„Lebensdorf” intră în cinematografele românești în februarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/lebensdorf-intra-in-cinematografele-romanesti-in-februarie/

Comedia romantică „Lebensdorf”, regizată de Vali Hotea, cu Mimi Brănescu, Ana Covalciuc şi Ioana Flora în distribuţie, va putea fi vizionată în cinematografele româneşti începând cu weekendul Zilei Îndrăgostiţilor.

Un articol de Liliana Matei|18 ianuarie 2022

Filmat în toamna anului 2019, în România şi Germania, lungmetrajul „Lebensdorf”, al doilea al regizorului Vali Hotea, va rula pe marile ecrane din 11 februarie, fiind distribuit de microMULTILATERAL.

„Lebensdorf” a avut premiera mondială anul trecut, la Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul, de la Sfântu Gheorghe.

Filmul spune povestea lui Ducu Dobrescu (Mimi Brănescu), un scriitor care se confruntă cu un divorț și criza vieții mijlocii. El pleacă din București pentru o rezidență de creație la Berlin și astfel ajunge să penduleze între două țări și două femei: Andra (Ioana Flora), soția sa temperamentală, și Giulia (Ana Covalciuc), marea lui dragoste din tinerețe, stabilită acum într-un sat ecologic din Germania – Lebensdorf. În încercarea de a-și reconstrui viața, Ducu va trece printr-o serie de întâmplări când mai stranii, când mai amuzante, posibil revelatoare.

„Divorțul este cu siguranță o experiență neplăcută, câteodată chiar traumatizantă. În această comedie dulce-amară despre imaturitate emoțională, incapacitatea de a lua o decizie și lipsa asumării unei responsabilități, îmi conturez personajul principal cu o ușoară ironie, dar și înțelegere, în timp ce trece prin această etapă a vieții. Filmul nu prezintă numai călătoria sa sentimentală, ci și o descindere în subconștientul său angoasat. Folosind preponderent o stilistică realistă, filmul include inserții de pseudo-documentar, dar și momente de factură onirică, coșmărească sau poetică”, declară regizorul Vali Hotea.

Scenariul „Lebensdorf” este semnat de Ileana Muntean și Vali Hotea, imaginea, de Alexandru Solomon, iar montajul este realizat de Dana Bunescu. De scenografie s-a ocupat Mălina Ionescu, de costume, Cireșica Cuciuc, responsabilă de machiaj a fost Bianca Boeroiu, iar de coafură Domnica Bodogan. Producătoare sunt Ada Solomon și Diana Păroiu.

Lungmetrajul este o producție HiFilm Productions în asociere cu nomada.solo și Visual Walkabout în co-producție cu: Chainsaw Europe Studio, Abis Studio, Production XMG Media și Scharf Film Production.

„Lebensdorf” a fost realizat cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Programului Europa Creativă MEDIA al Uniunii Europene, Televiziunii Române. Finanțatori: Cinema City Romania, Bilka Steel, savana, Dr. Oetker, kika Romania, Avon Cosmetics Romania, Savini Due, MediaCom, Vitrina Advertising.

Vali Hotea a semnat regia mai multor scurtmetraje premiate, precum „Marea aventură” (1994) și „Meditația” (1997). A supervizat şi a scris scenariile a numeroase videoclipuri muzicale şi reclame, dar şi documentare şi seriale TV, printre care „Roberta” (2000), „Călătorie de vis” (2004), „Serviciul omoruri” (2007) şi „Fetele marinarului” (2009).

Primul său lungmetraj, „Roxanne”, a avut premiera la Festivalul de la Locarno în 2013, urmată de selecţia la numeroase festivaluri internaţionale de film (printre care Cottbus, Praga, Luxor) şi de două nominalizări la Premiile Gopo. În prezent, el se află în dezvoltare cu un nou proiect de lungmetraj, „Apa”.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=vX0Cw3dmpnE

Parteneri media: Music Channel, Radio Romania Cultural, FILM, Ziarul Metropolis, Cineghid.ro, MovieNews.ro, Divanul Imaginar, All About Romanian Cinema, Cinefan, Rollercoaster PR

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.