Liceenii pornesc în odiseea către Planeta Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/liceenii-pornesc-in-odiseea-catre-planeta-cinema/

”Filme pentru liceeni” este locul în care filmele bune se simt ca la ele acasă. Anul acesta, elevii şi cadrele didactice din 13 oraşe vor viziona filmul de debut al regizorului Mathieu Vadepied,”Trăieşte din plin”/ ”La vie en grand”: un film fulminant, care alternează între realismul şi fantezia unui ghetto parizian.

Un articol de Liliana Matei|29 februarie 2016

În plus, liceenii vor porni împreună cu profesorii în odiseea către „Planeta Cinema” și vor explora diversitatea cinematografică a producțiilor de pe mapamond.

”Trăiește din plin” urmărește povestea lui Adama, un adolescent de 14 ani, care face parte dintr-o familie de imigranți. El locuiește cu mama lui într-un apartament mic de două camere din suburbiile pariziene. Adama nu este foarte bun la școală, deși are potențial mare. Împreună cu Mamadou, care este mai tânăr decât el, Adama încearcă să schimbe traiectoria vieților lor de până acum. Sărăcia din ghetto-ul parizian îi impinge pe cei doi să își dorească altceva și riscurile încep să se ivească. Scopul scuză oare mijloacele sau mijloacele scuză scopul?

Filmul sondează în fragilitatea și intensitatea unei adolescențe marginale. Deși este o dramă, regizorul semnalează pe alocuri energia pozitivă de care dau dovadă tinerii. Adama poate fi perceput într-un proces fericit de metamorfozare, șansă rară în viața unui copil care provine dintr-un mediu defavorizat.

Regizorul menționează ,,tema aceasta rezonează foarte puternic pentru mine, când cineva își ridică întrebări existențiale și încă nu a ajuns la maturitate. Am explorat o situație socială dificilă: atunci când un copil vede cum părinții se confruntă cu minusurile vieții de zi cu zi și cum nu au instrumentele culturale pentru a privi către viitor”.

Elevii și profesorii care vor participa în proiect vor discuta pe baza filmului despre inegalitatea socială și diferențele culturale în contextul francez actual, despre modelul politic multiculturalist și cel asimilaționist. De asemenea, participanții vor fi provocați să reflecte la confruntările personajelor și să înțeleagă diferitele atitudini în ceea ce privește traficul și dependența de droguri.

Pornind de la acest fim, liceenii sunt invitați într-o odisee pe ”Planeta Cinema”. La clasă, elevii vor vorbi despre modul în care cinematograful s-a răspândit în lumea întreagă. Mai mult, ei sunt provocați să stabilească, într-o manieră ludică, dacă filmele reflectă realitățile specifice țărilor din care provin. De asemenea, vor descoperi ce fel de filme sunt difuzate în România, concentrându-se apoi asupra unui anumit segment din cinematograful românesc postrevoluționar.

Principalul obiectiv al lecției de cinema este sensibilizarea tinerilor cu privire la diversitatea culturală a cinematografiei și dezvoltarea interesului acestora pentru noi experiențe cinematice. Profesorul le va arăta că, în afară de filmele hollywoodiene prezente în proporție covârșitoare în sălile de cinema, există în fiecare țară o filmografie reprezentativă pentru cultura și istoria acelei țări.

”Trăiește din plin” este un film care arată cum educația este cea mai puternică armă care poate schimba lumea și cât de importantă este puterea de a discerne între bine și rău în viața de zi cu zi.

Dacă ecourile presei internationale răsună pozitiv, ” un film care vă va topi inimile”(Le Parisien), ” minunat de precis și matur”( Le Monde), ” un film despre o viață complicată, dar nu lipsită de speranță” (Les Chroniques de Cliffhanger), atunci cu siguranță  ”Trăiește din plin” o să fie primit cu aprecieri și la „Filme pentru liceeni”.
”Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul „Filme pentru liceeni”, rezultat al colaborării inedite dintre asociația elvețiană Lanterna Magică și Asociația Culturală Macondo are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie  2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat în București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.