„Livada de vişini“, cu Valeria Seciu, în premieră la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/livada-de-visini-cu-valeria-seciu-in-premiera-la-tvr/

Pentru prima data în 26 de ani, Festivalul Naţional de Teatru a cuprins în selecţia sa un spectacol de teatru tv. Este vorba despre ”Livada de vişini” de A.P. Cehov.

Un articol de Liliana Matei|30 octombrie 2016

  • Pentru a cincea săptămână consecutiv Casa de Producţie TVR vă propune o premieră, „Livada de vişini”, de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Lustig, o coproducţie TVR şi Fundaţia Teatru Contemporan 
  • Premiul criticii FNT pe 2016 – Valeria Seciu – actriţă cu vocaţie cehoviană pentru rolul Ranevskaia din spectacolul ”Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Alexandru Lustig, realizat la TVR
  • Program difuzare:
    * TVR 2                                  luni 31.10, ora 21.10 şi luni  7.11, ora 1.10
    * TVR HD                               luni 31.10, ora 21.10 şi duminică 6.11, ora 00.00*TVR Internaţional               sâmătă 5.11, ora 17.30

”Credem că prin această expunere în cadrul Festivalului Naţional de Teatru a celei mai noi variante de platou a capodoperei cehoviene ne punem şi în slujba publicului spectator, aducând pe scena vie un eveniment cultural ce se înscrie în seria acelor producţii valoroase ale Televiziunii Române care în orice timp au rămas valabile, dar mai ales semnalăm în acest fel importanţa Teatrului de Televiziune, ca pagină de memorie perenă a evoluţiei teatrului românesc. Puterea şi în impactul social al Teatrului de Televiziune sunt de necontestat, iar producţiile de teatru în platou au însemnat un punct de rezistenţă a instituţiei, de la începuturi şi până în prezent.” – au anunţat organizatorii Festivalului Naţional de Teatru

”Pentru mine, ca regizor, e o călătorie magică în compania unor actori uriaşi, în căutarea unui dramaturg genial – Cehov. Realizarea spectacolului în formă cinematografică, la TVR, naşte speranţa că această călătorie artistică nu se va încheia niciodată.” Alexandru Lustig

Pentru rolul Ranevskaia din „Livada de vişini”, Valeria Seciu a primit Premiul criticii FNT pe 2016  – actriţă cu vocaţie cehoviană.

14716180_1237735036248976_6471623831540282783_n

Casa de producţie TVR vă invită la spectacol, sub genericul Teatrul Naţional de Televiziune

„Livada de vişini” de A.P. Cehov

Regia artistică – Alexandru Lustig

Distribuţia:

Ranevskaia Liubov Andreevna: Valeria Seciu

Firs: Ion Besoiu

Gaev Leonid Andreevici: Marian Râlea

Lopahin Ermolai Alexeevici: Dan Aştilean

Ania: Ioana Anastasia Anton

Varia: Andreea Bibiri Trofimov

Piotr Sergheevici Trofimov: Mihai Călin

Simeonov-Pişcik Boris Borisovici: Gelu Niţu

Charlotta Ivanovna: Anca Sigartău

Epihodov Semion Panteleevici: Adrian Ciobanu

Iaşa: Dan Rădulescu

Duniaşa: Ruxandra Maniu

 

28
/06
/15

Ascunși în spatele unor inițiale, doi bărbați, emigrantul politic AA și migrantul economic XX, se înfruntă într-un subsol în „Emigranții”, piesa lui Sławomir Mrożekde la a cărui naștere, pe 29 iunie 1930, aniversăm 85 de ani. Această montare, în regia TV a lui Andrei Măgălie, a pornit ca un pariu reușit, o propunere de teatru independent a unui trio de proaspeți absolvenți – doi actori, Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu, și un scenograf, Vladimir Turturică.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

25
/06
/15

Cel de-al treilea volum al romanului ”Orbitor” de Mircea Cărtărescu a apărut în Olanda, la Editura De Bezige Bij din Amsterdam, în traducerea lui Jan Willem Bos. După germană, franceză, bulgară, suedeză şi norvegiană, neerlandeză este cea de-a şasea limbă străină în care trilogia ”Orbitor” (peste 1500 de pagini) va fi citită integral.

25
/06
/15

Până pe data de 15 august, comedianții din România pot să se înscrie la cea de a treia ediție a concursului de stand-up comedy, direct pe site-ul festivalului. Aflat la cea de-a treia ediție, STAND UP FEST îi invită pe comedianții români la cel mai mare duel al glumelor.

25
/06
/15

10 zile, peste 2500 de artişti şi invitaţi speciali din peste 50 de ţări, 300 de evenimente desfăşurate în mai mult de 60 de spaţii, printre care biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol, 150 de premiere, peste 600.000 de vizitatori – pe scurt Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Sâmbătă, 27 iunie, de la ora 21.10, telespectatorii TVR 1 şi TVR HD sunt invitaţi să urmărească Gala Celebrităţilor, spectacol ce a avut loc la Sala Thalia din Sibiu şi a marcat întregul parcurs al festivalului.

25
/06
/15

Teatrul Ion Creangă readuce în actualitate „Cartierul poveștilor”, un spectacol interactiv plin de culoare, dedicat tinerilor spectatori cu vârsta peste 4 ani. Concept inedit „Cartierul poveștilor” a călătorit cu succes la festivaluri din Israel, Franța, Singapore și România, iar acum revine în programul Teatrului Ion Creangă în stagiunea estivală 2015 într-o variantă adaptată, realizată cu sprijinul Ambasadei Statului Israel la București.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.