Lia, omul teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/lia-omul-teatru/

Lia Bugnar, actriţă, regizoare şi scriitoare, împlineşte astăzi 45 de ani. Marcela Moţoc Augessy publică un text-cadou, chiar de ziua ei, în Ziarul Metropolis.

Un articol de Marcela Moţoc Aguessy|4 ianuarie 2014

Lia Bugnar, actriţă, regizoare şi scriitoare, împlineşte astăzi 45 de ani. Marcela Moţoc Aguessy publică un text-cadou, în Ziarul Metropolis.

„Există oameni-cometă care îți marchează existenţa prin treceri fulgerătoare și decisive. Lia e omul-meu-cometă: ea mi-a făcut, la propriu, bagajul atunci când am plecat din țară, cu ea am jucat prima oară în limba franceză – la Marsilia, în cadrul unui festival la care fusese invitată și unde spectacolele trebuiau jucate în franceză; o experienţă intensă căci atunci am învățat fiecare la ea acasă textul pieselor «Oase pentru Otto» și «Aici nu se simte», ne-am întâlnit la Paris și am repetat 5 zile iar apoi am jucat. Și a fost extraordinar!

Citiţi şi: INTERVIU Lia Bugnar: „Teatrul e o minciună foarte adevărată atunci când e spusă bine“

Ultima intersectare s-a petrecut de curând cu «Fata din curcubeu» pe care am transformat-o împreună în «La fille de l’Arc en ciel» – o a doua experienţă francofonă și fulgerătoare. Lia și-a rupt din timp și a repetat cu mine în minuscula sufragerie a unei căsuțe bucureștene, a venit apoi la Paris, m-a îmbarcat în aura luminoasă a cozii ei de cometă și m-a pus pe scenă.

Și iar a fost extraordinar! Lia ar putea fi profesor la facultatea de teatru. Nu am întâlnit pe nimeni nefermecat de felul ei de «a da», de a înţelege și de a face teatru. Cu ea lucrurile par simple; și la repetiții râzi. La repetițiile Liei se râde mult. Și asta e fantastic. Și creator. La cât mai multe piese și la mulți ani fericiți, omul meu cometă! La mulți ani, prietenă dragă!“

Marcela Motoc si Lia Bugnar

Lia Bugnar şi Marcela Moțoc Aguessy, la repetiţii

Marcela Moțoc Aguessy, fostă actriță de succes a Teatrului Bulandra, locuiește la Paris de 12 ani. Întâlnirea cu Lia Bugnar a continuat odată cu piesa de teatru „Fata din curcubeu“, pe care Marcela Moțoc a transformat-o în „La fille de l’arc-en-ciel” la Théâtre de l’Orme din cartierul parizian locuit de Edith Piaf odinioară.

Foto cu Lia Bugnar şi cu Marcela Moţoc Aguessy – Cătălina Flămînzeanu

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan