Limbajul commediei dell’arte. Masterclass susţinut de Stefano de Luca
https://www.ziarulmetropolis.ro/limbajul-commediei-dellarte-masterclass-sustinut-de-stefano-de-luca/

Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, în parteneriat cu Piccolo Teatro di Milano şi cu Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti organizează, în perioada 21 – 31 martie 2018, un masterclass în commedia dell’arte susţinut de actorul şi regizorul italian Stefano de Luca.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2018

Acest masterclass se va desfăşura zilnic, între orele 10.00 – 14.00, respectiv 15.00 – 17.00 la Sala Media a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti şi îşi propune iniţierea şi antrenamentul actorilor în commedia dell’arte.

Stefano de Luca a absolvit Şcoala de Teatru de la Piccolo Teatro di Milano, sub îndrumarea lui Giorgio Strehler. Împreună cu Ferruccio Soleri, a reconstituit spectacolul Arlecchino, slugă la doi stâpâni în ultima viziune scenică, semnată de Strehler. A fost, de asemenea, director adjunct al Academiei Internaţionale de Commedia dell’Arte la celebrul Piccolo Teatro.

Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” se află la cel de-al 11-lea atelier de Arta Actorului, primul de acest fel având loc în anul 2006, prin prezenţa lui Ferruccio Soleri, care a lucrat cu actorii în tehnicile commediei dell’arte.

Astfel, Centrul „Ion Sava” i-a avut, ca invitaţi, de-a lungul timpului, pe: Ferruccio Soleri (Măştile commediei dell’arte, 2006), Radu Penciulescu (Shakespeare, 2007 şi 2008), Yaemon Yamashina, Yoshito Sekine, Takashi Zenchiku, Noriyoshi Okura şi Ryuhei Zenchiku (Teatru japonez No, 2009), Andrei Şerban (Academiile Itinerante de la Ipoteşti, 2011; Mogoşoaia, 2013; Arad, 2016; ARCUB, 2017) Yuri Kordonsky (Atelier Cehov, 2017). La finalul anului 2017, Centrul a organizat o întâlnire a Şcolilor de Teatru din România („În jurul Artei Actorului. Şapte zile, şapte lecţii despre Teatru”), atelierul fiind un bun prilej de studiu şi dezbatere a metodei de lucru în Arta Actorului.

Invitat timp de 10 zile, Stefano de Luca va lucra într-un ritm susţinut cu actorii participanţi, pentru aprofundarea noţiunilor de commedia dell’arte. Acest masterclass este totodată şi un omagiu pe care Centrul „Ion Sava” îl aduce marelui artist Giorgio Strehler.

Foto: Stefano de Luca – facebook

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.