Liminal II interoghează forțele nevăzute ale tehnologiei
https://www.ziarulmetropolis.ro/liminal-ii-interogheaza-fortele-nevazute-ale-tehnologiei/

A doua ediţie a festivalului de artă, ştiinţă şi tehnologie din Bucureşti va avea loc în perioada 15-23 iunie şi propune publicului o expoziţie de artă trans-media, un workshop, un talk performativ şi un eveniment de tehnologie si artă dedicat copiilor, Miniliminal.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2019

La fel ca la prima ediție, Liminal deschide o problematică relevantă din perspectiva impactului tehnologiei asupra vieții în perioada contemporană. “Dacă în 2017 imaginam o serie de posibile scenarii pentru lumea exterioară și felul în care va arăta în viitor, această ediție este una introspectivă. Tema «The Unseen – Performing Surgery on Your Inner Reality» face referire la forțele nevăzute ale tehnologiei și a felului în care acestea ne influențează comportamentul, relațiile, deciziile și felul în care ne reprezentăm lumea”, spune Ioana Calen, fondatoarea festivalului Liminal și co-fondator Modulab.

Festivalul va debuta pe data de 15 iunie cu miniLiminal, eveniment destinat copiilor la Grădina Viitorului, în curtea Modulab, care va fi animată de o serie de instalații interactive.

În cadrul evenimentului, copii vor putea discuta aspecte care țin de filosofia tehnologiei cu Cristina Voinea, lector la Facultatea de Filosofie și doctor in etica noilor tehnologii. Pe seară, trupa de teatru augmentat tehnologic Tzitzi-Poc va susține un spectacol pentru copii cu vârste între 2 și 7 ani.

Următorul eveniment din festival este workshopul Worms and Horses și prezentarea publică pe tema virușilor computaționali, realizată de colectivul francez Bonjour Monde. Evenimentul va avea loc pe 18 & 19 iunie, la spațiul de artă contemporană ODD, pe Mântuleasa 4.

Worksopul, care constă într-o fază de creație și o prezentare publică, invită creatori și gânditori din orice domeniu (artă, tehnologie, design grafic, editorial, gastronomie, biologie) să-și lase procesul de creație sau practică afectat intenționat de procese specifice virușilor computaționali. Rezultatele atelierului pot duce la inventarea unor noi procese, dar și la crearea de proiecte sau rețete. Sperăm chiar să ne putem imagini noi generații de viruși.

Programul va fi completat de o expoziție de lucrări pe bază de realitate virtuală produsă de partenerii noștri de la Cinetic.

Expoziția “The Unseen”, ce va fi vernisată pe data de 20 iunie la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, propune o selecție de artiști francezi care se situează la intersecția dintre artă, filosofie contemporană, activism și tehnologie. Ca întreg festivalul, expoziția își propune să interogheze și să expună forțele nevăzute, impulsurile incontrolabile și mecanismele de seducție ale tehnologiei și multiplele feluri în care ne afectează și ne modelează realitatea interioară și exterioară.

Ediția de anul acesta se desfășoară în cadrul sezonului Franța-România și reunește o serie de artiști francezi sau care activează în Franța care problematizează această relație: colectivele RYBN, Disnovation.org și Bonjour Monde, precum și artistul elvețian care locuiește în Franța, Lukas Truniger. Acestora li se alătură trei artiști români emergenți, parte din colectivul ODD, Ioan Cernei, Anca Bucur & Sergiu Nisioi.

În seara vernisajului, gruparea artistică RYBN  va prezenta prelegerea performativă Golem Incorporated: Report, care constă în activarea unei mașini computaționale introspective bazate pe algoritmi cabalistici. Aceștia vor rezuma relațiile și asemănările neașteptate dintre kabbalah, cibernetică și tehnologii computaționale.

Liminal este un proiect realizat de Modulab, o platformă interdisciplinară de explorare a noilor tehnologii în relație cu arta, design-ul, inovația socială, spațiul public, cultura populară și industriile creative.

Utilizând tehnologia ca mediu de exprimare, proiectele Modulab explorează dimensiunea poetică a tehnologiei, eliberând-o de necesitatea funcționalității pragmatice fără a o abandona la nivel decorativ.

Mai multe informatii se pot găsi la: www.liminal.ro și www.modulab.com si pe pagina de Facebook Liminal

Artiști expoziție:

RYBN.ORG (FR)

Lukas Truninger (FR)

Disnovation.org (FR)

Ioan Cernei (RO)

Anca Bucur & Sergiu Nisioi (RO)

Miniliminal:

TzitziPoc

Modulab

Cinetic

Cristina Voinea

Mulțumiri speciale Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și Festivalului Mirage din Lyon.

Parteneri media

Radio Guerrilla, Radio RFI, Vice, Scena 9, Ziarul Metropolis, Igloo, Modernism, Zeppelin și The Institute.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!