Lecturi de vacanță pentru năzdrăvani mici cu Teatrul Ion Creangă și Editura Didactica Publishing House
https://www.ziarulmetropolis.ro/lecturi-de-vacanta-pentru-nazdravani-mici-cu-teatrul-ion-creanga-si-editura-didactica-publishing-house/

Teatrul Ion Creangă şi Editura Didactica Publishing House lansează o invitaţie de poveste, dând tonul unui program online de audiţii şi lecturi de vacanţă, prezentate în format video pentru micuţii năzdrăvani cu vârsta peste 3-4 ani.

Un articol de Liliana Matei|24 iunie 2021

Începând de sâmbătă, 26 iunie, fiecare weekend de vacanță aduce online o nouă poveste specială din colecția de carte pentru copii a editurii Didactica Publishing House (DPH), care prinde viață cu ajutorul actorilor Teatrului Ion Creangă. Atent selecționate pentru calitatea scriiturii și ilustrației, cărțile incluse în proiect propun lumi pline de aventuri palpitante, lecții valoroase despre emoții și exerciții menite să aducă zâmbete, energie și creativitate în cotidianul celor mici.

Primele titluri care vor putea fi descoperite sunt „Tomiță, un ghemotoc după un ghem” (26 iunie) și „Curaj, Ida! O micuță veveriță, un curaj de uriaș” (3 iulie) – ambele scrise și ilustrate de Andrea Reitmeyer, autoare cunoscută pentru empatia și gingășia cu care surprinde universul copilăriei, și „Emoțiile lui Noni – Povestiri pentru învățarea și gestionarea emoțiilor” (10, 17 și 24 iulie) – scrisă și ilustrată de Aurélie Chien Chow Chine, specialist în sofrologie, știință care se ocupă cu studiul conștiinței umane, punând accentul pe percepția corporală și relația corp-minte-spirit.

Programul va continua în perioada august – septembrie cu noi materiale realizate de Teatrul Ion Creangă pe baza poveștilor din colecțiile Didactica Publishing House, cu scopul de a încuraja lectura.

„Ne-am propus să aducem în atenția publicului – spectatorii noștri mici și părinții lor – lectura și bucuriile ei. Așa cum teatrul face minuni încă de la cele mai mici vârste, după cum am văzut, și lectura este un instrument esențial în dezvoltarea copilului și totodată un instrument prin care acesta descoperă lumea din jurul său. Fie că ne referim la dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială a copilului, la bagajul lexical pe care îl acumulează, la dezvoltarea creativității sau a capacității sale de concentrare, sau pur și simplu la îmbunătățirea relației părintelui cu copilul – lectura are beneficii formidabile. Pornind de aici, am căutat o modalitate de a îmbina conținutul excelent pe care l-am regăsit în colecțiile editurii DPH, atât la nivel de text, cât și de ilustrație, cu abilitățile actorilor din echipa noastră – actori cu experiență în dublajul de animație și în teatru radiofonic, livrând acest produs într-un format video atractiv. Rezultatul este o invitație la lectură, dar și un omagiu pe care îl aducem cărții, pe care sperăm că vă vom convinge să o includeți în biblioteca celui mic”, a spus Gabriel Coveșeanu, Managerul Teatrului Ion Creangă.

Toate materialele realizate în cadrul programului vor putea fi accesate gratuit pe canalele de Facebook, Instagram și Youtube ale Teatrului Ion Creangă.

CE PUTEȚI URMĂRI ÎN LUNILE IUNIE & IULIE

Tomiță, un ghemotoc după un ghem

26 iunie, ora 10:00

O poveste de Andrea Reitmeyer

Interpretează: Marius Nănău și Claudia Revnic

Povestea scrisă de Andrea Reitmeyer ne face cunoștință cu un motan simpatic și jucăuș, care pornește plin de curiozitate pe urmele unui fir de roșu aprins. Motiv de peripeții, călătoria lui prin casă, prin grădină și pe un câmp cu maci ne face să zâmbim, oferind o mulțime de informații amuzante despre viața cotidiană a pisoiului. Însoțit de o bogată ilustrație, textul este interpretat de actorii Marius Nănău și Claudia Revnic, care construiesc caracterul ludic al lui Tomiță, dar și al celorlalte personaje pe care le vom descoperi în poveste.

 

Curaj, Ida! O micuță veveriță, un curaj de uriaș

3 iulie, ora 10:00

O poveste de Andrea Reitmeyer

Interpretează: Claudia Revnic și Marius Nănău

Un pui de veveriță, care încearcă să își facă curaj în a face primii pași spre… lume și joacă: aceasta este micuța noastră Ida, eroina unei povești care îmbină peripeții hazlii, dar și îndemn la curaj. Cu ilustrații pline de sensibilitate și culoare, povestea prinde viață cu ajutorul celor doi actori ai Teatrului Ion Creangă, Claudia Revnic și Marius Nănău.

 

Emoțiile lui Noni – Povestiri pentru învățarea și gestionarea emoțiilor

10 iulie, ora – Sunt trist!

17 iulie, ora – Sunt furios!

24 iulie, ora – Îmi este frică!

O poveste scrisă și ilustrată de Aurélie Chien Chow Chine

Interpretează: Camelia Andriță

Noni este un mic unicorn ca toți ceilalți, doar că… are o particularitate. Părul din coama sa își schimbă culorile în funcție de emoțiile sale. Uneori îi este frică. Alteori este trist. Iar câteodată este de-a dreptul furios! Cu ajutorul poveștilor, cei mici vor descoperi alături de Noni (interpretat de actrița Camelia Andriță) cum să-și gestioneze emoțiile negative și să le înfrunte, dar și cum să-și relaxeze mintea și corpul pentru a nu lăsa emoțiile puternice să îi copleșească.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.