Lectia de violoncel. Radu Beligan, sărbătorit la Teatrul Metropolis, chiar de ziua lui
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectia-de-violoncel-radu-beligan-sarbatorit-la-teatrul-metropolis-chiar-de-ziua-lui/

Radu Beligan şi Marius Manole se întâlnesc la Teatrul Metropolis, în spectacolul „Lecţia de violoncel“, după o piesă de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa. Maestrul îşi va sărbători cei 95 de ani chiar pe scena teatrului, pe 14 decembrie.

Un articol de Dan Boicea|3 decembrie 2013

Actorii Radu Beligan şi Marius Manole se întâlnesc pe aceeaşi scenă, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în spectacolul „Lectia de violoncel“, după o piesă de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa. Alături de ei joacă Lamia Beligan, Tania Popa şi Rodica Ionescu.

Spectacolul va putea fi văzut la Teatrul Metropolis (Str. Mihai Eminescu nr. 89, sector 2, Bucureşti), pe 9, 10, 14 şi 16 decembrie, de la ora 19.00.

De la 35 la 95

Aşteptarea a luat sfârşit pentru spectatorii care îşi doreau să-l vadă pe Radu Beligan într-un rol nou, la 95 de ani. Tânăra scriitoare Mona Radu a gândit o piesă în mod special pentru marele actor, iar Radu Beligan i-a propus lui Felix Alexa să regizeze spectacolul.

Regizorul l-a cooptat din nou în echipa lui pe Marius Manole, şi a realizat, astfel, o întâlnire unică: un dialog pe scenă între idolul tinerilor spectatori, Marius Manole (35 de ani) şi legendarul Radu Beligan (95 de ani).

Lectia de violoncel

Imagini de la repetiţiile spectacolului „Lectia de violoncel“ Foto: Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis

Spectacolul este şi un cadou cu dublu sens, care porneşte dinspre echipa Teatrului Metropolis către Radu Beligan (pe 14 decembrie, de ziua maestrului, teatrul îl va sărbători cu fast), dar şi dinspre Radu Beligan către teatru şi către spectatorii săi (actorul nu a mai avut un rol nou de nouă ani, de când a avut premiera cu „Egoistul“).

Lectia de violoncel

Lamia Beligan şi Radu Beligan, într-o scenă din „Lecţia de violoncel“

„Orice apariţie nouă este, pentru mine, o bucurie. Acum sunt, deja, într-o perioadă de iubire cu noul meu rol. Mona Radu este o tânără scriitoare, genială, şi pot spune asta cu toată inima. Ea mi-a oferit un rol care m-a făcut fericit, pentru că, de când joc piesa asta, am avut parte numai de noroc. Premiera este legată şi de o sărbătorire care pe mine mă copleşeşte, un cadou de ziua mea, la 95 de ani“, a declarat Radu Beligan pentru Ziarul Metropolis.

Citiţi şi: Radu Beligan: „Sunt un băiat de la ţară, iar băiatul ăsta a luat masa cu Regina Angliei“

„Am mai spus acest lucru, dar simt nevoia să-l repet, ca pe un semn de mulţumire, apropo de prezenţa maestrului Beligan aici. Iată, în al şaselea an de când s-a înfiinţat Teatrul Metropolis, culmea, ne aflăm sub aceeaşi stea norocoasă“, a mărturisit George Ivaşcu.

Directorul Teatrului Metropolis a explicat: „Acum şase ani, cel care a tăiat panglica de inaugurare, împreună cu mine, a fost maestrul Beligan. Nu numai că ne-a purtat noroc, dar ne-a purtat şi de grijă. Îi mulţumesc din tot sufletul şi, fără menajamente, îi pot spune un sincer «îl iubesc!»“.

Lectia de violoncel

La repetiţii: regizorul Felix Alexa (în picioare), Mona Radu, autoarea piesei (stânga), Radu Beligan şi Rodica Ionescu

Marius Manole a declarat că este prima dată când repetă cu Radu Beligan. „E o mare bucurie să joci într-o tragicomedie în care joacă şi domnul Beligan. Îmi face mare plăcere să fiu cu colegii mei de la Teatrul Naţional, Rodica Ionescu, Lamia Beligan şi Tania Popa“, ne-a declarat actorul.

Felix Alexa: „Să dea Dumnezeu să-l sărbătorim şi la 100 de ani cu acest spectacol!“

Regizorul Felix Alexa lucrează pentru a 11-a oară cu Marius Manole şi pentru a doua oară cu Radu Beligan, după „Misterul Sebastian“, de la Teatrul Odeon, un spectacol documentar. „E o senzaţie foarte specială. Nu mă simt ca la o repetiţie obişnuită, asta deoarece a lucra cu domnul Beligan înseamnă o experienţă care nu ţine numai de teatru. Este şi o experienţă umană, minunată, aproape o incursiune subiectivă în istoria teatrului românesc“.

