Leonard Bernstein – 100
https://www.ziarulmetropolis.ro/leonard-bernstein-100/

Filarmonica „George Enescu” sărbătoreşte centenarul naşterii celebrului muzician american Leonard Bernstein. În serile de 28 şi 29 iunie 2018, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii 2017-2018 vor fi  conduse de maestrul Christian Badea, unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2018

Leonard Bernstein (1918-1990) a fost, multe decenii, idolul  unui publicul internațional. Partenerii de scenă l-au admirat, în mod deosebit, pentru implicarea și dăruirea  totale, pentru talentul uriaș, pentru forţa comunicării care se răsfrângea în egală măsură asupra muzicienilor cu care a colaborat.

Leonard Bernstein, un compozitor excepţional şi original, este, într-un fel, Omul Renaşterii în muzică; american, dar în acelaşi timp şi  internaţional. A făcut foarte mult şi prin conferinţele sale pentru tineri, prin celebrele Young People’s Concerts. Era un om care vorbea multe limbi străine, care se simţea acasă oriunde  în lume, în același timp  cosmopolit şi  eclectic în sensul bun al cuvântului. Era un mare dirijor, putea să dirijeze şi cu ochii. Pentru că Leonard Bernstein a  avut o influenţă atât de pozitivă asupra muzicii internaţionale, mi s-a părut potrivit ca, în final de stagiune, să facem, la Filarmonica George Enescu”, un concert dedicat memoriei sale, să terminăm într-o notă americană, chiar înainte de 4 iulie care e sărbătoarea naţională a Americii”, a declarat Christian Badea.

Din programul exclusiv Bernstein, susţinut de la ora 19.00, de Orchestra Filarmonicii George Enescu”, fac parte lucrările: Uvertura Candide”, Simfonia nr.2, The Age of Anxiety”, SuitaPoveste din cartierul de vest”. Solist va fi pianistul spaniol Josu De Solaun, care a câştigat Concursul George Enescu” în 2014.

Va fi, astfel, un program foarte interesant şi pentru orchestră, şi pentru public. În prima parte, vom avea simfonia Age of Anxiety”, care nu a mai fost cântată de orchestră – o lucrare eclectică în sensul că are şi conotaţii filosofice muzicale, cu un fragment foarte interesant, care are de-a face cu jazzul.  Câştigător al Concursului Enescu, Solaun a mai cântat, alături de noi, la Filarmonică. Acum este solist al acestei simfonii, Age of Anxiety” fiind un fel de concert de pian cu orchestră. În partea a doua, avem Uvertura Candide”, lejeră şi foarte atrăgătoare, iar după aceea vom cânta fragmente din West Side Story”. Astfel, vom termina stagiunea pe o notă mai de vară”, a precizat Christian Badea.

 Este foarte emoţionant să cânt la Ateneu primul rând datorită relaţiei cu Enescu. Când am câştigat concursul eram într-o perioadă foarte dificilă a vieţii mele, cu nenumărate îndoieli legate de drumul meu în muzică. Acest concurs a fost o mare încurajare pentru a continua. Deci, de câte ori vin aici, mă aflu în locul în care am renăscut muzical. Să cânţi alături de Filarmonica George Enescu” şi de maestrul Christian Badea este un mare dar pentru orice muzician„, concluzionează pianistul spaniol Josu de Solaun.

ÎNCHIDEREA STAGIUNII 2017 – 2018

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Concert susţinut de Institutul Cultural Român

Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Solist
JOSU DE SOLAUN

Program

Leonard Bernstein                           
Simfonia nr. 2, „The Age of Anxiety”

Uvertura „Candide”

Suita „West Side Story”

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul 
www.fge.org.ro

Foto: Leonard Bernstein si Christian Badea – facebook

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

23
/10
/14

Miercuri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, un public entuziast şi călduros a răspuns afirmativ întrebării „VĂ PLACE TANGO ?”, provocare artistică lansată prin turneul său naţional de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitaţi argentinieni - ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară). 

23
/10
/14

Iubitorii operei sunt invitați într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole cu acustică îmbunătățită, care va permite reprezentații artistice de o calitate superioară. Șase premiere, invitați de marcă, evenimente speciale, spații reamenajate. Stagiunea se deschide cu o nouă premieră a operei „La traviata” de Giuseppe Verdi, într-o montare originală semnată de regizorul britanic Paul Curran

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

17
/10
/14

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema "Bridges".

17
/10
/14

55 de ani de virtuozitate, 55 de ani de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat, de fiecare dată acelaşi nume, DUMITRU ZAMFIRA - maestrul fluierelor ! Duminică, în ziua de 26 a lui Brumar, de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, Sala Radio îmbracă straie de sărbătoare.

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.