Leopardul de aur, inventatorul teoriei documentarului și Omul-Grizzly la Astra Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/leopardul-de-aur-inventatorul-teoriei-documentarului-si-omul-grizzly-la-astra-film-festival/

Cea de-a XXIV-a ediţie Astra Film Festival aduce o serie de premiere, oferă şansa unor întâlniri care se întâmplă o dată în viaţă şi deschide accesul către experienţele inedite pe care le oferă cinematograful imersiv. Peste 360 de evenimente se vor desfăşura în cele 7 zile de festival, din 16 până în 22 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|10 octombrie 2017

Autori celebri și filme premiate în programul Voci ale documentarului – Astra Film Festival

Voices of Doc / Voci ale documentarului este o secțiune dedicată unor autori al căror nume a devenit sinonim cu originalitatea și creativitatea în cinema. Secțiunea aduce cele mai recente lucrări semnate de trei autori: Wang Bing (China) considerat cel mai proeminent regizor actual, Nikolaus Geyrhalter (Austria), un artist al cinemaului, celebru pentru imaginile fascinante și un ritm care îi este propriu și Amos Gitai (Israel), regizor angajat, adesea incomod și mereu controversat din cauza poziției sale intransigente vizavi de conflictul etern din Orientul Mijlociu.

Filmele din program sunt: Mrs. Fang (de Wang Bing), proaspăt câștigător al Leopardului de Aur la Locarno, un film tulburător și fără menajamente despre transformarea culturală din China de azi, care transpune o civilizație milenară în șablonul societății de consum; Homo Sapiens (Nikolaus Geyrhalter), viziunea extraordinară și terifiantă a unei lumi post-umane, într-o realizare care neliniștește la fel cum ar face-o un thriller SF; și West of the Jordan River (Amos Gitai), o incursiune a regizorului în teritoriile palestiniene ocupate de Israel în încercarea de a găsi în energia oamenilor pe care îi întâlnește rezolvări pe care politica nu e în stare să le găsească.

Cu Bill Nichols despre extaz, carismă, Werner Herzog și Omul-grizzly

Despre Bill Nichols, Encyclopedia of the Documentary Film spune că este ”cel mai marcant savant al lumii în materie de cinema documentar”. Autor al unor cărți care sunt veritabile biblii ale documentarului și cu o experiență vastă de profesor emerit al celor mai mari universități americane, Bill Nichols vine la Sibiu ca membru în juriul internațional și va susține un masterclass în cadrul căruia își va aplica metodele de studiu asupra unui subiect incitant: filmul Grizzly Man (Omul Grizzly) de regizorul german Werner Herzog.

Această întâlnire excepțională va avea loc la Sala Thalia, joi 19 octombrie, de la ora 19.00, după proiecția filmului Grizzly Man, care începe la ora 17.00 în aceeași sală. Regizorul german Werner Herzog are o carieră explozivă, cu peste 70 de filme documentare și de ficțiune la activ și câștigător a mai mult de 50 de premii. Documentarul multipremiat Grizzly Man spune povestea lui Timothy Treadwell, un idealist plin de carismă, care se vedea pe sine însuși ca singurul apărător al urșilor grizzly. Timp de peste 10 ani, Treadwell a filmat și a trăit în mijlocul urșilor grizzly din Alaska într-o totală nesăbuință, până când, în 2003, s-a produs inevitabilul: împreună cu prietena lui, au fost uciși și mâncați de un urs.

Les films de Cannes@Astra Film Sibiu

Astra Film Festival inaugurează o colaborare cu Les films de Cannes à Bucarest, în cadrul căreia sunt prezente în programul festivalului trei dintre documentarele care au impresionat la Festivalul de la Cannes din acest an: Nothingwood (r. Sonia Kronlund), cu un titlu care parafrazează celebrul Hollywood, îl are în prim plan pe Salim Shaheen, actor-regizor-producător din Afganistan, care face pe bandă rulantă filme de categorie Z, fără să se lase descurajat de situația din țară; Venerable W. (Barbet Schroeder) care tratează subiectul de mare actualitate al naționalismului agresiv din Burma/Myanmar, o țară majoritar budistă, adică adeptă a celei mai pașnice religii din lume; 12 jours (r. Raymond Depardon) care pătrunde în lumea fascinant-înfricoșătoare a celor captivi în clinici de psihiatrie și analizează arbitrarul de care depinde uneori soarta unui om.

