Legenda primului maratonist
https://www.ziarulmetropolis.ro/legenda-primului-maratonist/

În anul 490 înainte de Hristos, oraşele Atena şi Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perşii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena şi Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspiraţie pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

Un articol de Cristina Drăgulin|13 mai 2014

Cum așa? Philippides (530 î.Hr.-490 î.Hr.) a fost trimis de către magistrații atenieni în Sparta pentru a cere ajutor când perșii au debarcat în Golful din satul Maraton, de lângă Atena. Povestea spune că el a alergat aproape 240 de kilometri în două zile.

Conduși de către generalul atenian Miltiade, grecii i-au învins pe perși la Maraton. După victorie, legenda povestește că Philippides a alergat peste 40 de kilometri de la Maraton până la Atena pentru a anunța rezultatul luptei. Ajuns acolo, el a mai avut suflare să spună „Bucurie vouă, noi am câștigat!”, prăbușindu-se apoi mort la pământ, răpus de oboseală.

Philippides a fost, așadar, primul maratonist. Chiar și dacă legenda nu este pe de-a-ntregul adevărată, numele disciplinei sportive „maraton” provine de la satul cu același nume din Grecia.

Astăzi, maratonistul este atletul specializat în cursa de alergare, care se desfășoară pe o distanță de 42,195 de kilometri (distanţa dintre Maraton şi Acropola din Atena). Maratonul a fost o probă inclusă în programul Jocurilor Olimpice încă de la prima ediție modernă, din 1896, la Atena. Primul câștigător oficial al maratonului olimpic a fost un țăran tânăr, Spiridon Louis, numit apoi erou național al Greciei.

Cuvântul „maraton” mai este folosit în combinație cu alți termeni (ședință-maraton, negocieri-maraton, dezbatere-maraton, eveniment-maraton) pentru a desemna ședințe prelungite, negocieri lungi și dificile sau dezbateri laborioase, care nu se mai termină, ori evenimente care se desfășoară pe perioade lungi.



20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.