LEO HUSSAIN dirijează Enescu la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/leo-hussain-dirijeaza-enescu-la-sala-radio/

În 2016, dirijorul britanic LEO  HUSSAIN debuta pe prestigioasa scenă a Operei Regale din Londra (Royal Opera House – Covent Garden) cu Oedipe de George Enescu, conducerea sa muzicală primind aprecierea unanimă a publicului şi a criticii.  Vineri, 1 iunie (de la ora 19.00),dirijorul britanic va aduce în faţa publicului bucureştean Simfonia în mi bemol major, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2018

Foarte rar cântată pe scenele de concert, lucrarea a fost compusă de Enescu în 1898, în timpul studiilor la Conservatorul din Paris și de aceea este de altfel subintitulată de compozitor ”a patra de școală”.

Un alt invitat special al serii este tânăra violonistă IOANA CRISTINA GOICEA, care la doar 25 de ani se bucură de un palmares internaţional impresionant.

Ioana Goicea_foto Iulian Draghici

În iunie 2017 a câştigat premiul I la competiţia de vioară „Michael Hill” din Noua Zeelandă, a obţinut Premiul I la concursurile internaţionale „Johannes Brahms” 2013, în Austria şi „Andrea Postacchini” 2012 – Italia.

De asemenea, este laureată a concursului „Fritz Kreisler” Viena – 2014 şi, recent, a câştigat premiul „Carl-Flesch” la academia cu acelaşi nume în Baden-Baden, Germania.

Conceput în jurul personalității lui George Enescu, alături de simfonia enesciană, programul serii cuprinde și două  lucrări semnate de doi mai mari compozitori francezi care i-au fost profesori de compoziție la Conservatorul din Paris: Jules Massenet şi Gabriel Fauré.

Iubitorii muzicii vor asculta suita Pelleas et Mélisande de Gabriel Fauré, inspirată de piesa de teatru cu același nume creată de dramaturgul  Maurice Maeterlinck despre dragostea interzisă dintre cele două personaje principale și Meditaţie din opera Thaïs – compusă de Jules Massenet, una dintre cele mai emoționante partituri scrise pentru vioară solo și orchestră.

Prima parte a concertului de la Sala Radio se va încheia cu un alt compozitor francez, autor al celebrului Bolero: Maurice Ravel – Tzigane, lucrare pe care o veți aprecia, de asemenea, în interpretarea solistică a Ioanei Goicea.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Leo Hussain – Marco Borggreve

 

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?

11
/03
/15

La peste 80 de ani de când George Enescu a compus opera “Oedipe”, ediţia 2017 a Festivalului care îi poartă numele se va deschide în premieră extraordinară cu interpretarea acestei lucrări în versiune concertantă de către o orchestră străină de prestigiu: London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski.

09
/03
/15

Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru melodii precum "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândeşti din când în când la mine", "Un albastru infinit", şi-a pus amprenta pe o generaţie de cântăreţi, de la regretata Mihaela Runceanu la celebrele Corina Chiriac, Angelea Similea şi Mirabela Dauer.