Lirism și sensibilitate regală în „Ecourile Intime”, interpretate la Festivalul Classix
https://www.ziarulmetropolis.ro/lirism-si-sensibilitate-regala-in-ecourile-intime-interpretate-la-festivalul-classix/

A patra zi a Festivalului Classix a oferit publicului două evenimente: o sesiune de discuţii online şi un concert spectaculos.

Un articol de Liliana Matei|18 martie 2021

A patra zi de Classix Festival s-a deschis cu sesiunea de discuții online „Classix in Focus: Steinway & Sons: Business, Tradition, Innovation” alături de Gisle Daus, manager general al Steinway Piano Gallery Oslo, moderată de Dragoș Cantea și a continuat cu concertul „Ecouri Intime” susținut de chitaristul francez Rémi Jousselme în Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași – una dintre bijuteriile academice și arhitecturale din Iași cu un decor regal, bogat ornamentat, dar echilibrat pentru ascultător.

Concertul „Ecouri Intime” a fost difuzat live pe paginile organizatorilor și a avut peste 3000 de vizualizări ale transmisiei în timpul concertului, iar în Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași au participat fizic în public 30% din capacitatea locurilor, în conformitate cu reglementările locale actuale.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Institutului Francez din România la Iași, iar Muriel Augry-Merlino, directoarea Institutului Francez din România la Iaşi, a declarat: „Institutul Francez din România la Iaşi are bucuria de a-i ura bun venit în oraşul nostru artistului Rémi Jousselme. Este o plăcere pentru noi să ne asociem proiectului Classix Festival şi subliniem angajamentul cultural şi dinamismul acestuia. În această perioadă complicată, a susţine cultura nu este un demers uşor, dar încercăm să ne direcţionăm toate eforturile în acest sens. Suntem convinşi că accentele de chitară ale acestui muzician polivalent vor face publicul să pună între paranteze situaţia actuală şi îl vor introduce într-o atmosferă de primăvară a dorinţelor, după cum sună de altfel şi tematica Primăverii Poeţilor, eveniment organizat în această perioadă de Institutul Francez din întreaga lume.”

Rémi Jousselme este în prezent profesor la Conservatorul din Tours, Franța, și la Colegiul pentru Artă și Design ISDAT din Toulouse. Are numeroase apariții ca solist sau muzician de cameră mai ales în Europa și Asia, și cântă pe o chitară Vicente Carrillo cu corzi Savarez. Este câștigătorul faimosului concurs Printemps de la Guitare din Belgia și este un artist foarte activ în sfera muzicii contemporane.

Compozițiile interpretate de chitaristul francez în cadrul concertului susținut la Classix poartă un entuziasm nostalgic pentru obiceiurile și sensibilitățile timpurilor trecute și au un caracter meditativ. Din programul concertului au făcut parte: Joaquin Rodrigo: Tiento Antiguo, Joaquin Turina: Ràfaga, Jacques Duphly: La Forqueray, La De la Tour, Rondeau Tendre, La Millettina, Maurice Ravel: Pavane pour une infante défunte și Federico Mompou: din “Suita Compostelana”: Prelude, Coral, Canción, Muñeira.

Seria Classix-In-Focus din acest an a fost sprijinită cu generozitate de Camera De Comerț Norvegiano-Română, Ambasada Regatului Norvegiei în România și Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. Sesiunea desfășurată alături de Gisle Daus poate fi vizionată în continuare online.

Programul festivalului continuă astăzi cu concertul de final al acestei ediții, Classix In Perpetuum, în sala Henri Coandă a Palatului Culturii din Iași. Evenimentul va fi difuzat live pe paginile de Facebook ale organizatorilor începând cu orele 19:00.

***

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry

Presenting partner: Kaufland România

Sponsor: Basware

Parteneri diplomatici: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană – Română, Ambasada României în Norvegia, DAC Music Performance

Locații partenere: Episcopia Romano-Catolică Iași, Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Palatul Culturii, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași

Parteneri culturali: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Academia Norvegiană de Muzică, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Fundația Dextra, Steinway & Sons, Act-in-Art

Parteneri de ospitalitate: Aqua Carpatica, Bellaria, Gramma, Time Out

Parteneri de mobilitate: Volvo – Premium Nordic Cars, Travis Tourism

Parteneri de promovare: Wink, Printco, Ambra Sign

Parteneri de vestimentație: Garage Rent A Dress, Seroussi Iași

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Clasic, Radio Iași, Viva FM, Radio HIT, AGERPRES, Cațavencii, Wall Street, Spotmedia, Ziarul de Iași, Romania Journal, Zile și Nopți, Iqads, Life.ro, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultură, Kudika, Garbo, PRwave, Bookblog, Fashion Premium Magazine, Un site de muzică

Parteneri din comunitate: Rotary Iași, Rotaract Curtea Domnească

***

Website: www.classixfestival.ro

 

 

 

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Prima ediție a Bucharest Opera Festival ce s-a desfășurat pe scena Operei Naționale București între 24 iunie și 2 iulie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referință în lumea operei și a baletului a reprezentat primul festival ce a invit în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii.

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.

16
/06
/22

Unicul și cel mai așteptat festival de muzică clasică în aer liber din Republica Moldova, ‘’DescOperă’’, revine în perioada 17-19 iunie, în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiului Vechi”, unde iubitorii de muzică de calitate se vor putea bucura de o atmosferă de nedescris și spectacole de zile mari cu participarea mai multor artiști de operă faimoși atât din țară, cât și de peste hotare, la cea de-a a V-a ediție a festivalului.

16
/06
/22

În anul 2022, întreaga lume muzicală a suferit o mare pierdere prin dispariția pianistului Radu Lupu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea. Marți, 21 iunie 2022, la ora 19.00, în sala Ateneului Român, Filarmonica „George Enescu” aduce un omagiu genialului artist printr-un concert care îi va avea ca protagoniști pe Dan Grigore, Cristian Mandeal, Marin Cazacu, Daniel Ciobanu și Robert Creimerman

14
/06
/22

Joi, 16 iunie și vineri, 17 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției, prezintă publicului Preludiul actului 3 din opera Lohengrin de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de Robert Schumann, cu pianista americană de origine chineză Claire Huangci în ipostază solistică, și Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven.

12
/06
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie și 3 iulie și este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spații de joc.