Lecturi de Crăciun – recomandările specialiștilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/lecturi-de-craciun-recomandarile-specialistilor/

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre „ofertele” de sărbători.

Un articol de Liliana Matei|26 decembrie 2014

Scriitorii Florin Iaru şi Ioana Nicolaie, criticii literari Daniel Cristea-Enache şi Alex. Ştefănescu, dar şi reprezentanţi ai unor edituri româneşti au precizat  ce cărţi ar recomanda să fie citite în vacanţa de Crăciun. Oferta editorială este una diversă, pasionaţii de literatură având o gamă variată de titluri din care să se inspire, dacă vor să acorde timp şi lecturii, în această perioadă, anunță Mediafax.

Astfel, poetul Florin Iaru recomandă pentru vacanţa de Crăciun „1001 şi una de nopţi”, „Gottland”, de Mariusz Szczygieł, desemnată cartea europeană a anului 2009, şi „Scriitor în comunism – nişte amintiri”, de Ştefan Agopian.

La rândul său poeta Ioana Nicolaie are pentru cititori trei recomandări pentru vacanţa de Crăciun, având câte o propunere atât pentru cei cărora le place proza, cât şi pentru pasionaţii de poezie. Astfel, Ioana Nicolaie le recomandă românilor să citească volumele „Cui i-e frică de computer? Juniorii”, o antologie în care au scris mai mulţi copii care au câştigat un concurs naţional, „Sfârşit de sezon”, de Marius Chivu, o carte foarte interesantă, cu poveşti neconvenţíonale, dar să nu uite nici de poezie în această vacanţă, o idee în acest sens fiind volumul „Cum continuă povestea”, de Ioana Pârvulescu.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache le recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun cartea „Marea petrecere”, de Petre Barbu, „fiindcă nu e nimic mai intens-omenesc decât dragostea pentru cei apropiaţi şi durerea de a asista la boala şi moartea lor” şi „numai un romancier de vârf poate scrie o carte cu un asemenea subiect”. De asemenea, criticul literar recomandă şi „111 cele mai frumoase poezii”, de Ştefan Aug. Doinaş, „pentru că despre Doinaş nu s-a vorbit în ultimii ani decât negativ sau deloc, de parcă s-ar fi uitat ce poet a fost şi va rămâne el, într-o literatură cu atâtea valori lirice”. Totodată, în vacanţa de Crăciun, mai poate fi citit, potrivit criticului literar, volumul „Scrisori către Mihai”, de Răzvan Petrescu, „deoarece vedem aici pre-literatura unuia dintre cei mai originali scriitori români de azi: o serie de scrisori trimise din România ceauşistă unui prieten drag fugit în Occident”.

Şi criticul literar Alex. Ştefănescu are câteva propuneri captivante care pot fi luate în calcul de cei care acordă timp lecturii chiar şi în vacanţa de Crăciun. Acesta spune că, în vacanţa de Crăciun, ar trebui ca românii să citească măcar o carte scrisă de Patrick Modiano, câştigătorul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2014, recomandând, dintre volumele traduse în România, „Micuţa Bijou”. De asemenea, Alex. Ştefănescu recomandă şi o carte de poezie care poate fi citită în vacanţa de Crăciun – „Întoarcerea barbarilor”, de Mircea Dinescu. Criticul literar spune despre Mircea Dinescu că „este singurul poet din a doua jumătate a secolului XX şi începutul secolului XXI care a lăsat istoria să pătrundă în poezia lui”. Un alt volum pe care criticul literar îl recomandă este dedicat copiilor, dar nu numai. Este vorba despre „Fetiţa din Floare”, o carte de basme pentru copiii din prezent scrisă de Petre Crăciun. În plus, Alex. Ştefănescu propune cartea de caricaturi a lui Costel Pătrăşcan „Negru pe alb”.

Viorel Zaicu, director editorial All, recomandă pentru amatorii de cărţi „de vacanţă” „Iliada” şi „Odiseea” în varianta trunchiată şi romanţată, adică cele două romane noi ale lui Valerio Massimo Manfredi din ciclul „Numele meu este Nimeni: Jurământul şi Întoarcerea”. Pentru cititorii genului „heavy”, acesta propune „Stoner”, de John Williams, unul dintre cele mai bune romane care s-au bucurat în ultimul deceniu de febra „dezgropării”. Viorel Zaicu are o propunere de lectură şi pentru doamne, acesta recomandându-le să citească o carte sensibilă, plină de umor şi foarte îndrăzneaţă – „Iubesc să fiu femeie”, de Hedi Hoka. Este bestsellerul toamnei la editura All, fiind un elixir psiho-narativ pentru toate femeile, dincolo de vârstă şi poziţie socială.

La rândul său, Marin Vidraşcu, directorul executiv al editurii Litera, are o serie de propuneri de care românii pot ţine cont în alegerea cărţilor de citit în vacanţa de Crăciun. Acesta le recomandă pasionaţilor de cultură, istorie şi geopolitică volumul „Răzbunarea geografiei”, de Robert D. Kaplan. De asemenea, directorul executiv al editurii Litera recomandă şi volumul „Adio arme”, de Ernest Hemingweay, dar şi „Prea multă fericire”, de Alice Munro, o carte care o să schimbe percepţia oamenilor despre cum ar trebui privite lucrurile triste din viaţă.

Alina Hlinski, redactor-şef editura Univers, recomandă pentru cei mai mici dintre cititori, care se pregătesc, cuminţi, să vină Moş Crăciun, volumul „La culcare, Veronica!”, de Tove Appelgren şi Salla Savolainen. „Misterul de Crăciun”, de Jostein Gaarder, este o carte pe care o propune pentru toţi cei care se lasă cuprinşi de spiritul acestei sărbători, iar pentru lungile seri de iarnă indică „Donul liniştit”, de Mihail Şolohov, un volum pentru cititorii care se lasă transpuşi în vremurile Revoluţiei ruse.

De asemenea, Roxana Petrescu, PR Manager Grupul Editorial Corint, recomandă pentru sărbătorile de Crăciun volumul 6 din seria „Generala”, de James Patterson -„Salvaţi-l Pe Rafe!”, dar şi „Copilărie regală”, un album realizat cu ilustraţii obţinute cu ajutorul Arhivelor Naţionale ale României şi text semnat de Filip-Lucian Iorga. O altă carte pe care o recomandă pentru a fi citită în vacanţa de Crăciun este volumul 3 din trilogia „Divergent”, de Veronica Roth.

Cititorii editurii Nemira se pot bucura de vacanţă retrăind plăcerea copilăriei de a citi basme cu un roman fantasy inedit, pentru copii şi pentru adulţi deopotrivă, despre lumea poveştilor şi a viselor – „Basmania. Răspântia gândurilor” (cartea I), de Valentin Nicolau, cu ilustraţii realizate de Tudor Popa.

Alexandra Florescu, coordonator Marketing & PR Nemira Publishing House, le propune cititorilor o călătorie într-un New York magic şi romantic alături de personajele din „Poveste de iarnă”, de Mark Helprin, iar fanii seriei „Cântec de gheaţă şi foc” trebuie să treacă pe lista de cadouri dorite volumul „Din înţelepciunea lui Tyrion Lannister”, o culegere de vorbe înţelepte ale micului Machiavelli, cel mai îndrăgit dintre personajele lui George R.R. Martin.

Miruna Meiroşu, PR Curtea Veche Publishing, recomandă pentru vacanţa de Crăciun volumele „Economiseşte cu Jamie”, de Jamie Oliver – proaspăt venit din tipar -, „Crăciunul regal”, de Principesa Margareta şi Principele Radu ai României, şi din seria „Save the Story”, cu repovestiri realizate de mari scriitori ai lumii: „Călătoriile lui Gulliver”, repovestită de Jonathan Coe, şi „Logodnicii”, repovestită de Umberto Eco.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii editurii Vellant oferă câteva sugestii de lectură în perioada sărbătorilor de Crăciun. Astfel, pasionaţii de lectură pot citi „Cum îţi poate schimba Proust viaţa”, de Alain de Botton, „Prâslea cel Voinic şi merele de aur”, de Maria Surducan, „Serafimul şi Zambezi. Integrala prozei scurte”, de Muriel Spark, şi „Operele alese ale lui T.S. Spivet”, de Reif Larsen.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.