Literatură din 14 ţări la „Noaptea Literaturii Europene la București”
https://www.ziarulmetropolis.ro/literatura-din-14-tari-la-noaptea-literaturii-europene-la-bucuresti/

Reţeaua institutelor culturale EUNIC din Bucureşti pregăteşte pentru 9 octombrie (între orele 19,00 şi 24,00) cea de-a patra ediţie a Nopţii Literaturii Europene în două spaţii spectaculoase: Institutul Astronomic al Academiei Române şi Muzeul Naţional Tehnic „Prof.ing. Dimitrie Leonida”.

Un articol de Petre Ivan|5 octombrie 2015

Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), fragmente de literatură contemporană de ficţiune, teatru, cronică, studii vor putea fi ascultate în lectura actorilor, scriitorilor, muzicienilor, profesorilor şi jurnaliştilor invitaţi.

Un adevărat Ceremonial nocturn, după cum este şi titlul propus de Valonia-Bruxelles, maestru de ceremonii Gilda Comârzan, va fi la Institutul Astronomic, unde, dacă este senin, vom fi împreună cu Laboratorul de teatru din Bucureşti sub ‘Clar de stele german’, auzind de la Florin Busuioc şi despre ce e ‘În capul italienilor’, cum se poate rescrie povestea lui Pinocchio în franceză, din ce e făcută ‘Casă de zi, casă de noapte poloneză’ – Voicu (l) Rădescu trebuie să ştie, numărând ‘Cele şapte biserici din Cehia’ pe ritmul duo-ului experimental ORTOLAN şi auzind un concis ‘Da’ grecesc de la Cerasela Iosifescu –   ICR.

Totodată  „dinspre Muzeul Naţional Tehnic ‘Prof.Ing. Dimitrie Leonida’ se aude ‘O îndepărtată alarmă aeriană’ maghiară, ne spune A.G. Weinberger şi un întreg grup de actori intrigaţi de ‘Băiatul care a furat calul lui Attila’ din Spania, nu foarte departe de Smaranda Caragea, care ştie tot felul de picanterii despre ‘Amantele’ din Austria, astfel sigur vom ajunge la ‘Povestiri cu final schimbat’ şi româneşti, ne asigură Andreea Vasile şi Emilian Oprea şi tot la Muzeu se discută englezeşte şi despre ‘Teoria universală – originea şi soarta universului’ cu Alexandru Mironov şi Cristian Român aproape de ‘Casa tăcerii’ din Turcia, de unde se aude totuşi Elias Ferkin, în timp ce Marius Chivu vă explică traseul pentru ‘Cinci plimbări prin cartier’ portugheze”, mai precizează despre eveniment, organizatorii „Noapţii Literaturii Europene la București”.

Publicul este invitat să facă în seara de 9 octombrie o plimbare prin Parcul Carol între Institutul Astronomic şi Muzeul Naţional Tehnic „prof.ing. Dimitrie Leonida” ca să descopere poveştile, cititorii şi două locuri pline de personalitate.

 

Foto: Noaptea Literaturii Europene la București – facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.