Legendara balerină Maia Pliseţkaia a murit, la 89 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/legendara-balerina-maia-plisetkaia-a-murit-la-89-de-ani/

Legendara balerină rusă Maia Pliseţkaia, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din toate timpurile, a murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, potrivit unui anunţ făcut de directorul general al Teatrului Balşoi, Vladimir Ourin, citat de Russia Today.

Un articol de Liliana Matei|3 mai 2015

Maia Pliseţkaia a murit în Germania, în urma unui atac de cord, anunță Mediafax.

„Soţul ei, compozitorul Rodion Schedrin tocmai m-a sunat. Ea a murit în urma unui atac de cord – doctorii germani au făcut tot ce au putut, dar nu au putut să o salveze”, a declarat Vladimir Ourin, pentru agenţia rusă de ştiri TASS, citată de site-ul televiziunii Russia Today.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis condoleanţe familiei celebrei balerine, potrivit news.yahoo.com.

Născută pe 20 noiembrie 1925, la Moscova, Maia Pliseţkaia a fost considerată una dintre cele mai importante balerine ale secolului al 20-lea.

М.Плисецкая в балете на музыку С.Прокофьева "Ромео и Джульетта"A făcut parte dintr-o proeminentă familie de artişti ruşi cu origini evreieşti. Tatăl său a fost împuşcat mortal în 1938 de regimul Stalin, iar mama sa, de profesie actriţă, a fost acuzată de trădare şi trimisă într-un lagăr din Kazahstan.

Maia Pliseţkaia a fost apreciată atât datorită tehnicii sale desăvârşite şi interpretării dramatice, cât şi pentru faptul că spectacolele sale au sfidat convenţiile sovietice.

S-a alăturat Teatrului Balşoi în 1943, la vârsta de 18 ani, şi a devenit unul din starurile acestei instituţii de spectacole.

A cunoscut faima internaţională după ce interdicţia sa de a călători a fost ridicată chiar de către Nikita Hruşciov în 1959, cu un an înainte ca Pliseţkaia să devină prim-balerínă a Teatrului Balşoi.

Maia Pliseţkaia a dansat timp de peste cinci decenii, retrăgându-se din activitate abia în 1990.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.