Leapșa digitală cu actorii Naționalului craiovean
https://www.ziarulmetropolis.ro/leap%c8%99a-digital%c4%83-cu-actorii-na%c8%9bionalului-craiovean/

În vremuri excepţionale se impun măsuri excepţionale. Și nu toate trebuie să fie restrictive, ci dimpotrivă, e nevoie să contrabalansăm. De sâmbătă, 14 martie 2020, Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova a deschis un spaţiu de joacă virtual în care a adus până acum împreună la joacă peste 45.000 de spectatori şi 13 actori – #teatruncACASAteatru.

Un articol de Petre Ivan|17 martie 2020

Teatru în casă, casă teatru (ori acasa teatru) a venit ca un răspuns instant la starea de incertitudine care s-a instalat brusc în viețile fiecăruia dintre noi, din nevoia de a crea o mișcare ce ar urma să ne țină pe cât mai mulți dintre noi acasă pentru binele nostru, al tuturor.

Și totul într-un mod cât mai plăcut, realizând că este foarte important ca starea de spirit să fie menținută, iar un teatru are menirea aceasta în vremuri tulburi.

Astfel, Naționalul craiovean a început să scoată oamenii la joacă, pe pagina oficială Facebook a instituției, pagină ce a devenit un spațiu de joacă virtual, unde zilnic se petrece acum o leapșa digitală între actorii naționalului și spectatori.

Jocul se desfășoară astfel: la ora la care este programat să înceapă jocul, pe pagina FB a

teatrului apare un video cu un actor care spune o replică dintr-un spectacol din repertoriul curent al Naționalului. Prima persoană care ghicește spectacolul îi poate adresa unuia dintre actorii echipei din ziua respectivă provocarea să spună o replică la alegere (o propoziție, maximum o frază), dar și tonul pe care s-o spună. Prin urmare, când apare următorul video, cu actorul desemnat care rostește într-un fel anume replica / citatul propus de spectatorul cu pricina, următorul spectator ce comentează primul la acest video, propune astfel la rândul său o replică / actorul / starea și așa mai departe.

În ultimele 3 zile peste 45.000 de oameni au interacționat cu actorii Naționalului craiovean într-un fel sau altul prin intermediul platformei de socializare.

Programul de joacă actual se va dezvolta în mai multe variante și direcții, printre care și un program pentru elevi, iar în anumite zile vom difuza spectacole din repertoriul teatrului. (programul va fi comunicat ulterior).

Până acum spectatorii s-au jucat cu actorii Iulia Colan, Constantin Cicort, Ioana Manciu, Dragoș Măceșanu, Cătălin Vieru, Alex Calangiu, Corin Druc, Claudiu Mihail, Raluca Păun, Eugen Titu, Romanița Ionescu, Cătălin Mihai Miculeasa și Tamara Popescu.

Astăzi ies la joacă (de la ora 14:00) Claudiu Bleonț, Alina Mangra și Petronela Zurba. Proiectul online se va realiza în fiecare zi, câtă vreme va fi nevoie de acum încolo:

https://www.facebook.com/tncms.oficial/videos

Oriunde ai fi acasă, te așteptăm la joacă. Online e fain!

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".