Lia Bugnar, Ilinca Manolache şi Maria Obretin, în expoziţia „FotografIE cu IE“
https://www.ziarulmetropolis.ro/lia-bugnar-ilinca-manolache-si-maria-obretin-in-expozitia-fotografie-cu-ie/

Duminică, 23 iunie, la Muzeul Țăranului Român, are loc vernisajul expoziţiei „FotografIE cu IE”, a Cătălinei Flămînzeanu. Inedita expoziţie arată femei din lumea artistică autohtonă, îmbrăcate în ie.

Un articol de Corina Vladov|21 iunie 2013

Duminică, 23 iunie, la Muzeul Ţăranului Român, are loc vernisajul expoziției „FotografIE cu IE“, a Cătălinei Flămînzeanu. Inedita expoziție arată femei din lumea artistică autohtonă, îmbrăcate în ie.

Luna aceasta se va sărbători pentru prima dată „Ziua universală a iei“. Pentru a marca acest eveniment, Cătălina Flămînzeanu le-a propus unor femei din zone artistice diverse să îmbrace câte o ie, pentru o  ședință foto.  Au rezultat 21 de portrete.

„M-am gândit să celebrez această zi cum știu eu mai bine, prin fotografie cu ie. Protagonistele portretelor mele sunt reprezentante ale culturii românești din diferite domenii – actorie, regie, scenografie, coregrafie, muzică, literatură și comunicare. Am alăturat câteva portrete ale unor fetițe pentru a sugera ciclicitatea vieții. Toate însă își poartă ia, fie ea veche sau stilizată, în ipostaze personale și în conjuncturi, uneori, surprinzătoare.“

Cătălina Flămînzeanu
fotograf 

Vernisajul are loc dumincă, 23 iunie, la Clubul Țăranului (Muzeul Țăranului Român), începând cu ora 18 și este prilej de celebrare a serii de Sânziene și a iei, prin muzică și prin dans. De la ora 19, cântăreața Alexandra Ușurelu va susține un concert.

Expoziția poate fi vizitată până pe 7 iulie.

Foto: Cătălina Flămînzeanu

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.