Leonardo da Vinci, Greta Garbo & Sartre – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/leonardo-da-vinci-greta-garbo-sartre-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… în urmă cu 562 de ani (pe 15 aprilie 1452) s-a născut Leonardo da Vinci, artist, om de ştiinţă şi inventator, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii? Pentru a nu vă strica această minunată zi, vă prezentăm pe scurt doar 10 curiozităţi despre Leonardo da Vinci:

Un articol de Claudiu B.|15 aprilie 2014

1. Leonardo da Vinci a lăsat în urma sa mai puţin de 30 de tablouri, unele dintre ele neterminate. A lăsat însă şi sute de desene, schiţe şi pagini de note.

2. Era un perfecţionist veşnic nemulţumit de lucrările sale, cărora le găsea în permanenţă defecte. Acesta este şi motivul pentru care a lăsat atât de puţine picturi.

3. Deşi specialiştii nu au identificat încă nicio sculptură realizată de Leonardo, se ştie că acesta a realizat câteva lucrări în timp ce era ucenic în atelierul lui Verrocchio, lucrări care nu s-au păstrat.

4. Părinţii săi nu erau căsătoriţi. Dacă nu ar fi fost un copil nelegitim, poate că Leonardo nu ar fi intrat ca ucenic la atelierul lui Andrea del Verrocchio şi nu ar fi devenit artist. Mama sa se numea Caterina şi era slujnică în casa tatălui viitorului artist, Ser Piero da Vinci.

5. Hârtia era foarte scumpă pe atunci şi greu de procurt. De aceea Leonardo a fost nevoit să folosească fiecare centimetru al paginilor sale, pline de notiţe înghesuite.

6. Leonardo era vegetarian, un lucru foarte ciudat pentru epoca în care trăia.

7. A fost printre primii artişti italieni care a înlocuit tempera pe bază de ou cu vopselele pe bază de ulei, putând în acest fel să lucreze mai mult timp la un tablou.

8. „Cina cea de Taină”, marea frescă realizată de Leonardo, a început să se degradeze la scurt timp după ce a fost terminată. Motivul? Leonardo nu a folosit tehnicile tradiţionale (culori pe bază de apă aplicate pe tencuiala umedă), preferând culori de ulei pe peretele tratat cu o substanţă de invenţie proprie, în care pusese mastic şi răşină.

9. Leonardo da Vinci a inventat sau a desenat planuri şi schite pentru nenumărate maşinării şi aparate. Telescopul însă nu era unul dintre ele, cum nu erau nici roata dinţată, roata cu clichet, scripetele sau şuruburile, care existau deja.

10. Prescurtarea numelui său nu este Da Vinci, cea folosită fiind Leonardo, pentru că Da Vinci înseamnă pur şi simplu „originar din oraşul Vinci”.

 * * * * *

Tot într-o zi de 15 aprilie:

1755: Poetul, jurnalistul și lexicograful britanic Samuel Johnson a publicat la Londra „Dicționarul limbii engleze”.

1896: Ceremonia de închidere a primei ediții a Jocurilor Olimpice Moderne, Atena, Grecia.

1912: Vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord numai 770 vor supraviețui.

1918: Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.

1947: Înființarea Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

1949: Înființarea Filarmonicii „Gheorghe Dima” din Brașov.

1949: Are loc premiera dramei „Bălcescu” de Camil Petrescu.

1998: Lansarea oficială a canalului HBO, în București.

 * * * * *

S-au născut

1452: Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer și arhitect italian renascentist (d. 1519)

1707: Leonhard Euler, matematician și fizician elvețian (d. 1783)

1873: Henry James, scriitor american (d. 1916)

1938: Claudia Cardinale, actriță italiană

Leonardo

1949: Alla Pugaciova, cântăreață rusă

1966: Samantha Fox, cântăreaţă şi actriţă engleză

Cine nu îşi aminteşte de voluptoasa Samantha Fox, cea care ne încânta urechile prin anii ’80 cu piesa „Touch me”? Ei bine, acea Samanthă Fox a împlinit astăzi 48 de ani. Nici vorbă de bătrâneţe, dacă ne gândim la colega ei de breaslă, Alla Pugaciova (ohoo!), marea divă a URSS-ului cu ani în urmă, născută şi ea tot într-o zi de 15 aprilie şi ajunsă la cea de-a 65 primăvară-vară a vieţii.

1959: Emma Thompson, actriță engleză

  * * * * *

S-au stins din viaţă

1765: Mihail Lomonosov, savant, poet și filolog rus (n. 1711)

1865: Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite (n. 1809)

1942: Robert Musil, romancier austriac (n. 1880)

Leonardo

1980: Jean-Paul Sartre, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (refuzat) (n. 1905)

1990: Greta Garbo, actriță suedeză (n. 1905)

Foto cu Leonardo da Vinci, Greta Garbo & Sartre – wikipedia

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.