Liliacul vine la Iasi
https://www.ziarulmetropolis.ro/liliacul-vine-la-iasi/

Opera Naţională Română Iaşi vă invită la spectacolul Liliacul, operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul, duminică, 20 ianuarie 2013, ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi.   Interpretează soliştii, orchestra, corul şi ansamblul de balet O.N.R.I. sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc (Teatrul Muzical Nae Leonard Galaţi).   Din distribuţie fac parte: Rosalinde  —   DIANA  BUCUR Gabriel   […]

Un articol de Andrada Văsii|9 ianuarie 2013

Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul Liliacul, operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul, duminică, 20 ianuarie 2013, ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.

 

Interpretează soliștii, orchestra, corul și ansamblul de balet O.N.R.I. sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc (Teatrul Muzical Nae Leonard Galați).

 

Din distribuție fac parte:

Rosalinde  —   DIANA  BUCUR
Gabriel   von  Eisenstein —  COSMIN  MARCOVICI
Prințul   Orlofsky — MARIA  MACSIM  NICOARĂ
Adele — LĂCRĂMIOARA  MARIA  HRUBARU-ROATĂ
Dr. Falke — GEORGE  COJOCARIU
Dr. Blind — TUDOR  FLORENȚA
Ida — ANA  MARIA  DONOSE
Frosch — IULIAN  SANDU  (invitat Teatrul Muzical Nae Leonard Galați)
Iwan — VICTOR  ZAHARIA
Alfred — ANDREI  FERMEȘANU  (debut)
Frank — PETRE  BURCĂ  (invitat Opera Națională Română Cluj-Napoca)

Liliacul – libretul de Karl Haffner și Richard Genée, după nuvela Le Reveillon de Henri Melhac și Ludovic Halévy, a avut premiera la Viena, la Theater an der Wien, la data de 5 aprilie 1874.

În România, prima reprezentație a avut loc la 20 martie 1891, la Teatrul Național din București, sub conducerea artistică a lui George Stephănescu. De atunci opereta a fost pusă în scenă de principalele companii artistice din România.

În creația lui Strauss, opereta Liliacul se situează și astăzi printre cele mai valoroase lucrări aparținând acestui gen. Succesul de care s-a bucurat de-a lungul vremii s-a datorat în primul rând muzicii inspirate și pline de prospețime. Opereta clasică a celui mai popular și iubit compozitor al Vienei anilor 1874 reușește în același timp să dezvăluie și să sublinieze intriga unei farse ingenios ticluite și pline de haz. La Iași, Liliacul s-a jucat prima dată în anul 1963, în regia lui Jean Rînzescu.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.