Leviathan deschide Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/leviathan-deschide-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Debut în forţă, la cea de-a cincea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest (24 şi 30 octombrie), care programează în deschidere unul dintre cele mai puternice filme lansate anul acesta la Cannes, Leviathan, în regia lui Andrei Zviaghinţev.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

După o ediție cu peste 11.000 de spectatori și majoritatea proiecțiilor de seară sold-out, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit cel mai așteptat eveniment cinematografic al toamnei. Zeci de premiere, unele introduse de cineaști de renume, elogiați anul acesta la Cannes, masterclass-uri, retrospective și evenimente speciale îi vor ține în priză pe spectatori.

Distins cu Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes și descris, fără rezerve, drept „capodoperă” de „The Guardian” și alte mari publicații ale lumii, Leviathan va fi proiectat în premieră pentru spectatorii din România, pe 24 octombrie, într-o seară de gală la București. Unul dintre marii favoriți la Palme d’Or, filmul lui Andrei Zviaghințev este o incursiune în Rusia contemporană, o țară în care oamenii simpli se confruntă cu indiferența, corupția și politica de intimidare a statului.

Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporții neașteptate, scene de umor negru și absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate.

Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relația statului cu cetățenii, dar reflectă și o realitate cotidiană pe malul Mării Barents – adeseori, aici eșuează balene, iar carcasele lor uriașe zac printre stânci.

Leviathan, al cărui scenariu, inspirat din întâmplări reale din Rusia, este semnat de regizor și de Oleg Neghin, nu va putea rula în forma originală în cinematografele rusești, din cauza legii care interzice înjurăturile în spațiul public, impusă de guvernul lui Vladimir Putin.

Andrei Zviaghințev (50 de ani) este unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani ruși. În 2003, a câștigat Leul de Aur la Veneția, cu filmul The Return. Au urmat The Banishment, care a concurat pentru Palme d’Or în 2007, și Elena, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard în 2011.

„Până în acest punct, nu e nici o îndoială că Zviaghințev e unul dintre maeștrii contemporani” – The Telegraph.

Leviathan va fi distribuit în România de Voodoo Films.

Bridges of Sarajevo

Un alt film adus în premieră de la Cannes, unde a avut parte de o proiecție specială, este Bridges of Sarajevo, un film colectiv semnat de 13 regizori, inclusiv de Cristi

Bridges of Sarajevo

Bridges of Sarajevo

Puiu, Jean-Luc Godard și Sergei Loznitsa. Li se alătură Aida Begić, Isild Le Besco, Leonardo di Constanzo, Pedro Costa, Kamen Kalev, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Marc Recha, Angela Schanelec, într-un film care încearcă să recompună imaginea unui oraș și a unei părți a Europei care încă se vindecă după război.

Potrivit „Variety”, scurtmetrajul lui Cristi Puiu, numit Das Spektrum Europas, în care doi soți, jucați de Marian Râlea și Valeria Seciu, înșiră clișee despre diverse națiuni și etnii, este cel mai amuzant din întregul omnibus. Bridges of Sarajevo va fi distribuit în România de Digital Cube.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, care a deschis prima ediție și a revenit constant la București, în anii următori. În fiecare an, festivalul aduce filmele câștigătoare ale celor mai importante trofee la Cannes, în premieră.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu.

Foto: Leviathan – filmedefestival.ro.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.