Leonardo da Vinci: de la 45 de lire la 75 de milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/leonardo-da-vinci-de-la-45-de-lire-la-75-de-milioane-de-dolari/

Un tablou ce îl reprezintă pe Iisus ca „Salvator Mundi”, binecuvântând cu mâna dreaptă şi cu un glob de cristal în cealaltă, cumpărat cu 45 de lire, a fost vândut în 2013 cu 75 de milioane de dolari, în timpul unei licitaţii secrete, după ce a fost autentificat ca aparţinând lui Leonardo da Vinci.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2014

Un tablou ce îl reprezintă pe Iisus ca „Salvator Mundi”, binecuvântând cu mâna dreaptă şi cu un glob de cristal în cealaltă, cumpărat cu 45 de lire, a fost vândut în 2013 cu 75 de milioane de dolari, în timpul unei licitaţii secrete, după ce a fost autentificat ca aparţinând lui Leonardo da Vinci.

Potrivit site-ului lefigaro.fr., în 2005, tabloul a fost cumpărat, într-o stare avansată de degradare, de un grup de negustori de artă americani.

Datată în jurul anului 1500, pictura a fost atribuită la momentul respectiv lui Giovanni Antonio Boltraffio, un discipol al lui da Vinci.

După ce a fost curăţat de diferitele straturi de vopsea şi restaurat, tabloul a fost arătat directorului muzeului National Gallery din Londra, informează Meiafax.

După numeroase expertize, pânza îi este atribuită lui Leonardo da Vinci în 2011, tabloul fiind considerat de experţii din domeniu una dintre cele mai importante descoperiri artistice din ultimii 100 de ani.

Ulterior, National Gallery din Londra a arătat tabloul în cadrul expoziţiei „Leonardo da Vinci: pictor la curtea din Milano” (noiembrie 2011 – februarie 2012), iar capodopera a fost estimată la 120 de milioane de lire (146 milioane de euro), sumă explicată prin numărul redus de tablouri realizate de Leonardo da Vinci, dintre care o parte s-au pierdut.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci, 1452 – 1519

Pe 3 martie, ziarul The New York Times a publicat ştirea conform căreia tabloul a fost cumpărat, în mai 2013, de un colecţionar anonim în timpul unei licitaţii private, organizate de casa de licitaţii Sotheby’s, cu o sumă cuprinsă între 75 şi 80 de milioane de dolari.

Conform cotidianului new-yorkez, detaliile vânzării au rămas secrete – aşa cum prevăd regulile licitaţiilor private – până în clipa în care detaliile achiziţiei au fost dezvăluite săptămâna aceasta de persoane din interior, printre care şi negustorul de artă londonez Anthony Crichton-Stuart.

„Este o pictură-trofeu, realizată de unul dintre cei mai importanţi artişti. Trebuie să punem în balanţă starea sa degradată cu faptul că a fost realizată de una dintre cele mai miraculoase şi semnificative personalităţi din întreg canonul artei occidentale şi, în acest sens, pare un preţ corect”, a declarat Anthony Crichton-Stuart pentru The New York Times.

Tabloul „Salvator Mundi”, care ar fi aparţinut regelui Carol I al Angliei (1600 – 1649), a fost expus ultima oară la sfârşitul anului 2012, la Dallas Museum of Art, care a încercat să îl cumpere.

Cunoscut atât datorită invenţiilor sale, precum şi datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci (1452 – 1519) este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale şi un geniu universal.

Modul de gândire şi descoperirile sale continuă să uimească şi în prezent, după mai bine de 500 de ani, notează Mediafax.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci, „Cina cea de Taină”

Printre cele mai cunoscute picturi ale sale se numără „Madona din grota cu stânci”/ La Vergine delle rocce” (1483), fresca „Cina cea de Taină” (1495-1497) şi „Gioconda” (1503-1507).

Foto cu Salvator Mundi, Leonardo da Vinci şi Cina cea de Taină – wikipedia

25
/07
/17

Sâmbătă, 22 iulie 2017, a avut loc ediția a VI-a a Workshopului de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot – o ediție unică, cu personaje și cadre noi. Grupul de fotografi, în frunte cu fotograful coordonator Adi Bulboacă, alături de organizatori, au parcurs un traseu care a traversat Bucureștiul dintr-un capăt în altul.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.