Live acum – expoziția online Razvan Anton: Time Capsules
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-acum-expozitia-online-razvan-anton-time-capsules/

Noua expoziţie online prezentată de Gaep – Răzvan Anton: Time Capsules (3 – 30 noiembrie 2020) – pune sub lupă procesul din spatele lucrărilor recente ale artistului, ce conectează desenul de fotografie şi imaginea în mişcare.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2020

Această prezentare se adaugă expoziției personale Răzvan Anton: Studies of Gaze, deschisă în galeria din București până pe 7 noiembrie, și reprezintă cea de-a patra expoziție online organizată de Gaep, după seria Resilience Test, care i-a avut ca protagoniști pe Marilena Preda Sânc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) și Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august). 

Desfășurată în Viewing Room, un spațiu virtual special creat pe site-ul galeriei, Răzvan Anton: Time Capsules evidențiază procesul de lucru al artistului, bazat pe timp, și abordarea lui nuanțată față de urmele trecutului relevante în prezent. Heliografiile („fading studies”) și videoul („reflective study”) incluse în expoziție își au originile în cercetarea Arhivei de Fotografie de Presă Minerva și a Arhivei și Bibliotecii Comunității Evreiești din Mediaș. Răzvan Anton a făcut parte din grupul de artiști care au coordonat proiectul de arhivare digitală a colecției Minerva, constând în fotografii de presă realizate în ultimele trei decenii ale regimului comunist de fotojurnaliștii de la cotidienele clujene Făclia și Igazság. Ulterior, între 2016 și 2018, a fost artist în rezidență la Casa de lângă Sinagogă, care adăpostește arhiva și biblioteca populației evreiești din Mediaș – pe vremuri o comunitate dezvoltată, acum absentă din cauza emigrației în masă în perioada anilor ’50-’60.  Lucrând cu imagini și obiecte din aceste arhive, el a dezvoltat treptat o cercetare vizuală ce asociază strategii din două medii diferite: desenul și fotografia.

EXPLORAȚI EXPOZIȚIA ÎN VIEWING ROOM

Răzvan Anton: Time Capsules dezvăluie atât pașii de realizare a lucrărilor, pentru care Anton folosește denumirea generică de „studii”, cât și detalii despre alegerile pe care el le face atunci când explorează o arhivă sau alta, sugerându-ne astfel o privire în urmă, înspre trecutul nostru comun, pentru a reflecta asupra memoriei și identității.

Expoziția online este prezentată în parteneriat cu Sykes România și KLG.

Scurtă biografie

Răzvan Anton (n. 1980, trăiește și lucrează în Cluj) a absolvit un master în desen la Camberwell College of Arts din Londra, după studii de licență și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Din 2010 predă la aceeași Universitate. La Gaep a avut două expoziții personale, Mnemonics (2015) și Studies of Gaze (2020), și a fost prezent în expozițiile de grup ‘Seeing Ourselves Sensing’ (2017) și Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear (2018). A mai expus recent la: Motorenhalle/riesa efau (Dresda), Politecnico di Milano, Galleria del Progetto (Milano), ElectroPutere Gallery (Craiova), MAGMA (Sfântu Gheorghe), Walk and Talk Art Festival (Azore), École européenne supérieure de l’image (Poitiers) și The University of the Arts (Philadelphia). A fost artist în rezidență la MuseumsQuartier din Viena (2018) și la Casa de lângă Sinagogă, Mediaș, în cadrul proiectului Absența ca Patrimoniu/TRACES (2016-2018). În 2015 a publicat cartea de artist 20 Ways to Load Guns (editată de Ciprian Mureșan și Corina Bucea).

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.

24
/11
/23

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu deschide magia printr-un program special dedicat întregii familii. Sibiu Magic Show va avea loc anul acesta în perioada 6 – 11 decembrie și reunește în premieră națională artiști din Argentina, Germania, Marea Britanie, Spania și România, într-un program captivant, cu spectacole de magie, iluzionism, baloane de săpun, stand-up comedy, dar și ateliere de magie pentru copii.