LIM – LESS IS MORE ÎN ROMÂNIA – Prezentare de proiecte la TIFF2018 și un nou workshop în Transilvania
https://www.ziarulmetropolis.ro/lim-less-is-more-%c3%aen-rom%c3%a2nia-prezentare-de-proiecte-la-tiff2018-%c8%99i-un-nou-workshop-%c3%aen-transilvania/

Cea de-a doua ediţie LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat se pregăteşte de start în România, în cel de-al doilea an consecutiv.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2018

LIM2018 cuprinde două evenimente importante, ambele organizate în Transilvania: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate pentru această ediție, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

LIM – Less is More este structurat în 3 etape de rezidență, în cadrul a 3 workshop-uri de câte o săptămână, organizate în trei țări europene: Workshop 1 în Finistère, Franța (7-14 martie), Workshop 2 în Transilvania, România (3 – 8 iunie) și Workshop 3 în Lusławice, Polonia (8 – 15 octombrie). Lucrul dedicat dezvoltării de scenariu pentru filme cu buget limitat din cadrul celei de-a doua ediții LIM este coordonat de 4 consultanți de scenariu cu experiență în domeniu: Pierre Hogdson (Marea Britanie, Franța), Marcel Beaulieu (Canada), Miguel Machalski (Spania) și Monica Rattazzi (Franța). Grupul de tutori va fi completat, de asemenea, de specialiști în cinematografia low budget și micro-budget, participanții având discuții și întâlniri dedicate în cadrul workshop-ului din România cu producătoarele de film Anamaria Antoci și Lissandra Haulica.

După o ediție de succes în 2017 și o experiență unică în inima Transilvaniei, LIM Workshop 2 le dă întâlnire celor 20 de participanți în Stațiunea Turistică Muntele Băișorii, într-o locație cu un aer aparte, ruptă de lume și de tumultul orașelor sau satelor României – Hotelul Alpin Băișoara. Astfel, echipa și participanții LIM se vor adânci în lucrul teoretic și practic al celui de-al doilea atelier al training-ului de scenaristică oferit de experții LIM și vor continua să foreze în structurile narative ale proiectelor de film cu buget limitat. Participanții vor putea să aprofundeze feedback-ul oferit de tutorii LIM atât în cadrul primul Workshop, cât și în cadrul sesiunilor de rescriere derulate din luna martie până în prezent. Scopul celui de-al doilea atelier LIM este de a găsi structura de bază a scenariilor aflate în lucru și de a folosi în scopuri creative limitările financiare ale filmului.

Cel de-al doilea Workshop LIM debutează cu un eveniment special organizat la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). În data de 2 iunie, participanții vor avea ocazia să își prezinte proiectele în fața producătorilor și profesioniștilor din cinema prezenți la Cluj, în cadrul programului dedicat industriei de film la TIFF. Unul dintre scopurile LIM este acela de a genera crearea unei rețele europene formată din profesioniști ce lucrează în limitările unor filme cu bugete mici și, prin urmare, acela de a genera co-producții, noi modalități de finanțare și distribuție.

EVENIMENTE LIM @ TIFF2018:

*VINERI 1 iunie, 15.00 – 16.00 – PREZENTARE LIM PRESENTATION & Discuție publică despre filmele cu buget limitat. @ TIFF LOUNGE (Piața Unirii)

*SÂMBĂTĂ 2 iunie, 10.00 – 13.30 – PREZENTARE PUBLICĂ PROIECTE LIM2018 @ PLATINIA CONFERENCE HALL (Hotel Platinia)

Pentru a fi la curent cu desfășurarea LIM 2018 vă invităm să urmăriți:

Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional* și de Centrul Național al Cinematografiei.

 Susținut de Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, e organizat de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltat în parteneriat cu Control N (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia), Krakow Festival Office – KBF (Polonia) și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (Romania).

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.