Leapșa digitală cu actorii Naționalului craiovean
https://www.ziarulmetropolis.ro/leap%c8%99a-digital%c4%83-cu-actorii-na%c8%9bionalului-craiovean/

În vremuri excepţionale se impun măsuri excepţionale. Și nu toate trebuie să fie restrictive, ci dimpotrivă, e nevoie să contrabalansăm. De sâmbătă, 14 martie 2020, Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova a deschis un spaţiu de joacă virtual în care a adus până acum împreună la joacă peste 45.000 de spectatori şi 13 actori – #teatruncACASAteatru.

Un articol de Petre Ivan|17 martie 2020

Teatru în casă, casă teatru (ori acasa teatru) a venit ca un răspuns instant la starea de incertitudine care s-a instalat brusc în viețile fiecăruia dintre noi, din nevoia de a crea o mișcare ce ar urma să ne țină pe cât mai mulți dintre noi acasă pentru binele nostru, al tuturor.

Și totul într-un mod cât mai plăcut, realizând că este foarte important ca starea de spirit să fie menținută, iar un teatru are menirea aceasta în vremuri tulburi.

Astfel, Naționalul craiovean a început să scoată oamenii la joacă, pe pagina oficială Facebook a instituției, pagină ce a devenit un spațiu de joacă virtual, unde zilnic se petrece acum o leapșa digitală între actorii naționalului și spectatori.

Jocul se desfășoară astfel: la ora la care este programat să înceapă jocul, pe pagina FB a

teatrului apare un video cu un actor care spune o replică dintr-un spectacol din repertoriul curent al Naționalului. Prima persoană care ghicește spectacolul îi poate adresa unuia dintre actorii echipei din ziua respectivă provocarea să spună o replică la alegere (o propoziție, maximum o frază), dar și tonul pe care s-o spună. Prin urmare, când apare următorul video, cu actorul desemnat care rostește într-un fel anume replica / citatul propus de spectatorul cu pricina, următorul spectator ce comentează primul la acest video, propune astfel la rândul său o replică / actorul / starea și așa mai departe.

În ultimele 3 zile peste 45.000 de oameni au interacționat cu actorii Naționalului craiovean într-un fel sau altul prin intermediul platformei de socializare.

Programul de joacă actual se va dezvolta în mai multe variante și direcții, printre care și un program pentru elevi, iar în anumite zile vom difuza spectacole din repertoriul teatrului. (programul va fi comunicat ulterior).

Până acum spectatorii s-au jucat cu actorii Iulia Colan, Constantin Cicort, Ioana Manciu, Dragoș Măceșanu, Cătălin Vieru, Alex Calangiu, Corin Druc, Claudiu Mihail, Raluca Păun, Eugen Titu, Romanița Ionescu, Cătălin Mihai Miculeasa și Tamara Popescu.

Astăzi ies la joacă (de la ora 14:00) Claudiu Bleonț, Alina Mangra și Petronela Zurba. Proiectul online se va realiza în fiecare zi, câtă vreme va fi nevoie de acum încolo:

https://www.facebook.com/tncms.oficial/videos

Oriunde ai fi acasă, te așteptăm la joacă. Online e fain!

06
/11
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic de la Berlinale 2014, “Patimile Mariei” se lansează vineri, 7 noiembrie, în cinematografele din București și alte 16 orașe.

06
/11
/14

Unul dintre artiștii emblematici ai jazzului mondial, Steve Coleman, cel care va susține un concert la Sibiu alături de trupa sa în cadrul Mozaic Jazz Festival, a câștigat premiul “MacArthur Genius”, premiu acordat anual de Fundația MacArthur din SUA pentru 21 de personalități care au inovat în domeniul în care activează: justiție, muzică, teatru, matematică, medicină, cercetare și altele.

06
/11
/14

Scriitoarea Lydie Salvayre a fost recompensată, miercuri, cu premiul Goncourt pe 2014 - cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru volumul său "Pas pleurer", lansat la editura Seuil. Romanul "Pas pleurer" a fost ales cu cinci voturi contra patru obţinute de scriitorul algerian Kamel Daoud, autorul volumului "Meursault contre-enquête".

05
/11
/14

Luna noiembrie readuce pe scena Teatrului Naţional Radu Stanca una dintre cele mai de succes producţii ale ultimilor ani: spectacolul „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, în regia lui Silviu Purcărete. Reprezentaţia va avea loc duminică, 9 noiembrie, ora 19:00.

05
/11
/14

“Somn Bizar”, “Noaptea”, “Să nu crezi nimic”, “Ultimul mic dejun al lui Bon”,”Baby”,”Totul sau nimic”, “De vei pleca” sunt numai câteva dintre piesele de legendă care i-au consacrat pe cei de la Iris, una din trupele de legendă ale rock-ului românesc, şi care vor putea fi reascultate live, vineri, în Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50)

05
/11
/14

Prepozițiile „din” și „dintre” au amândouă un sens partitiv. Însă, lucrurile se complică atunci când nu ținem cont de logica mesajelor transmise cu ajutorul lor.

05
/11
/14

În competiția de lungmetraj internațional a celei de-a șasea ediții a KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie, care va avea loc între 14 și 19 noiembrie, în București, au fost selecționate 12 filme și animații, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și Cinema Pro.

05
/11
/14

Matrimoniale de Lia Bugnar, un spectacol de Diana Lupescu, se joacă pe 7 noiembrie, la Atelierhaus - Domagkpark din München. Spectacolul se adresează românilor din diaspora şi va fi jucat în limba română.