Lectia lui Ionesco, la Festivalul de Teatru de la Rijeka
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectia-lui-ionesco-la-festivalul-de-teatru-de-la-rijeka/

Spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti cu Lecţia de Eugène Ionesco, comedie absurdă descifrată cu rafinat simţ plastic de artistul Horaţiu Mălăele, regizor şi interpret alături de două cunoscute actriţe, Aylin Cadîr şi Victoria Dicu, va fi prezentat vineri 8 mai, în Croaţia, în cadrul Small Scene Theater Festival din Rijeka. Prestigiosul festival de teatru de cameră, aflat în acest an la cea de-a 22-a ediţie, se desfăşoară în perioada 2-9 mai 2015 pe scena Casei de Cultură a Croaţiei.

Un articol de Petre Ivan|4 mai 2015

Lectia lui Ionesco, la Festivalul de Teatru de la Rijeka / Potrivit organizatorilor, ediția din acest an invită publicul să redescopere teatrul sub genericul ”Teatrul și timpurile moderne: între splendoare și disperare”, motto inspirat de ideea că astăzi, întreaga noastră existență, spiritualitatea și supraviețuirea evenimentelor culturale, ca și acest festival, sunt adesea puse sub semnul întrebării.

Festivalul Internațional Small Scene Theater Festival a fost fondat la Rijeka, în 1994, ca festival național al Croației.

Din 1999, când selecționer al festivalului a devenit criticul de teatru și dramaturgul Dalibor Foretic, festivalul și-a propus să adune cele mai progresiste producții de teatru de cameră, cele mai multe dintre ele fiind produse de companii sau grupuri teatrale independente, devenind un eveniment internațional.

În urmă cu șapte ani, credeam că această criză, aflată atunci la început, nu este doar de natură economică și că nu va fi doar un fenomen tranzitoriu. Astăzi, știm deja că însăși fundamentul noțiunii de viață civilizată a fost zguduit, că un număr din ce în ce mai mare de oameni sunt disperați, înfometați și și-au pierdut încrederea în soluțiile politice, viața însăși devenind o afacere periculoasă. Pe de altă parte, dezvoltarea tehnologică a devenit o forță de proporții terifiante, în timp ce suprastructura umană s-a dizolvat datorită viziunii globale și a pragmatismului tehnologiei.

Lectia

Horaţiu Mălăele, în Lecţia

În acest climat de insatisfacție, alienarea digitală și zgârcenia economică, rasa umană riscă să contacteze noi nevroze globale, care au început deja să apară din toate părțile, în timp ce glorioasa noastră civilizație de astăzi este, paradoxal, împărțită între splendoare și disperare. Piesele selectate în festival au drept scop prezentarea actualei stări a lumii şi să aducă puțină hrană gândirii. – Bojan Munjin, selecţionerul Small Scene Theater Festival.

Foto: LECTIA – tnb.ro

25
/05
/15

Legendarul actor egiptean Omar Sharif, în vârstă de 83 de ani, a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer şi face eforturi să îşi amintească unele dintre cele mai celebre filme ale sale, potrivit fiului artistului, Tarek El-Sharif.

24
/05
/15

Lungmetrajul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, a primit premiul Un Certain Talent în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Premiul Un Certain Regard a revenit peliculei islandeze "Hrútar/ Rams",de Grímur Hákonarson.

24
/05
/15

Mi-a fost dat să mă întâlnesc cu poezia d-rei Rhea Cristina la Târgul de Carte din Bucureşti, ocazie cu care şi-a lansat volumul “Ochiul Străinului”, publicat de Editura Du Style, deja consacrată în peisajul nostru editorial. Trebuie să recunosc faptul că, în prima fază, cuvintele elogioase spuse despre cartea în cauză mi s-au părut a fi (şi) puţin gratuite. Gândeam că este, totuşi, normală o oarecare notă de subiectivism.

22
/05
/15

Violonistul ALEXANDRU TOMESCU va susţine marţi, 26 mai (19.00), la Sala Radio, alături de pianistul rus EDUARD KUNZ, recitalul de la Bucureşti din cadrul turneului internaţional „Stradivarius - ENESCU EXPERIENCE”. Turneul, aflat la a 8-a ediţie, este dedicat memoriei lui George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului.

22
/05
/15

Duminică, 24 mai 2015, dirijorul de origine română Ion Marin va dirija orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, cu Simfonia a 9-a de Gustav Mahler. Colaborarea cu această orchestră a început în urmă cu 3 ani şi are în vederea realizarea integralelor simfoniilor compozitorilor Gustav Mahler şi Anton Bruckner.

21
/05
/15

Până la finalul stagiunii, repertoriul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti, recent reintrată în circuitul public, se va îmbogăţi cu noi titluri. Piese de succes care, în perioada reconstrucţiei teatrului, au avut premiera la alte săli, precum şi alte titluri care au lipsit de pe afiş din același motiv, vor fi (re-) aduse pe scena Sălii Mari - în cel mai mare şi mai spectaculos spațiu de joc ale teatrului.