Accesul la evenimentele AFF 2017

Vă reamintim că biletele pentru ASTRA FILM FESTIVAL 2017 sunt puse în vânzare on-line pe eventbook.ro și în rețeaua națională a librăriilor Humanitas. Începând de vineri, 13 octombrie, acestea vor fi disponibile și la casieriile AFF și la Infopoint Piața Mare, iar de luni, 16 octombrie și la casieria de la Sala Thalia. De marți, 17 octombrie, biletele rămase în vânzare se pot achiziționa de la toate casieriile AFF.

Accesul la proiecțiile FULLDOME și VR este gratuit, dar se face exlusiv pe bază de programare, în limita locurilor disponibile. Rezervarea se poate face doar de cei care au vizionat minimum un film în cadrul AFF 2017 și fac dovada participării prin prezentare biletului la casierie. Accesul este permis doar celor care dețin bilete cu valoare zero, care se pot obține online sau de la casieria de la Infopoint Piața Mare.

Costul unui bilet întreg este de 10 lei, pentru elevi, studenți și seniori prețul este de 7 lei, iar la concertele programate în acest an, biletele sunt disponibile la 15 lei. De asemenea, organizatorii pun la dispoziție pachete Day pass, cu 25 lei și pachete Full pass, 125 lei.

Foto: Astra Film Festival – facebook

23
/09
/16

Se protestează în contra imunității înțeleasă ca privilegiu absolut. E o seară importantă în fața Senatului României. Las protestul și fug, cu inima strânsă, către cinematograf. La cinema e filmul “Câini”. Am citit niștre cronici de specialitate și m-am îngrozit: acesta e un thriller și o să mă sperie rău. N-a fost cazul.

21
/09
/16

Actorul american Brad Pitt (52 de ani) a reacționat cu tristețe la cererea de divorț depusă de soția sa, Angelina Jolie (41), și a asigurat că cel mai important în aceste momente este binele copiiilor. Invocând "diferențe ireconciliabile", Jolie a cerut luni divorţul de Brad Pitt si custodia celor 6 copiii ai cuplului, trei biologici și trei adoptați.

20
/09
/16

Documentarul de scurtmetraj „Sfârșitul verii”/„End of Summer”, în regia Alinei Manolache va deschide premiera oficială a filmului „Bondoc”, în această seară, de la ora 20:30 la Cinema Elvira Popescu. „Bondoc”, documentarul semnat Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea va rula în cinematografe din 23 septembrie.

20
/09
/16

Festivalul Internațional de Film Transilvania, inițiat la Cluj-Napoca în 2002, se extinde, pentru prima dată, în Republica Moldova. Prima ediție TIFF Chișinău va avea loc între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, și va aduce o selecție de filme românești recente, alături de câteva dintre cele mai apreciate producții proiectate la Cluj, în această primăvară.

19
/09
/16

Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Byung-Hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett, Matt Bomer și Peter Sarsgaard… „Cei șapte magnifici”, în regia lui Antoine Fuqua, este o readaptare modernă a unei povești clasice într-un western de acțiune ce redă povestea a șapte pistolari justițiari care eliberează o comunitate de sub teroarea unor bandiți.

19
/09
/16

Actorul Andy Garcia urmează să îl interpreteze pe sculptorul român Constantin Brâncuşi, în filmul „The Sculptor“. Informaţia a fost confirmată de regizorul Mick Davis, autorul filmului „Modigliani“, filmat în România. Anul trecut, Mick Davis a pus în scenă spectacolul “Paganini” la Teatrul Metropolis din Bucureşti .

18
/09
/16

A fost realizată selecția oficială a festivalului de film documentar românesc, București Docuart Fest 2016, care va avea loc în această toamnă. În cele 3 secțiuni competiționale (principală, studențească și de documentar TV) au fost selectate 25 de titluri. Acestea vor fi aduse bucureștenilor în perioada 27 septembrie - 2 octombrie la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea, în cadrul celei de-a 5-a ediții a festivalului documentarului românesc.

16
/09
/16

Povești din Orientul Mijlociu, scrise și regizate de câțiva dintre cei mai talentați cineaști ai momentului vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). The Salesman, în regia lui Asghar Farhadi, singurul film din competiția oficială Cannes 2016 distins cu două trofee, va rula pentru prima dată pentru publicul din România.

15
/09
/16

Vineri, 16 septembrie, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii din București vor avea ocazia să-i întâlnească pe regizorii și actorii câtorva dintre filmele din program și să discute despre filmele lor. Printre invitații speciali ai evenimentului se numără actorii Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Bogdan Dumitrache, Alina Grigore, regizorii Andrei Cohn și Nicolae Constantin Tănase, criticul de film Irina Margareta Nistor.