Letiția Vlădescu: „Eu sunt fericită la Teatrul Metropolis!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/letitia-vladescu-eu-sunt-fericita-la-teatrul-metropolis/

INIȚIATIVĂ. Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în treizeci de ani. Ei au fost selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

Un articol de Andrei Crăciun|6 februarie 2017

Spectacolul acesta va fi scris și regizat de Lia Bugnar. Începem o serie de interviuri cu actorii din producție. Prima pe listă, cu voia dumneavoastră, fermecătoarea Letiția Vlădescu (29 de ani), aleasă de domnul profesor Adrian Titieni.

Letiția, ce așteptări ai de la acest spectacol?

Fãrã așteptări. Prefer să fac.

Cum crezi că îți va influența această selecție cariera?

Când o să mă întâlnesc cu ea, o să o întreb.

Te așteptai să fii dintre cei aleși? De ce?

Da. Mă așteptam să NU mă aleagă absolut nimeni.

Cum ți se pare faptul că ai fost aleasă de domnul profesor Adrian Titieni?

E important să te aleagă cineva în meseria asta. În unele momente e chiar vital.

Pentru mine a fost mai puțin important asta. Pentru mine, discursul dumnealui a fost vital. Pentru trei minute, nu am știut să mă recunosc în descrierea făcută de dânsul. Și a fost ca și când după o perioadă lungă de multe lămâi stoarse, îți dă cineva o lingură cu miere.

Cum decurg repetițiile?

Lia a reusit deja în două săptămâni să ne facă sa ne simțim toți tare bine și să funcționăm ca o echipă.

Cum vezi această inițiativă a Teatrului Metropolis, odată început lucrul?

O inițiativă care s-a concretizat în ceva minunat! Cu alte cuvinte: au fost fapte, nu vorbe.

Eu sunt fericită la Teatrul Metropolis și iubesc foarte mult oamenii care fac posibil acolo fiecare spectacol. Oamenii din echipa tehnică, cei care cunosc spectacolele și sunt seară de seară cu noi, doamnele cabiniere care ne fac sa ne simțim pur și simplu răsfățate și în confort, echipa de la contabilitate care, da, chiar virează banii la timp, oamenii de la PR, juridic, secretariat, doamnele de la casa de bilete, Dorel, e o lume tare frumoasă acolo.

CITIȚI ȘI: 10 tineri actori pentru 10 ani de Teatru Metropolis

Cum ți s-a schimbat programul și ce îți place cel mai mult la ce faci acum?

Se schimbă programul așa cum se schimbă și omul.

DESPRE LETIȚIA VLĂDESCU

ID: Nume, data și locul nașterii, studii.

Letiția Vlădescu. 21. 12. 1987, Târgoviște. Liceul de muzică „George Enescu”.

Yehudi Menuhin School. Internationale Akademie. UNATC – Arta Actorului.

TEATRU. De ce ai ales teatrul? Cum e să fii un actor tânăr în România zilelor noastre? De ce e bine, de ce e rău?

Pentru că eu am nevoie să fiu aici, prezentă, acum, timp de 2-3-4 ore, cât ține un spectacol. Cu oamenii ăia în sală, cu oamenii ăia pe scenă. Și să cred tot ce spun. Cred absolut tot ce spun.

Dacă am trecut prin rău sau prin bine, o sa îmi dau seama în timp. Habar n-am! Știu doar că eu, personal, a trebuit să dau cam multe teste, examene, probe, șir de probe, probe cu viața etc… În unele m-am descurcat bine, în altele, nu. Important e că am trecut singură prin ele. Fără suport, susținere, zâmbete, bucurii. Numele meu înseamnă Fericire (Letiția)! Îl port mereu cu mine.

SCHIMBARE. Ce îți dorești tu să schimbi în teatru, ce ți-ai dori să schimbe sistemul?

Nu sunt prea integrată în sistem ca să pot vorbi despre asta. Tot ce pot să spun este că lucrurile pot funcționa „oricum” o perioadă. Cunoașteți povestirea „Hainele cele noi ale împăratului” de Andersen? E comic pentru că se potrivește foarte bine cu ideea de „sistem”. Și acolo era un sistem… tare bine organizat. Cu mulți „artiști talentați”… Eu nu voi juca aia niciodată (nici „artiste talentate”, nici împăratul). Eu voi juca copilul ăla care la un moment dat… spune adevărul.

PUNCTE FORTE. Care consideri că sunt atuurile tale în viața de actor?

Educația.

COTIDIAN. Cum trăiești în viața de zi cu zi?

Liberă! Am muncit enorm ca să am acest drept.

RECOMANDĂRI CULTURALE. Scriitori care îți plac, cărțile pe care le citești acum, un regizor, un film…

Cărți: tot ce găsiți de Carl Gustav Jung. Lev Tolstoy – jurnal. James Joyce: Ulysses. Sylvia Plath: jurnal.

Filme: Ashes and diamonds – Andrzej Wajda. The Leopard – Luchino Visconti. Vertigo – Hitchcock. Once Upon a Time in America – Sergio Leone

Tot ce pot să spun este că lucrurile pot funcționa „oricum” o perioadă. Cunoașteți povestirea „Hainele cele noi ale împăratului” de Andersen? E comic pentru că se potrivește foarte bine cu ideea de „sistem”. Și acolo era un sistem… tare bine organizat. Cu mulți „artiști talentați”…

Foto: Laura Dobre

20
/12
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Alina Petrică are 27 de ani. Joacă în „Aglaja”, la Centrul Cultural „Bălcescu”, în „Mon Cabaret Noir”, la Teatrelli, în „(D)efectul Placebo”, la Teatrul Național, în „Îmblânzirea scorpiei”, la Teatrul de Comedie, și este, din acest an, angajată a Teatrului Mic din București.

02
/11
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Olimpia Melinte, treizeci de ani, actriță, consacrată internațional cu pelicula spaniolă „Canibal”. În curând, va fi din nou pe marile ecrane, în „Perfect sănătos”, noul film al Ancăi Damian. Actriță, dar mai ales mama lui Sasha (doi ani). Un interviu sincer despre cinema și maternitate. Olimpia Melinte se întoarce, iar acum vrea să joace din nou și teatru. A se lua aminte.

19
/10
/16

Crede că cea mai mare problemă a generației lui este că trăiește într-un context haotic. Se simte norocos că face parte din trupa lui Victor Ioan Frunză și crede că atunci când ți se întinde o mână trebuie s-o prinzi. Face teatru cu voluptate, iar cele mai recente roluri în care-l puteți vedea sunt Mozart și Tipătescu în spectacolele „Amadeus” și „O scrisoare pierdută” de la Teatrul Metropolis.

15
/08
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Actriță, tânără, douăzeci și doi de ani, masterandă, categoric talentată. Joacă déjà la Godot, în “Sâmbătă: averse!”. Interpretează o jurnalistă. Iulia joacă bine, matur, inteligent, fără trac. O credeam mai în etate. Am văzut-o, am plăcut-o, am remarcat-o, după care puteți constata și dumneavoastră - am întâlnit o fată cu simțul umorului, fără fasoane, sinceră, care știe bine și cine e și unde vrea să ajungă.