„Lebensdorf” de vineri, 11 februarie, pe marile ecrane
https://www.ziarulmetropolis.ro/lebensdorf-de-vineri-11-februarie-pe-marile-ecrane/

Comedia romantică „Lebensdorf”, regizată de Vali Hotea, cu Mimi Brănescu, Ana Covalciuc şi Ioana Flora în distribuţie, va putea fi vizionată în cinematografele româneşti începând de vineri.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2022

Filmat în toamna anului 2019, în România şi Germania, lungmetrajul „Lebensdorf”, al doilea al regizorului Vali Hotea, va rula pe marile ecrane din 11 februarie, fiind distribuit de microMULTILATERAL.

“Lebensdorf” va rula în 21 de orașe: București (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Park Lake, Happy Cinema, Hollywood Multiplex, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Cinema Europa), Bacău (Happy Cinema), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Happy Cinema), Brașov (Centrul Cultural Reduta), Caransebeș (Cinema Luna), Cluj-Napoca (Cinema City Iulius Mall, Cinema Victoria, Cinema “Florin Piersic”), Constanța (Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”), Făgăraș (Casa de Cultură), Focșani (Sala Balada), Iași (Cinema Ateneu), Lugoj (Cinema “Bela Lugosi”), Odobești (Casa de Cultură), Pitești (Cinema Trivale, Cinema București), Petroșani (Cinema Victoria), Reșița (Cinema Dacia), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Sibiu (Cine Gold, Centrul Cultural “Ion Besoiu”), Slobozia (Casa de Cultură), Toplița (Cinema Călimani), Timișoara (Cinema City Shopping City)

Filmul spune povestea lui Ducu Dobrescu (Mimi Brănescu), un scriitor care se confruntă cu un divorț și criza vieții mijlocii. El pleacă din București pentru a prelua o rezidență de creație la Berlin și astfel ajunge să penduleze între două țări și două femei: Andra (Ioana Flora), soția sa temperamentală, și Giulia (Ana Covalciuc), marea lui dragoste din tinerețe, stabilită acum într-un sat ecologic din Germania – Lebensdorf. În încercarea de a-și reconstrui viața, Ducu va trece printr-o serie de întâmplări când mai stranii, când mai amuzante, posibil revelatoare.

„Divorțul este cu siguranță o experiență neplăcută, câteodată chiar traumatizantă. În această comedie dulce-amară despre imaturitate emoțională, incapacitatea de a lua o decizie și lipsa asumării unei responsabilități, îmi conturez personajul principal cu o ușoară ironie, dar și înțelegere, în timp ce trece prin această etapă a vieții. Filmul nu prezintă numai călătoria sa sentimentală, ci și o descindere în subconștientul său angoasat. Folosind preponderent o stilistică realistă, filmul include inserții de pseudo-documentar, dar și momente de factură onirică, coșmărească sau poetică”, declară regizorul Vali Hotea.

Scenariul „Lebensdorf” este semnat de Ileana Muntean și Vali Hotea, imaginea, de Alexandru Solomon, iar montajul este realizat de Dana Bunescu. De scenografie s-a ocupat Mălina Ionescu, de costume, Cireșica Cuciuc, responsabilă de machiaj a fost Bianca Boeroiu, iar de coafură Domnica Bodogan. Producătoare sunt Ada Solomon și Diana Păroiu.

Lungmetrajul este o producție HiFilm Productions în asociere cu nomada.solo și Visual Walkabout în co-producție cu: Chainsaw Europe Studio, Abis Studio, Production XMG Media și Scharf Film Production.

„Lebensdorf” a fost realizat cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Programului Europa Creativă MEDIA al Uniunii Europene, Televiziunii Române. Finanțatori: Cinema City Romania, Bilka Steel, savana, Dr. Oetker, kika Romania, Avon Cosmetics Romania, Savini Due, MediaCom, Vitrina Advertising.

Vali Hotea a semnat regia mai multor scurtmetraje premiate, precum „Marea aventură” (1994) și „Meditația” (1997). A supervizat şi a scris scenariile a numeroase videoclipuri muzicale şi reclame, dar şi documentare şi seriale TV, printre care „Roberta” (2000), „Călătorie de vis” (2004), „Serviciul omoruri” (2007) şi „Fetele marinarului” (2009).
Primul său lungmetraj, „Roxanne”, a avut premiera la Festivalul de la Locarno în 2013, urmată de selecţia la numeroase festivaluri internaţionale de film (printre care Cottbus, Praga, Luxor) şi de două nominalizări la Premiile Gopo. În prezent, el se află în dezvoltare cu un nou proiect de lungmetraj – „Apa”.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.