Les Films de Cannes à Arad, între 25 și 27 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-films-de-cannes-a-arad-intre-25-si-27-octombrie/

Festivalul Les Films de Cannes revine la Arad cu o selecţie a celor mai aşteptate creaţii cinematografice din programul Festivalului de Film de la Cannes.

Un articol de Liliana Matei|23 octombrie 2019

Între 25 și 27 octombrie, la Cinema ARTA, publicul poate viziona producții ale unor regizori de seamă, care s-au impus în competiția festivalului și au câștigat Palme d’Or, Premiul pentru regie, Premiul juriului și Premiul pentru interpretare feminină, în 2019.

Vineri, publicul va putea vedea Le Jeune Ahmed (foto sus), cel mai recent film al fraților Dardenne, o poveste despre un tânăr tulburat care este prins între tentațiile vârstei și idealurile religioase de puritate. Cu un palmares demn de invidiat și o prezență constantă la Festivalul de la Cannes, frații Dardenne sunt considerați maeștrii cinema-ului umanist, iar ultima realizare le reconfirmă acest status. Cei doi realizează „un portret percutant, impregnat de o mare umanitate” (Télérama), oferind o abordare liniștită și empatică în gestionarea unui personaj destul de controversat. „Un film de o forță rară”, conform cotidianului francez Le Nouvel Observateur, Le Jeune Ahmed le-a adus cineaștilor Premiul pentru regie la festivalul de pe croazetă.

Prima zi de festival se încheie cu, Parasite, de Bong Joon-Ho, o producție spectaculoasă care și-a adjudecat Palme d’Or cu unanimitate de voturi din partea juriului de la Cannes, condus de Alejandro González Iñárritu. Parasite este un basm modern despre inegalitățile sociale din Coreea de Sud. Familia Park este reprezentarea perfectă a avuției, în timp ce neamul Kim este încercat de greutățile vieții. Întâmplarea face ca cele două familii să-și împletească destinele când copiii familiei Kim se erijează, în mod convenabil, ca meditatori pentru cei din familia Park. Acesta este începutul unui șir de întâmplări imprevizibile care converg „într-un film genial, captivant ce refuză să fie încadrat într-un tipar”, conform IndieWire.

Parasite

Sâmbătă, publicul are șansa unei întâlniri captivante cu Little Joe, un film despre o plantă modificată genetic, cu proprietăți remarcabile: îngrijită corespunzător, aduce fericire proprietarului. Jessica Hausner, un nume deja consacrat al cinema-ului austriac, a participat în competiția oficială a festivalului cu acest comentariu vizual despre importanța fericirii artificiale, idealizate de societatea contemporană. Lungmetrajul care i-a adus actriței Emily Beecham Premiul pentru interpretare feminină a avut parte de o primire pozitivă din partea criticilor și a publicului, reconfirmând acuitatea regizorală și alegerile artistice imprevizibile ale cineastei. „Pentru cei care preferă un cinema aventuros, povestea ar trebui să exercite un farmec la fel de hipnotic precum planta modificată genetic”, sună recomandarea Screen Daily.

Little Joe

Tot sâmbătă va fi proiectat Portrait de la jeune fille en feu, în regia lui Céline Sciamma, peliculă ce a obținut Premiul pentru cel mai bun scenariu în 2019. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Marianne, o tânără pictoriță, este însărcinată să picteze portretul unei tinere ce urmează a fi folosit potrivit uzanței vremii pentru a stabili proiecte matrimoniale. Știind că tânăra, Héloïse, a refuzat anterior să pozeze, întrucât nu dorește să se căsătorească, Marianne se vede nevoită să apeleze la anumite subterfugii pentru a realiza portretul în secret. Recompensată cu numeroase premii, cineasta Céline Sciamma a participat la Cannes încă de la debutul său cu lungmetrajul Naissance des pieuvres. Primul film de epocă al regizoarei este „atât de bun încât îți vei dori să-l revezi cu încetinitorul pentru a înțelege exact cum e realizat”, spune Hollywood Reporter; mărturie a calităților remarcabile ale peliculei fiind și includerea pe lista celor mai bune filme ale deceniului conform IndieWire.

