Leonce si Lena, în premieră pe scena Teatrului Maria Filotti
https://www.ziarulmetropolis.ro/leonce-si-lena-in-premiera-pe-scena-teatrului-maria-filotti/

Teatrul „Maria Filotti” propune brăilenilor un spectacol montat de tânărul regizor Vlad Cristache, „Leonce si Lena” de Georg Buchner – cea de a doua premieră a stagiunii.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2014

Teatrul „Maria Filotti” propune brăilenilor un spectacol montat de tânărul regizor Vlad Cristache, „Leonce si Lena” de Georg Buchner – cea de a doua premieră a stagiunii.

Regizorul Vlad Cristache a mai montat la Brăila „Peer Gynt” de Ibsen şi „Poveşti de familie” de Biljana Srbljanovic. Directorul teatrului, Lucian Sabados, a declarat că „Leonce şi Lena” este un proiect minunat, un text magic, scris în 1828, care are o miză mare.

„Este un text poetic, de un comic nebun, dar şi de profunzime. Vlad este într-o formă artistică excepţională şi lucrează cu doi colaboratori foarte interesanţi.

Constantin Cojocaru, pe care l-am mai văzut şi în alte spectacole a renunţat pentru acest rol la invitaţiile adresate de doi regizori foarte importanţi, Alexandru Dabija la «Odeon» şi Radu Afrim la Teatrul Naţional Bucureşti.

Al doilea colaborator este Ionuţ Vişan, cunoscut deja publicului din «Poveşti de familie». El a dovedit că este un vârf de generaţie, dar şi fidelitate pentru teatrul brăilean.

Leonce şi Lena

Mă bucur că în spectacol joacă şi tânăra actriţă Corina Borş, care are rolul principal feminin în acest spectacol pe care noi ni-l dorim excepţional. Va fi un spectacol modern, destinat tinerei generaţii”, a mai explicat Lucian Sabados.

Avanpremiera spectacolului Leonce si Lena are loc vineri, 31 ianuarie, la Sala Mare, iar premiera sâmbătă, 1 februarie

Foto cu Leonce si Lena – tmf.ro

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.