Livada de visini şi Clasa noastră – Best of UNATC, la Teatrul Foarte Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/livada-de-visini-si-clasa-noastra-best-of-unatc-la-teatrul-foarte-mic/

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, veţi putea vedea în luna martie două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Spectacoloul Clasa noastră, se joacă în această seară, de la ora 19.00, în timp ce Livada de visini va avea prima reprezentaţie pe martie, de la ora 19.00.

Un articol de Elena Simion|7 martie 2014

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, veți putea vedea în luna martie două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Spectacoloul Clasa noastră, se joacă în această seară, de la ora 19.00, în timp ce Livada de visini va avea prima reprezentaţie pe 14 martie, de la ora 19.00.

Spectacolele „Clasa noastră ” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Simonei Măicănescu și „Livada de vişini” după A.P. Cehov, coordonat de Gelu Colceag şi Tania Filip vor jucate pe scena Teatrului Foarte Mic.

Primul se joacă pe 7 martie și pe 22 martie, iar al doilea pe 14 martie și pe 29 martie, de la ora 19:00.

CLASA NOASTRĂ – 14 lecții de viață

„Clasa noastră – Poveste în XIV Lecţii” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Simonei Măicănescu este un spectacol despre Credinţă, Frică şi Iubire.

Este povestea unui grup de copii din aceeaşi clasă: fete şi băieţi, catolici şi evrei. Învaţă împreună, se joacă împreună, cresc împreună într-o Polonie liberă. Dar într-o bună zi, pentru lecţiile de istorie şi religie au de înfruntat realitatea: stalinismul, nazismul, discriminările, dogmele, nedreptăţile.

Viaţa îi obligă să crească prea repede punându-i la încercare: să-şi urască prietenul, să-şi iubească duşmanul, să-şi trădeze credinţa din frică sau din iubire, să lupte şi să moară pentru convingerile lor, să trăiască în speranţa că nu-şi vor pierde niciodată demnitatea

Spectacolul a debutat în baraca din curtea UNATC, la sfârșitul anului 2012, urmând multe spectacole pe diferite scene bucureștene (Teatrul Evreiesc de Stat, Godot-Café Teatru, curtea Muzeul Țăranului Român), precum și în cadrul unui festival de teatru din Ungaria.

De la pașii scufundați în nisip, în baraca roșie, până la reprezentația sub lumina torțelor din cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud 2013, tinerii actori au cules nenumărate aplauze și au emoționat spectatorii.

Destinul a zece copii, de-a lungul a şaptezeci de ani de istorie, devine o lecție de viață, un îndemn să învățăm din greșelile istoriei.

Este o piesă tulburătoare despre oameni, despre iubirea față de semeni și despre iubirea de sine, izvorâtă din dorința oarbă de trăi, dar și despre teamă şi despre puterea sentimentelor.

Forța de sugestie a scenelor crește prin situarea permanentă în scenă a tuturor actorilor. Astfel, prezentul și trecutul se împletesc, în lumină discretă, accentul fiind pus în totalitate pe intepretarea celor 10 actori.

Este o miză mare, dar astfel spectatorul trăiește intens destinul dramatic al fiecărui personaj, ajungând fie să-l iubească și să-l compătimească, fie să-l urască.

Se remarcă o construcție minuțioasă a personajelor, în lumini și umbre, evidențiindu-se calitățile, dar mai ales slăbiciunile umane determinate de transformările nemiloase aduse de istorie. Fiecare pășește desculț prin nisipul amintirii, lăsând o urmă de neșters în sufletul spectatorului.

Nu o să vă dezvălui cele 14 lecții de viață, ci o să vă îndemn să mergeți la acest spectacol pentru a-i susține pe cei zece tineri actori, dar mai ales pentru că este o lecție de viață pe care oricine ar trebui să o cunoască.

Prima reprezentaţie va avea loc azi, 7 martie, la ora 19:00, la Teatrul Foarte Mic.

(Puteți afla mai multe despre acest spectacol din interviul colegei noastre, Judy Florescu, cu regizoarea Simona Măicănescu)

Livada de visini

„Clasa noastră“-  spectacol de licenţă al studenţilor anul III, Actorie, clasa prof. Adrian Titieni, UNATC -2013

Dora – Alexandra Buză / Gabriela Sandu

Zocha –  Ilona Brezoianu / Ioana Chiţu

Raselka – Mădălina Craiu / Deborah Feldman

Jakub Katz – Ionuţ Niculae

Rysiek – Alin Stan

Menachem – Andrei Cătălin

Zygmunt – Costin Dogioiu

Heniek – Dragoş Olaru

Wladek – Iany Panait

Abram – Alecsandru Dunaev

Traducere şi adaptare – Simona Măicănescu, în colaborare cu Delia Herman şi Diana Herman

Scenografia – Ruxandra Manolovici

Muzică originală -Marius Sireteanu

Pregătire muzicală – Diana Herman

Coordonator light & sound design – Horea Murgu

Light design – Alexandru Baltă

Sound design – Daniel Mesteru şi Marius Sireteanu

Asistenti – Delia Herman şi Alexandru Raptiş

Reprezentații la Teatrul Foarte Micvineri, 7 martie 2014, de la ora 19:00 și sâmbătă, 22 martie 2014, de la ora 19:00

Foto : Livada de visini, Clasa noastră, Best of UNATC – Elena Simion (imagini de la repetiții și de la spectacolul suținut în cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud 2013)

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?