Portrait de la jeune fille en feu

În ultima zi, Les Films de Cannesà Aradprezintă proiecția filmului care a câștigat ex-aequo Premiuljuriului, Les Misérables. Deși nu este o adaptare după celebrul roman al lui Hugo, filmul împarte cu acesta cadrul suburbiei muncitorești Montfermeil și temele principale ce țin de justiție, etică și putere. Un film despre violența din periferiile capitalei franceze și tensiunile dintre rezidenți și poliție, Les Misérables transcende povestea intensă prin idei convingătoare și o energie infecțioasă care converg într-un act final palpitant. Ladj Ly, regizorul și scenaristul lungmetrajului, a reușit “o minune tehnică şi un debut uluitor” (Variety).

Les Misérables

Weekendul cinefililor se încheie cu cel mai recent film semnat de Xavier Dolan care continuă să surprindă și să impresioneze, de data aceasta cu Matthias et Maxime, selectat în competiția oficială de la Cannes. O poveste despre doi prieteni din copilărie ale căror vieți sunt date peste cap în urma unui gest aparent inofensiv: un sărut pentru filmarea unui scurtmetraj de amatori. Recompensat la Festivalul de la Cannes, la Festivalul de la Veneția sau la cel din Rotterdam, Xavier Dolan revine pe croazetă cu o dramă personală și plină de tandrețe despre prietenie, iubire și identitate personală.

Matthias et Maxime

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Filmele sunt proiectate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.

Programul integral al evenimentului este disponibil pe website.

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarest și Les Films de Cannes à Arad.

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Proiect cultural finanțat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Municipiului Arad, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei

Cu sprijinul: Catena

Inspirat de: UniCredit Bank

Mașina oficială a festivalului:Renault
Partener: Europa Cinemas

Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, TVR
Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cinemagia, Agerpres, Senso TV, Tonica, Arad Culture, Inform Media Press, Jurnalul Arădean, Arad Online

Parteneri de monitorizare: MediaTRUST
Organizat de: Asociația Cinemascop

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

23
/03
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregătește câteva surprize spectatorilor, într-o ediție care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, povești pe muzică și colecția de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

23
/03
/15

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actrițe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Gala va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio și va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural.

22
/03
/15

"Pentru că se iubesc", "Restul e tăcere" şi Pentru că se iubesc"Nuntă în Basarabia". TVR 2 a programat astăzi, trei filme româneşti speciale, aflate la confluenţa artelor: de-a lungul celor trei poveşti, se vor întâlni teatrul, cinematografia, pictura şi muzica.

20
/03
/15

Actriţa Kristin Scott Thomas a primit titlul de Dame - echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, un titlu onorific, acordat anual de casa regală britanică - în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Palatul Buckingham.

20
/03
/15

Cinematografia a sărbătorit 120 de ani de existenţă, printr-o varietate de evenimente organizate în Franţa, dedicate celei de-a şaptea arte. Pe 19 martie 1895, fraţii Lumière turnau primul lor film, intitulat " La Sortie de l'usine Lumière à Lyon", marcând astfel naşterea cinematografiei.

20
/03
/15

Le Sel de la terre / Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) este nu numai o uluitoare odă vizuală dedicată frumuseții pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado şi a operei sale, dar este şi un studiu emoţionant despre relaţia tată-fiu.

19
/03
/15

În ultimele trei săptămâni, în fiecare miercuri seara, grație TVR 2, m-am întâlnit cu un vechi prieten, Jean Paul Belmondo, omul care la vârsta pubertății ne transmitea clar că și noi cei mai puțin înzestrați de natură cu chipuri de cuceritori avem șansa noastră în viață, la iubiri lungi sau scurte, în funcție de posibilități și dorințe.

18
/03
/15

Experimente originale, filme provocatoare ale unor regizori consacraţi, precum David Cronenberg, şi o privire în spatele camerei de filmat sunt cele trei secţiuni cu dedicaţie pentru cinefili care intră în programul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

17
/03
/15

Lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, va fi prezentat în premieră în România, pe 26 martie, de la ora 20.00, la CinemaPRO din Capitală, în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.

17
/03
/15

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica revine între 26 și 30 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu din București, cu o selecție de filme puternice, dezbateri și evenimente speciale. Cea de-a patra ediție a festivalului va pune în discuție un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia și Ucraina, într-un program special.