Liceenii pornesc în odiseea către Planeta Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/liceenii-pornesc-in-odiseea-catre-planeta-cinema/

”Filme pentru liceeni” este locul în care filmele bune se simt ca la ele acasă. Anul acesta, elevii şi cadrele didactice din 13 oraşe vor viziona filmul de debut al regizorului Mathieu Vadepied,”Trăieşte din plin”/ ”La vie en grand”: un film fulminant, care alternează între realismul şi fantezia unui ghetto parizian.

Un articol de Liliana Matei|29 februarie 2016

În plus, liceenii vor porni împreună cu profesorii în odiseea către „Planeta Cinema” și vor explora diversitatea cinematografică a producțiilor de pe mapamond.

”Trăiește din plin” urmărește povestea lui Adama, un adolescent de 14 ani, care face parte dintr-o familie de imigranți. El locuiește cu mama lui într-un apartament mic de două camere din suburbiile pariziene. Adama nu este foarte bun la școală, deși are potențial mare. Împreună cu Mamadou, care este mai tânăr decât el, Adama încearcă să schimbe traiectoria vieților lor de până acum. Sărăcia din ghetto-ul parizian îi impinge pe cei doi să își dorească altceva și riscurile încep să se ivească. Scopul scuză oare mijloacele sau mijloacele scuză scopul?

Filmul sondează în fragilitatea și intensitatea unei adolescențe marginale. Deși este o dramă, regizorul semnalează pe alocuri energia pozitivă de care dau dovadă tinerii. Adama poate fi perceput într-un proces fericit de metamorfozare, șansă rară în viața unui copil care provine dintr-un mediu defavorizat.

Regizorul menționează ,,tema aceasta rezonează foarte puternic pentru mine, când cineva își ridică întrebări existențiale și încă nu a ajuns la maturitate. Am explorat o situație socială dificilă: atunci când un copil vede cum părinții se confruntă cu minusurile vieții de zi cu zi și cum nu au instrumentele culturale pentru a privi către viitor”.

Elevii și profesorii care vor participa în proiect vor discuta pe baza filmului despre inegalitatea socială și diferențele culturale în contextul francez actual, despre modelul politic multiculturalist și cel asimilaționist. De asemenea, participanții vor fi provocați să reflecte la confruntările personajelor și să înțeleagă diferitele atitudini în ceea ce privește traficul și dependența de droguri.

Pornind de la acest fim, liceenii sunt invitați într-o odisee pe ”Planeta Cinema”. La clasă, elevii vor vorbi despre modul în care cinematograful s-a răspândit în lumea întreagă. Mai mult, ei sunt provocați să stabilească, într-o manieră ludică, dacă filmele reflectă realitățile specifice țărilor din care provin. De asemenea, vor descoperi ce fel de filme sunt difuzate în România, concentrându-se apoi asupra unui anumit segment din cinematograful românesc postrevoluționar.

Principalul obiectiv al lecției de cinema este sensibilizarea tinerilor cu privire la diversitatea culturală a cinematografiei și dezvoltarea interesului acestora pentru noi experiențe cinematice. Profesorul le va arăta că, în afară de filmele hollywoodiene prezente în proporție covârșitoare în sălile de cinema, există în fiecare țară o filmografie reprezentativă pentru cultura și istoria acelei țări.

”Trăiește din plin” este un film care arată cum educația este cea mai puternică armă care poate schimba lumea și cât de importantă este puterea de a discerne între bine și rău în viața de zi cu zi.

Dacă ecourile presei internationale răsună pozitiv, ” un film care vă va topi inimile”(Le Parisien), ” minunat de precis și matur”( Le Monde), ” un film despre o viață complicată, dar nu lipsită de speranță” (Les Chroniques de Cliffhanger), atunci cu siguranță  ”Trăiește din plin” o să fie primit cu aprecieri și la „Filme pentru liceeni”.
”Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul „Filme pentru liceeni”, rezultat al colaborării inedite dintre asociația elvețiană Lanterna Magică și Asociația Culturală Macondo are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie  2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat în București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.