Lectia de violoncel. Radu Beligan, sărbătorit la Teatrul Metropolis, chiar de ziua lui
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectia-de-violoncel-radu-beligan-sarbatorit-la-teatrul-metropolis-chiar-de-ziua-lui/

Radu Beligan şi Marius Manole se întâlnesc la Teatrul Metropolis, în spectacolul „Lecţia de violoncel“, după o piesă de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa. Maestrul îşi va sărbători cei 95 de ani chiar pe scena teatrului, pe 14 decembrie.

Un articol de Dan Boicea|3 decembrie 2013

Actorii Radu Beligan şi Marius Manole se întâlnesc pe aceeaşi scenă, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în spectacolul „Lectia de violoncel“, după o piesă de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa. Alături de ei joacă Lamia Beligan, Tania Popa şi Rodica Ionescu.

Spectacolul va putea fi văzut la Teatrul Metropolis (Str. Mihai Eminescu nr. 89, sector 2, Bucureşti), pe 9, 10, 14 şi 16 decembrie, de la ora 19.00.

De la 35 la 95

Aşteptarea a luat sfârşit pentru spectatorii care îşi doreau să-l vadă pe Radu Beligan într-un rol nou, la 95 de ani. Tânăra scriitoare Mona Radu a gândit o piesă în mod special pentru marele actor, iar Radu Beligan i-a propus lui Felix Alexa să regizeze spectacolul.

Regizorul l-a cooptat din nou în echipa lui pe Marius Manole, şi a realizat, astfel, o întâlnire unică: un dialog pe scenă între idolul tinerilor spectatori, Marius Manole (35 de ani) şi legendarul Radu Beligan (95 de ani).

Lectia de violoncel

Imagini de la repetiţiile spectacolului „Lectia de violoncel“ Foto: Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis

Spectacolul este şi un cadou cu dublu sens, care porneşte dinspre echipa Teatrului Metropolis către Radu Beligan (pe 14 decembrie, de ziua maestrului, teatrul îl va sărbători cu fast), dar şi dinspre Radu Beligan către teatru şi către spectatorii săi (actorul nu a mai avut un rol nou de nouă ani, de când a avut premiera cu „Egoistul“).

Lectia de violoncel

Lamia Beligan şi Radu Beligan, într-o scenă din „Lecţia de violoncel“

„Orice apariţie nouă este, pentru mine, o bucurie. Acum sunt, deja, într-o perioadă de iubire cu noul meu rol. Mona Radu este o tânără scriitoare, genială, şi pot spune asta cu toată inima. Ea mi-a oferit un rol care m-a făcut fericit, pentru că, de când joc piesa asta, am avut parte numai de noroc. Premiera este legată şi de o sărbătorire care pe mine mă copleşeşte, un cadou de ziua mea, la 95 de ani“, a declarat Radu Beligan pentru Ziarul Metropolis.

Citiţi şi: Radu Beligan: „Sunt un băiat de la ţară, iar băiatul ăsta a luat masa cu Regina Angliei“

„Am mai spus acest lucru, dar simt nevoia să-l repet, ca pe un semn de mulţumire, apropo de prezenţa maestrului Beligan aici. Iată, în al şaselea an de când s-a înfiinţat Teatrul Metropolis, culmea, ne aflăm sub aceeaşi stea norocoasă“, a mărturisit George Ivaşcu.

Directorul Teatrului Metropolis a explicat: „Acum şase ani, cel care a tăiat panglica de inaugurare, împreună cu mine, a fost maestrul Beligan. Nu numai că ne-a purtat noroc, dar ne-a purtat şi de grijă. Îi mulţumesc din tot sufletul şi, fără menajamente, îi pot spune un sincer «îl iubesc!»“.

Lectia de violoncel

La repetiţii: regizorul Felix Alexa (în picioare), Mona Radu, autoarea piesei (stânga), Radu Beligan şi Rodica Ionescu

Marius Manole a declarat că este prima dată când repetă cu Radu Beligan. „E o mare bucurie să joci într-o tragicomedie în care joacă şi domnul Beligan. Îmi face mare plăcere să fiu cu colegii mei de la Teatrul Naţional, Rodica Ionescu, Lamia Beligan şi Tania Popa“, ne-a declarat actorul.

Felix Alexa: „Să dea Dumnezeu să-l sărbătorim şi la 100 de ani cu acest spectacol!“

Regizorul Felix Alexa lucrează pentru a 11-a oară cu Marius Manole şi pentru a doua oară cu Radu Beligan, după „Misterul Sebastian“, de la Teatrul Odeon, un spectacol documentar. „E o senzaţie foarte specială. Nu mă simt ca la o repetiţie obişnuită, asta deoarece a lucra cu domnul Beligan înseamnă o experienţă care nu ţine numai de teatru. Este şi o experienţă umană, minunată, aproape o incursiune subiectivă în istoria teatrului românesc“.

Lectia de violoncel

La repetiţii: Radu Beligan, Rodica Ionescu, Felix Alexa, Lamia Beligan şi Marius Manole

Felix Alexa a mărturisit că oamenii din echipă au senzaţia, uneori, că e un miracol ce li se întâmplă, văzând că au şansa să-l urmărească jucând pe Radu Beligan. „E emoţionant să-i dau indicaţii maestrului Beligan. Mă bucur foarte mult că a venit această propunere din partea lui, să montez un spectacol care îl sărbătoreşte la 95 de ani. E un text scris special pentru el de Mona Radu, cu replici foarte subtile şi inteligente“.

Regizorul a mai spus că prezenţa lui Radu Beligan impune profesionalism. „E un actor care şi-a dedicat întreaga viaţă profesiei. A fost un fanatic al profesiei, lucru pe care îl apreciez enorm. Încercăm să reconstruim şi noi, în anii aceştia atât de nebuni, fanatismul pentru teatru“.

Lectia de violoncel

Radu Beligan, pe scena Teatrului Metropolis, alături de fiica sa, Lamia Beligan

Felix Alexa a strâns, alături de Radu Beligan, actori din generaţii diferite, vechi colaboratori ai săi. „Toţi actorii sunt de la Teatrul Naţional, dar iată, s-au mutat aici, la Metropolis, pentru un spectacol special. E un spectacol încărcat de emoţia unui mare actor care joacă din nou, într-un nou rol, la 95 de ani. Să dea Dumnezeu să-l sărbătorim şi la 100 de ani cu acest spectacol!“

Rămâneţi cu Ziarul Metropolis! Spectatorii fideli ai Teatrului Metropolis vor fi recompensaţi cu invitaţii la acest spectacol!

Lectia de violoncel

Actorul Marius Manole, la repetiţii

INFO

Teatrul Metropolis, Bucureşti (Str. Mihai Eminescu nr. 89, sector 2)

LECTIA DE VIOLONCEL, de Mona RADU
9, 10, 14 şi 16 decembrie 2013, ora 19.00

Regia: Felix ALEXA
Asistent regie: Cristina GIURGEA
Scenografia: Nina BRUMUŞILĂ

Cu: Radu BELIGAN – George
Lamia BELIGAN – Eva
Marius MANOLE – Radu
Tania POPA / Rodica IONESCU – Gabriela

Preţ casa de bilete: 43.20 lei
Rezervările se pot face la numerele 021.210.51.80 şi 0728.138.265 (în intervalul orar 10.00-19.00)
Durata: 1 h 45 min

Foto din repetiţii – Lectia de violoncel – Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis (Petrică Tănase Photography)

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

Lecţia de violoncel, Floarea de cactus, Azilul amanţilor, Feisbuc, Suflete moarte, Nişte fete şi Cel mai frumos roman din lume" sunt doar câteva dintre spectacolele pe care iubiotorii de teatru le pot vedea în această săptămână pe scenele bucureştene.

12
/05
/14

"O actriţă extraordinar de talentată şi frumoasă, care mi-a impresionat primii ani de adolescenţă", a declarat Florina Cercel, la aflarea veştii că Margareta Pogonat nu mai este printre noi. La rândul lor, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Stela Popescu şi Draga Olteanu Matei deplâng despărţirea de colega lor de breaslă.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

12
/05
/14

Și s-a făcut mai și Shakespeare a împlinit 450 de ani din eternitate și s-a făcut “Furtuna” la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.

09
/05
/14

La Sala Nouă a Teatrului de Comedie se derulează programul „COMEDIA ȚINE LA TINEri” având ca obiectiv susţinerea tinerilor artişti. Spectacolele aduc în atenția publicului texte contemporane scrise de autori de succes, ce tratează probleme cu tentă socială. Cei patru regizori cuprinși în proiect, în perioada 2013–2014, sunt:Vlad Cristache, Eugen Gyemant, Alexandru Mâzgăreanu și Vladimir Anton.

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.