Legendara pianistă Martha Argerich revine pe scena Festivalului Enescu 2017, după zece ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/legendara-pianista-martha-argerich-revine-pe-scena-festivalului-enescu-2017-dupa-zece-ani/

Marea pianistă Martha Argerich revine pe scena Festivalului Internaţional George Enescu 2017, după zece ani, şi va susţine un concert la Sala Palatului, alături de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Charles Dutoit, pe 12 septembrie, de la ora 20.00, într-un concert susţinut de CBRE.

Un articol de Petre Ivan|13 septembrie 2017

Pianista Martha Argerich va aduce publicului Concertul pentru pian și orchestră în Sol major (1931), de Maurice Ravel, iar în deschiderea concertului, celebra orchestră va interpreta Rapsodia Română nr. 1 în La major op. 11 nr. 1 (1903), de George Enescu.

Pentru a doua parte a serii, în program sunt: Debussy – „Marea”. Trei schițe simfonice: Din zori până la amiază pe mare, Jocul valurilor, Dialogul vântului cu marea (1905) și Ravel – Bolero pentru orchestră (1928).

Festivalul Enescu este dovada vie că oamenii iubesc cultura, că le plac poveștile și că se hrănesc din ele. Câtă vreme este o poveste la care oamenii vibrează, atunci lumea se schimbă, pas cu pas, cărămidă cu cărămidă, stradă cu stradă. Festivalul Enescu este un exemplu palpabil că lucrurile se pot face și, mai ales, că se face cultură în București. Festivalul este despre București, despre proiectele în care companii ca noi ar fi bine să se implice pentru că atunci când se dezvoltă nu doar economic, ci și social și cultural, orașul devine și mai atractiv. Devine un oraș în care lumea își dorește să trăiască sau să lucreze și nu vorbesc doar despre oameni din alte orașe, ci din alte părți ale lumii. În felul acesta orașul crește și noi odată cu el. – Răzvan Iorgu, CEO CBRE, Partener Silver al Festivalului Enescu

De origine argentiniană, Martha Argerich este considerată la nivel internațional una dintre cele mai importante pianiste ale secolului.

A debutat la vârsta de doar opt ani, cu un concert de Mozart. În anul 1965, la doar 24 de ani, câștiga premiul I la Concursul Copin și devenea, astfel, una dintre legendele pianiului în plan mondial. Martha Argerich a urcat pe toate marile scene ale lumii și a interpretat sub bagheta unor dirijori de prim rang la nivel internațional.

În anul 2016, a sărbătorit împlinirea a 75 de ani sub bagheta lui Daniel Barenboim, la BBC Proms. Despre interpretare, The Guardian scria că a fost una “de neuitat”. “Felul în care Martha Argerich atinge pianul este la fel de uluitor, iar interpretarea sa la fel de precisă ca întotdeauna”, mai nota prestigiosul cotidian britanic.

Concertul susținut de Martha Argerich alături de Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Charles Dutoit va fi transmis și live pe www.festivalenescu.ro, TVR 3 și Radio România Muzical.

Foto: Festivalul Enescu – facebook

10
/11
/14

Trei recitaluri și un concert cu orchestra, muzică de cea mai bună calitate cântată cu pasiune, talent și virtuozitate de trei maeștri ai scenei clasice, răsplătite cu cu minute în șir de aplauze de spectatorii ce au umplut sălile de la Craiova, Râmnicu Vâlcea și de două ori la Timișoara.

06
/11
/14

Unul dintre artiștii emblematici ai jazzului mondial, Steve Coleman, cel care va susține un concert la Sibiu alături de trupa sa în cadrul Mozaic Jazz Festival, a câștigat premiul “MacArthur Genius”, premiu acordat anual de Fundația MacArthur din SUA pentru 21 de personalități care au inovat în domeniul în care activează: justiție, muzică, teatru, matematică, medicină, cercetare și altele.

05
/11
/14

“Somn Bizar”, “Noaptea”, “Să nu crezi nimic”, “Ultimul mic dejun al lui Bon”,”Baby”,”Totul sau nimic”, “De vei pleca” sunt numai câteva dintre piesele de legendă care i-au consacrat pe cei de la Iris, una din trupele de legendă ale rock-ului românesc, şi care vor putea fi reascultate live, vineri, în Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50)

31
/10
/14

În perioada 4 – 6 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, va avea loc a doua ediție a festivalului Brașov Jazz & Blues Festival. Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor avea loc 7 concerte, printre care cel al celebrului grup de artiști scoțieni Hidden Orchestra, a căror muzică este difuzată de radiourile din întreaga lume.

30
/10
/14

Duminică, 14 decembrie, Ateneul Român va găzdui cele două concerte de Crăciun ale Corului Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Dirijate de Anna Ungureanu, cele două evenimente (ora 17:30 și ora 20:00) aduc în fața publicului bucureștean tradiționalele colinde de Crăciun pe care Madrigalul le interpretează de 51 de ani.

29
/10
/14

Sâmbătă, 29 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „In Memoriam Johnny Răducanu“, susținut de Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić și Sorin Romanescu. Evenimentul se desfășoară la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

29
/10
/14

Marţi, 4 noiembrie, ora 19:00, A1 găzduieşte ultimul eveniment din seria CIMRO DAYS 2014, FRESCOMANIA - un proiect inedit prin care Centrul de Informare Muzicală din România al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a provocat tineri şi foarte tineri compozitori să creeze variaţiuni contemporane pe o temă de Girolamo Frescobaldi (sec. XVII).