Lewandowski şi românii
https://www.ziarulmetropolis.ro/lewandowski-si-romanii/

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbaţi, care se pot deplasa, este considerată o formaţie redutabilă.

Un articol de Dan Nicolaie|10 noiembrie 2016

Nimic nu mai este ce a fost, echipele mici sunt mari cu noi, cele mediocre sunt uriașe, iar cele mari sunt invincibile. Oricum ne-am plasa pe teren credem că avem câte un Everest de urcat, chiar dacă pentru toată lumea este evident că ne aflăm în fața unui muşuroi de furnici.

Cu încrederea pierdută în conducători de oști autohtoni, dregătorii cei mari de la Casa Fotbalului, meșteri mari în planuri pe termen foarte lung și limbi de lemn, au angajat un teuton să ne arate calea spre izbândă grabnică și să ne lumineze drumul spre Moscova cea puțin încrezătoare în lacrimi. Cavaler tomnatec, neamțul Daum s-a minunat de  găurile din cetate – mai ales în zona optimismului – și a început să le cârpească cu materialul clientului, îmbibat în pesimism strămoșesc altoit în mlădiță tânără.

Când lucrarea era în plină desfășurare, la porțile cetății a apărut o namilă leșescă, cunoscută în toată Europa pentru loviturile sale de cap și de picior. Lewandowski pe numele lui, a venit hotărât să ne facă mare pagubă și să răpească cele trei puncte din turnul cetății.

Povestea cu Sobieski o știm prea bine, dar din păcate acum o știu și ei, așa că dacă nu ne bazăm pe oșteni aprigi, sunt puține șanse să-i păcălim de două ori în mai puțin de 500 de ani. În această vineri de mare post, la ceas tainic de Liga Campionilor (21.45) se pornește asediul.

Teutonul, nededulcit încă la tainele noastre de luptă, a dat ordin să nu otrăvim fântânile și să nu pârjolim gazonul, că , zice el, izbânda în luptă dreaptă e mai dulce, dar ce mai e drept pe lumea asta în care polonezii sunt prețuiți de marii negustori ai fotbalului la peste 200.000.000 euro, iar ai noștri, cu tot cu puișorii de aur ai lui Hagi abia fac 55.000.000, cu 20.000.000 mai puțin decât valorează Lewandowski.

Vom trăi și vom vedea dacă „vom fi iarăși ce am fost”, așa cum spunea un prieten al polonilor, Petru Rareș în toate cărțile de istorie, care într-un moment de supărare a ocupat toată Pocuția, că așa erau prieteniile în vremurile acelea, cu mari năbădăi războinice.

De un lucru suntem siguri, indiferent de rezultatul meciului, Arena Națională nu este a a lui Sandu și nici a lui Burleanu, ci a urmașilor urmașilor noștri, care se vor afla în tribune sale la Euro 2020, chiar dacă din diverse cauze, inclusiv ghinionul, e posibil să pierdem dreptul de organizare.

Dan Nicolaie (Dedes)

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)