Lectia de violoncel

La repetiţii: Radu Beligan, Rodica Ionescu, Felix Alexa, Lamia Beligan şi Marius Manole

Felix Alexa a mărturisit că oamenii din echipă au senzaţia, uneori, că e un miracol ce li se întâmplă, văzând că au şansa să-l urmărească jucând pe Radu Beligan. „E emoţionant să-i dau indicaţii maestrului Beligan. Mă bucur foarte mult că a venit această propunere din partea lui, să montez un spectacol care îl sărbătoreşte la 95 de ani. E un text scris special pentru el de Mona Radu, cu replici foarte subtile şi inteligente“.

Regizorul a mai spus că prezenţa lui Radu Beligan impune profesionalism. „E un actor care şi-a dedicat întreaga viaţă profesiei. A fost un fanatic al profesiei, lucru pe care îl apreciez enorm. Încercăm să reconstruim şi noi, în anii aceştia atât de nebuni, fanatismul pentru teatru“.

Lectia de violoncel

Radu Beligan, pe scena Teatrului Metropolis, alături de fiica sa, Lamia Beligan

Felix Alexa a strâns, alături de Radu Beligan, actori din generaţii diferite, vechi colaboratori ai săi. „Toţi actorii sunt de la Teatrul Naţional, dar iată, s-au mutat aici, la Metropolis, pentru un spectacol special. E un spectacol încărcat de emoţia unui mare actor care joacă din nou, într-un nou rol, la 95 de ani. Să dea Dumnezeu să-l sărbătorim şi la 100 de ani cu acest spectacol!“

Rămâneţi cu Ziarul Metropolis! Spectatorii fideli ai Teatrului Metropolis vor fi recompensaţi cu invitaţii la acest spectacol!

Lectia de violoncel

Actorul Marius Manole, la repetiţii

INFO

Teatrul Metropolis, Bucureşti (Str. Mihai Eminescu nr. 89, sector 2)

LECTIA DE VIOLONCEL, de Mona RADU
9, 10, 14 şi 16 decembrie 2013, ora 19.00

Regia: Felix ALEXA
Asistent regie: Cristina GIURGEA
Scenografia: Nina BRUMUŞILĂ

Cu: Radu BELIGAN – George
Lamia BELIGAN – Eva
Marius MANOLE – Radu
Tania POPA / Rodica IONESCU – Gabriela

Preţ casa de bilete: 43.20 lei
Rezervările se pot face la numerele 021.210.51.80 şi 0728.138.265 (în intervalul orar 10.00-19.00)
Durata: 1 h 45 min

Foto din repetiţii – Lectia de violoncel – Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis (Petrică Tănase Photography)

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

06
/11
/15

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

06
/11
/15

Tabloul "Paulette Jourdain", unul dintre ultimele tablouri realizate de pictorul modernist italian Amedeo Modigliani, a fost vândut cu 43 de milioane de dolari la o licitaţie intitulată "The Collection of A. Alfred Taubman: Masterworks", organizată de casa Sotheby's, la New York.F

05
/11
/15

INTERVIU Dragoş Buhagiar e unul dintre cei mai prolifici și mai premiați scenografi români. De-a lungul carierei, a câștigat nu mai puțin de cinci premii UNITER. Spune că, atunci când lucrează, nu se gândește la succesul de după, ci la descoperire și la redarea unei povești. Îi invită pe spectatori să descopere alături de el, adică să nu se plaseze într-o atitudine burgheză, confortabilă...

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

05
/11
/15

Într-o zi de 5 noiembrie se năştea Joe Dassin, unul dintre cei mai populari cântăreţi francezi ai anilor ‘60-’70 şi, totodată, unul dintre cei mai admiraţi şi la nivel mondial, autorul unor melodii precum “Et si tu n'existais pas", “À toi”, “Aux Champs-Elysées sau “L'Été Indien”

04
/11
/15

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls (Festivalul Internațional al Teatrului de Animație “Spectacole de colecție”), va debuta sâmbătă, 7 noiembrie, la ora 10.00, cu un spectacol eveniment, pentru toate vârstele, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, o producție a Teatrului Merlin din Timișoara.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.

04
/11
/15

Spectacolul After Hours de Radu Iacoban va avea premiera în zilele de vineri 6 și sâmbătă 7 noiembrie, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național “I.L. Caragiale”, în cadrul celei de-a doua stagiuni a Programului 9G la TNB.

04
/11
/15

Vernisajul Expoziției „Lada cu zestre. Nunta – cultură și tradiție din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc la București, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa. Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta […]

04
/11
/15

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.