leac de criză continuă colecția online a întâlnirilor cu actorii Teatrului Național Iași, după Speranța din spatele gratiilor și Share Shakespeare, proiecte care au depășit 300 000 de vizualizări. Seria evenimentelor virtuale de pe Scena 5 va continua până la deschiderea sălilor de spectacol.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.