Liminal II interoghează forțele nevăzute ale tehnologiei
https://www.ziarulmetropolis.ro/liminal-ii-interogheaza-fortele-nevazute-ale-tehnologiei/

A doua ediţie a festivalului de artă, ştiinţă şi tehnologie din Bucureşti va avea loc în perioada 15-23 iunie şi propune publicului o expoziţie de artă trans-media, un workshop, un talk performativ şi un eveniment de tehnologie si artă dedicat copiilor, Miniliminal.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2019

La fel ca la prima ediție, Liminal deschide o problematică relevantă din perspectiva impactului tehnologiei asupra vieții în perioada contemporană. “Dacă în 2017 imaginam o serie de posibile scenarii pentru lumea exterioară și felul în care va arăta în viitor, această ediție este una introspectivă. Tema «The Unseen – Performing Surgery on Your Inner Reality» face referire la forțele nevăzute ale tehnologiei și a felului în care acestea ne influențează comportamentul, relațiile, deciziile și felul în care ne reprezentăm lumea”, spune Ioana Calen, fondatoarea festivalului Liminal și co-fondator Modulab.

Festivalul va debuta pe data de 15 iunie cu miniLiminal, eveniment destinat copiilor la Grădina Viitorului, în curtea Modulab, care va fi animată de o serie de instalații interactive.

În cadrul evenimentului, copii vor putea discuta aspecte care țin de filosofia tehnologiei cu Cristina Voinea, lector la Facultatea de Filosofie și doctor in etica noilor tehnologii. Pe seară, trupa de teatru augmentat tehnologic Tzitzi-Poc va susține un spectacol pentru copii cu vârste între 2 și 7 ani.

Următorul eveniment din festival este workshopul Worms and Horses și prezentarea publică pe tema virușilor computaționali, realizată de colectivul francez Bonjour Monde. Evenimentul va avea loc pe 18 & 19 iunie, la spațiul de artă contemporană ODD, pe Mântuleasa 4.

Worksopul, care constă într-o fază de creație și o prezentare publică, invită creatori și gânditori din orice domeniu (artă, tehnologie, design grafic, editorial, gastronomie, biologie) să-și lase procesul de creație sau practică afectat intenționat de procese specifice virușilor computaționali. Rezultatele atelierului pot duce la inventarea unor noi procese, dar și la crearea de proiecte sau rețete. Sperăm chiar să ne putem imagini noi generații de viruși.

Programul va fi completat de o expoziție de lucrări pe bază de realitate virtuală produsă de partenerii noștri de la Cinetic.

Expoziția “The Unseen”, ce va fi vernisată pe data de 20 iunie la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, propune o selecție de artiști francezi care se situează la intersecția dintre artă, filosofie contemporană, activism și tehnologie. Ca întreg festivalul, expoziția își propune să interogheze și să expună forțele nevăzute, impulsurile incontrolabile și mecanismele de seducție ale tehnologiei și multiplele feluri în care ne afectează și ne modelează realitatea interioară și exterioară.

Ediția de anul acesta se desfășoară în cadrul sezonului Franța-România și reunește o serie de artiști francezi sau care activează în Franța care problematizează această relație: colectivele RYBN, Disnovation.org și Bonjour Monde, precum și artistul elvețian care locuiește în Franța, Lukas Truniger. Acestora li se alătură trei artiști români emergenți, parte din colectivul ODD, Ioan Cernei, Anca Bucur & Sergiu Nisioi.

În seara vernisajului, gruparea artistică RYBN  va prezenta prelegerea performativă Golem Incorporated: Report, care constă în activarea unei mașini computaționale introspective bazate pe algoritmi cabalistici. Aceștia vor rezuma relațiile și asemănările neașteptate dintre kabbalah, cibernetică și tehnologii computaționale.

Liminal este un proiect realizat de Modulab, o platformă interdisciplinară de explorare a noilor tehnologii în relație cu arta, design-ul, inovația socială, spațiul public, cultura populară și industriile creative.

Utilizând tehnologia ca mediu de exprimare, proiectele Modulab explorează dimensiunea poetică a tehnologiei, eliberând-o de necesitatea funcționalității pragmatice fără a o abandona la nivel decorativ.

Mai multe informatii se pot găsi la: www.liminal.ro și www.modulab.com si pe pagina de Facebook Liminal

Artiști expoziție:

RYBN.ORG (FR)

Lukas Truninger (FR)

Disnovation.org (FR)

Ioan Cernei (RO)

Anca Bucur & Sergiu Nisioi (RO)

Miniliminal:

TzitziPoc

Modulab

Cinetic

Cristina Voinea

Mulțumiri speciale Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și Festivalului Mirage din Lyon.

Parteneri media

Radio Guerrilla, Radio RFI, Vice, Scena 9, Ziarul Metropolis, Igloo, Modernism, Zeppelin și The Institute.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.